Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO dekarzy i innych złotych rączek

Recommended Posts

Prosze o informacje czy są jakieś rynny które mozna montowac na łuku.

Od początku

mam balkon i walcze z jego izolacją czytajac kilkanaście watków na tym forum stwierdziłem że najlepszym dla mnie rozwiązaniem na odprowadzenie wody z balkonów jest montaż rynien. Jeden balkon mam nad drzwiami wejsciowymi a drugi nad tarasem. Niestety ale mój balkon nie jest prostokatny -front ma łukowy . I dlatego prosze o informację czy spotkaliscie gdzieś rynne w formie łuku ? llub elastyczną ? Są to małe połacie. prosże o jakies info :roll:

Dzięki z góry

Widziałem już parę rozwiązań tego problemu

pierwszy to rynna plastik , co kawałek łączona złączką do tych rynien , kawałki rynien z duża ilością złączek

kolejny to ta sama rynna ponacinana od tyłu i wygieta na hakach potem chyba po silikonowana , ale zajrzeć tam nie zajrzałem

i trzeci to rynna ocynkowana ,zrobiona z odpowiednio ponacinanych kawałków i po cynowanych

najbardziej podobało mi sie pierwsze rozwiązanie , było estetyczne , ale jak z szczelnością ,to nie wiem

• 3 years później...

Panie Andrzeju,

A co Pan sądzi o rynnach aluminiowych Marley Alutec, które są dostępne w odcinkach na łuki lub są wykonywane na specjalne zamówienia. Aluminuim łatwo się tnie i spawa, firma gotowe elementy orynnowania przygotowuje w Anglii i już nie jeden projektant na trudne dachy je projektował, trudne znaczy z licznymi łukami. Podobno wyglądają estetycznie -widziałem zdjęcia i spawy nie są widoczne patrząc od dołu, a widoczne są jedynie płynne załamania.