miszko 18.07.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 (edytowane) Jestem już przed końcem prac remontowych i przychodzi pora, kiedy trzeba wybrać farby. Oglądałem dużo próbek różnych firm, ale stwierdzam, że kolory od Luxens są najbliższe moim potrzebom. Zaznaczam, że chce kupić gotowe farby, nie "bawić" się w mieszanie. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat farb tej firmy? To są farby robione dla Leroy Merlin. Producent to firma Unicell. Jak z kryciem, trwałością, odzwierciedleniem kolorów? Dzięki za wszelkie informacje. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 18.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 A cena jaka jeśli można wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszko 18.07.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 (edytowane) Cena 65zł za 10 litrów. Dla porównania np. Dekoral jest parę złotych tańszy. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 20.07.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 My malowaliśmy luxensem (gorzka czekolada) jedną ścianę na korytarzu.Nie wiem czyja/czego to wina, ale wyszły jakieś smugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 20.07.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Mąż malował wczoraj, narzekał i mówił nigdy więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszko 20.07.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 (edytowane) Dziękuje, o takie odpwiedzi mi chodziło. Jak ktoś by miał jeszcze jakieś uwagi co do tej firmy, chętnie wysłucham Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 21.07.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 moi rodzice robili remont, czyli luxens był którąś już warstwą na przestrzeni lat, trzeba było malować 4 razy, żeby pokryło (a podkład był z raufazy malowanej w międzyczasie już ze 3 razy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miszko 21.07.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 (edytowane) Kupiłem wczoraj próbki i dałem mojemu malarzowi do wypróbowania. Chodziło o kolor i wypróbowanie samej farby. Byłem zobaczyć co i jak i wróciłem moment temu. Jednym słowem porażka. Farba tak sobie kryje, sam jej skład też jest daleki od "normalności", gdyż powstają takie grudki przy malowaniu co widać gołym okiem. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez miszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 21.07.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jasne kolory są do zakceptowani natomiast ciemne maja tendencje do smurzenia malowanie co najmiej na trzy razy . Farba przciaga raczej ceno nie jakoscia chyba lepiej odrzałować kilka złotych wiecej i nie zastanawiać sie czy farba pokryje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unicell 30.07.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Szanowni Państwo ! Reprezentuję firmę Unicell Poland, producenta farb Luxens( marka Luxens jest marką własną sieci Leroy Merlin). Farba Luxens jest z założenia produktem z tz. "średniej półki", tj. powinna posiadać dobre parametry i przystępną cenę. Z naszego rozpoznania produktów konkurencji ( przeprowadzonego przez zewnętrzne laboratorium Instytutu Farb i Lakierów w Gliwicach,oraz przez nasze wewnętrzne laboratorium ), parametry krycia odpowiadająfarbom z wyższej półki czyli znacznie droższym. Nie będę oczywiście przytaczałkonkretnych nazw, bo nie chodzi tutaj o szkalowanie konkurencji. Natomiast trudno jest oczekiwać że farby Luxens przewyższą parametramiprodukty dwukrotnie droższe. Oczywiście nie każdy kolor posiada taką samą siłę krycia, jest rzecząnaturalną iż w przypadku kolorów ciemniejszych ( takich jak np. gorzka czekolada ), aby uzyskać pełne krycie należy ( w niektórych przypadkach)nanieść 3 warstwy. Jest to zjawisko naturalne - i dlatego proszę zwrócić uwagę iż w paletach kolorów wielu producentów dominują kolory pastelowe. Jeżeli będą Państwo mieli konkretne pytania lub uwagi dotyczące naszych produktów, to proszę o kontakt poprzez formularz na stronie internetoweja postaramy się rzetelnie odpowiedzieć na wszelkie pytania. z poważaniem,Dział kontroli jakości Unicell Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasia 30.07.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 U nas po wypróbowaniu różnych wielu doszliśmy do wniosku: Luxens niet, Dulux (oprócz białej )niet, dekoral gotowy tak, wszystko co mieszaliśmy na bazie Bondexu super, Flugger tak, Tikurilla - tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XXXL 17.08.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 " Farba Luxens jest z założenia produktem z tz. "średniej półki", tj." Przyznam że nie malowałem farbami lateksowymi nigdy dotąd i gdy to zrobiłem po raz pierwszy to skończyło się to przeszukiwaniem internetu w poszukiwaniu przyczyn kompletnej porażki jakiej doznałem po malowaniu jak się okazało farbą tej marki.Wyboru farby a konkretnie jej gatunku dokonałem przypadkowo kierując się kolorem i opisem opakowania.Jako laik nie zdawałem sobie sprawy jak można wpakować się kupując kiepską farbę.Nie kierowałem się ceną a z opisu nie wynikało że kupuję coś niskiej jakości.W końcu cena nie musi wynikać z jakości a z wielu innych czynników choćby podatków.Jakkolwiek farba została kupiona.Po piątej warstwie położonej na zagruntowanym podłożu zacząłem się zastanawiać co jest nie