Mirooo67 18.07.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Witam Jestem świeżym użytkownikiem tego forum więc przepraszam za ewentualne "potknięcia". Nie mam żadnej wiedzy ani praktyki budowlanejm a stanąłem w obliczu odbudowy domu po pożarze. Zaczynam od dachu. Nachylenie 20 stopni, nie jest powierzchnią prostą, bo z każdej z dóch stron są po trzy lukarny. A więc dach i daszki ... Muszę odbudować go w całości i stąd pytanie i prośba o poradę - czy kryć gontem, czy blachodachówką? Ze względu na ilość krzywizn i załamań wydaje mi się, że lepszy byłby gont. Czy tańszy? Firma, która zamierza się podjąc wyzwania zachęca do blachodachówki. Ale - .... mam wątpliwości. Ilość krzywizn, konieczność łaczenia w wielu punktach, opinie o starzeniu i przeciekaniu specjalnie mnie nie zachęcają. Nie chcę zrazić ekipy, bo to już piąta!!! Nikt nie chce sie tego podjąć, bo tu nie ma prostych rozwiązań - trzeba pomyśleć i się napracować, a nie przyjść, przybić gwoździa i skasować. Blachodachówka wydaje się byc łatwiejsza jeśli chodzi o wentylowanie całej powierzchni, ale czy przy goncie nie ma możliwości, aby to rozwiązać? Pod gont deskowanie, czy OSB? Co tańsze, praktyczne? Jaką zrobić izolację, aby zimą było ciepło, a latem aby nie było "darmowej" sauny" (poprzednia konstrukcja, sprzed pożaru była totalnie chybiona, więc teraz przy tej smutnej okazji mam możliwość, aby to poprawić - pytanie jak to zrobić, żeby było dobrze?) - czy ktoś jest mi to w stanie wytłumaczyć - "łopatą", dla zdolnych "inaczej"? Będę zobowiazany (i zaprosze na grilla ) ) Pozdrawiam, Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 18.07.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Żeby przykryc dom gontem to trzeba wiedzieć komu to zlecić przynajmniej sprawdzonej firmie lub takiej co ma z tym nie pierwszy raz do czynienia.Ja wolałbym przykryć gontem niż blachą bo efekt jest ładniejszy i jak jest dobrze wykonany to posłuży długo.Jeśli chodzi o deskowanie to wydaje mi się że tańsze jest z desek niż z osb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 20.07.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Przy obecnych bardzo niskich cenach blachodachówki jest to najtańsze rozwiązanie i najprostsze do wykonania. Tak taniej blachy nie było od czasu gdy się tym zacząłem interesować, tj. od 2003 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 21.07.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Kupowałem blachodachówkę (160m2) we wrześniu 2004 i płaciłem około 27zł/m2, a 2 miesiace temu za tą samą blachodachówkę na garaż u tego samego dostawcy w ilości 70m2 po 23zł/m2 brutto z 22% VATem, bez obróbek i z dostawą. Nie wiem jak wygląda to cenowo z dachówką, ale sądzę, że można polec na dachówkach specjalnych (gąsiąry, kosze, skrajne itp). Za obróbki blacharskie płaci się od m2. Obserwuję od lat ceny firmowe na wielkim przydrożnym plakacie i o ile zwykle ceny od połowy roku rosną, to tym razem staniały. Cena plakatowa to niecałe 16zł za m2 (pewnie netto, przy zakupie min 100m2 z obróbkami itp. zastrzeżeniami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.07.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ze względu na lukarny zużycie blachy będzie większe niż z prostego przeliczenia powierzchni, ale nie ma co przesadzać. Nawet jeśli zużycie będzie większe o 50% (co jest możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne) to dotyczyć będzie tylko tej powierzchni lukarn, która przy całym dachu pewnie nie stanowi większości, a tylko jej niewielką część.Jeśli masz firmę to zapytaj ich o cenę w obu wersjach pokryć.Różnica jest taka, że blachodachówka jest szczelniejsza, tańsza (z tym ciągłym spadkiem od 2003r to bajka), łatwiejsza w wykonaniu od gontów. Gonty za to są cichsze, ładniejsze (rzecz gustu) i prawie bezodpadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts