Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielne szpachlowanie ubytku w parkiecie

mate00sh

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

To mój pierwszy post tutaj i od razu chciałbym zaciągnąć porady. Wczoraj zdarzyło mi się upuścić coś ciężkiego na dębowy parkiet (klepka) w wyniku czego na środku pokoju mam podłużne dość głębokie (3mm) wgniecenie, które od razu bije po oczach. Chciałbym to zaszpachlować tak, aby dziura była jak najmniej widoczna. Czy moglibyście mi coś poradzić w tej kwestii?

Pozdrawiam

Mateusz

P.S. Z góry przepraszam, jeżeli taki temat już był - używałem szukajki, ale nic nie znalazłem...

Witam wszystkich forumowiczów.

To mój pierwszy post tutaj i od razu chciałbym zaciągnąć porady. Wczoraj zdarzyło mi się upuścić coś ciężkiego na dębowy parkiet (klepka) w wyniku czego na środku pokoju mam podłużne dość głębokie (3mm) wgniecenie, które od razu bije po oczach. Chciałbym to zaszpachlować tak, aby dziura była jak najmniej widoczna. Czy moglibyście mi coś poradzić w tej kwestii?

Pozdrawiam

Mateusz

P.S. Z góry przepraszam, jeżeli taki temat już był - używałem szukajki, ale nic nie znalazłem...

skoro chodzac po pokoju musisz patrzec pod nogi to, czas posprzatac :) i nie bedziesz sie potykal i wypuszczal nic z rak. i tym samym skaza przetanie byc zauwazalna

Kapnij kilka kropel wody na to wgłębienie, ale jest warunek by nie było tam lakieru. Powinno się trochę wyprostować.

Wodą na dębinę? Dębina zawiera barwnik (galasówka) z wodą daje piękny, trwały, czarny kolor. Nie wiem czy czarna plama bedzie lepiej wyglądać od wgniecenia.Początkowo będzie brunatna, jak woda podziała dłużej zczarnieje.

Jedyny ratunek ...to chyba tylko pył ze szlifowania dębiny i lakier . Wymieszać razem i zrobić z tego konsystencję szpachli . Tym załatać ubytek . Poczekać aż wyschnie , potem przeszlifować ręcznie i polakierować.
to nie prawda..sa fajne woski na takie rzeczy 20-30 zł w castoramie czy innym hipermarkiecie budowlanym kosztuja..:)

• 1 month później...

Dzięki za odpowiedzi. Parkiet jest lakierowany (nie olejowany). Myślę, żeby spróbować tak jak pisał Marek-B, nie mam zaufania do wosków - trudno dobrać kolor, a na szczęście mam jeszcze kilka klepek w zapasie, więc pył da się skombinować. Myślicie, że pył mieszać z lakierem, czy ze środkiem do szpachlowania (widziałem takie coś w Leroy'u)?

Pozdrawiam

Mateusz