tak.Każda kolejna warstwa zostawia smugi po wałku o wyrazistości i barwie zależnej od grubości danej warstwy i nic to nie ma wspólnego z kryciem bo nie ma co kryć kładąc farbę sześć razy.Zainwestowałem pieniądze i co gorsza masę pracy w coś z czego trudno się wycofać.Na farbę dobrej marki o ile jej cena byłaby wyższa wydałbym z pewnością mniej nie kupując ilości na tyle malowań.Napracowałem się a efekt jest gorszy niż przed - bo przed malowaniem ściany miały jednolitą barwę.Teraz należy pogodzić się z tym mizernym efektem albo nauczony doświadczeniem kupić coś dobrego w podobnym kolorze i malować jeszcze raz.Teraz pytanie serio - ile warstw farby lateksowej może przyjąć zagruntowana płyta kartonowo gipsowa?Czy mogę ją pomalować razy osiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 18.08.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 hmm miałam wziąć ją do pomalowania pom. gosp. i chyba jednak wezmę śnieżkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 18.08.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Tak jak pisałam wcześniej - malowaliśmy luxensem jedną ścianę na korytarzu, kolor gorzka czekolada. Smugi jak cholera!!!!Poszły 3 wartswy i nic. Mąż się wkur..... i pojechał do sklepu po Dulux Intense. Po jednokrotym pomalowaniu Duluxem smugi zniknęły.Także nie polecam Luxensa.Ciemne kolory - badziewie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oburzona6 20.08.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 hmmm, zacznę tak, witam wszystkich wkur***nych! wpisałam w google , luxens gorzka czekolada cennik (miałam nadzieje , że coś znajdę na ten temat - wydałam niezłą ilość kasy na 2x aromatyczne mango i jedną gorzką czekoladę) więc aby jechać do Liroya M. musiałabym mieć wyliczone pieniądze;/ oczywiście pierwsze co włączyłam to forum, dzięki kur*a Bogu. JUDKA, dziewczę kochane , napisz błagam czego użyliście na tę ciemną ścianę! odcień, marka... Święta racja, nakładam 3 warstwą i są paskudne mazy , najpierw myślałam ,że to wina wałka, a tu proszę... chaotycznie napisane, fakt, ale uwierzcie, że to z nerwów. -.- ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 21.08.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Oburzona,Pomalowaliśmy to Duluxem Intense kolor czekoladowa mokka:http://www.dulux.pl/p_intensive.htmlPuszka 1.25 l kosztuje ok. 28 - 30 złKolory niemalże identyczne. Nie sugeruj się kolorem na puszce, bo jest zupełnie inny niż w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oburzona6 21.08.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XXXL 23.08.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 No to pomalowałem i trzeba zacząć od nowa.Mam pytanko do bardziej doświadczonych.Mam do zamalowania dwa kolory oba w latexieJeden nazywa się "dojrzały bakłażan" i jako facet nazwałbym go odmianą fioletu a drugi to "syreni śpiew" i jest to rodzaj szarości.Pierwszy wyszedł masakrycznie że szkoda gadać - farby mimo sześciu malowań zostało mi jeszcze na pięć warstw ale pójdzie na śmietnik przez te mazy.Ten szary był malowany na większej powierzchni i po czwartym razie przy intensywnym oświetleniu widać że nie pokrył równoJest prawie dobrze ale to prawie doprowadza mnie do rozpaczy.A że się właśnie skończył to wolę kupić coś innego niż eksperymentować dalej . Pytanko takie ; czy ten Latex można bez obaw zamalować np. akrylem (innej marki) a generalnie farbą innego typu ?Jak kupić teraz podobne kolory - paleta kolorów w ofercie innych marek jest szeroka ale nie sądzę by taki zakres "był od ręki" w każdym sklepie - czy oni to mieszają czy to są "gotowce" (np dekoral i jego setki numerków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewahelena1 23.08.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Mam pomalowane ściany Fluggerem. Kolory dość ciemne. Wszystkie trzy pokoje w odcieniach szarości. Kolor kładziony był dwa razy. Jestem zadowolona z efektu. Dodam, że ściany nie są idealnie gładkie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XXXL 27.08.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Odpowiem sobie sam - może ktoś skorzysta na tych doświadczeniachPomalowałem w końcu mazy po Luxensie farbą na TMalowałem takim samym wałkiem jak poprzednioIdealnie gładka ściana bez przebarwień i mazówO sile krycia się nie wypowiem bo nie mam laboratorium a farbę z mieszalnika dobrałem jak najbardziej podobną do poprzedniej.Ponieważ nie mogłem jej kupić mniej to malowałem 2 razyEfekt zadowalał po pierwszym ale malnołem z uwagi na nadmiar farby raz jeszcze.Przez ten Luxens zmarnowałem tylko tydzień (popołudnia na budowie)i kasę za tą farbę - gdyby Luksens nie zostawiał mazów i lepiej krył to koszt malowań byłby zbliżony bo tej drugiej farby było o połowę mniej i jak sądzę bez owego podkla.Jeśli klienci masowo tego nie reklamują to zapewne dlatego że po pierwsze szukają winy w sobie , w wałku , w braku umiejetności a że koszt zmarnowanej farby nie jest nigdy sumą astronomiczną a udowodnienie wadliwości produktu w takim przypadku trudną więc firma może robić"gazele biznesu " kosztem klienteli.Ps.Co do malowania pomieszczeń gospodarczych to się nadajeBy nie wylać do kanalizacji pomalowałem nieotynkowaną ścianę w szopiepędzlem ławkowcem i dobrze przylega a na tak nierównej powierzchni nawet trudno szukać wad koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts