Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety zewnetrzne,wymian

Recommended Posts

Mam parapety ze zwyklej blachy ocynkowanej.Niestety jak jest deszcz na jeden z parapetow kapie caly czas ,tylko nie wiem skad i dzwiek tego kapania jest tak glosny ze nie do zniesienia.W zwiazku z tym mam pytanie czy mozna jakos temu kapaniu zaradzic skoro nie wiem skad tak kapie.Czy przy takich ocynkowanych parapetach takie zjawiska sa normalne.I moje drugie pytanie -czy mozna wymienic parapety jesli sa juz okna itd.np na PCV ?Jesli mozna to jakie bylyby w moim przypadku najlepsze zeby pozbyc sie tego dzwieku??

... tylko nie wiem skad i dzwiek tego kapania jest tak glosny ze nie do zniesienia.W zwiazku z tym mam pytanie czy mozna jakos temu kapaniu zaradzic ...

mozliwe ze kapie na Twój parapet od sąsiada z góry ...

trzeba to wczesniej zlokalizowac - zanim zapadnie decyzja o wymianie

by zminimalizować hałas nie pozostaje ci nic innego jak uniesienie parapetu, wypełnienie piana poliuretanowa przestrzenie pod nim, dociśniecie, zaklinowanie o glif by piana ci go nie podniosła lub nie wykrzywiła i pogodzenie się z tym zmniejszonych hałasem - bo faktycznie będzie mniejszy ale.... będzie- niestety

Najprawdopodobniej u któregoś sąsiada poniżej parapet mniej wystaje, bądź wygięcie kapinosu jest inne i stad kropla spadając trafia na twój parapet - nie do przeskoczenia gdyż nie zmusisz sąsiada do wymiany parapetu :(

u nas był ten sam problem, kiedy padało to deszcz tak walił o parapet, jakby ktoś stał z wielkim bębnem nad głową, koszmar!!. Jak padało w nocy wkładaliśmy stopery do uszu, żeby móc jakoś spać. Męczyliśmy się tak 5 lat. Jakiś miesiąc temu wspólnota ocieplała blok i w związku z tym była wymiana parapetów, założyli jakieś z blachy, ale na wierzchu są białe. I teraz kiedy pada deszcz spoglądamy na siebie z błogimi uśmiechami na twarzy - bo słychać tylko delikatne kapanie. Oczywiście zaraz jak tylko założyli parapet dokładnie go obmacałam i opukałam, i okazało się że on tak ściśle przylega do muru i w czasie pukania nie wydaje tego głuchego odgłosu, tylko taki tępy, cichy. Dodatkowo od spodu był wysmarowany takim bardzo śmierdzącym preparatem, coś jak przezroszysty akryl bądź silikon. Teraz jest super.

A jeszcze jedno - my mamy stare okna (tzn. ok 15-letnie) i parapet też był stary. Zerwanie go zajeło panom dosłownie chwilę, bo on był przybity do ram okiennych tylko gwoździkami, od spodu nie był niszczym przyklejony. A pod tym blaszanym parapetem był parapet betonowy!! I jak byśmy na to wpadli wsześniej, to byśmy tego blaszaka zerwali już dawno temu. A tak to kombinowaliśmy - kiedyś w nocy w akcie desperacji położyliśmy gazety na tym nieszczęsnym parapecie. Rano szyby do połowy były w cętki gazetowe. Potem położyliśmy na tym parapecie wycięty pasek z karimaty :D ale to nie było to. No a potem wymienili parapet. UFFF

Życzę powodzenia w walce z tym koszmarem.

• 3 weeks później...
węgarek :roll:

... i tak bez rysunku ? :lol:

Jeśli chodzi o temat , to jareko dobrze prawi .

Ja bym pomyślał o czymś takim :

http://www.allegro.pl/item686891885_toma_parapet_zewnetrzny_alu_plytka_150_mm.html albo

http://www.allegro.pl/item698648152_new_parapet_aluminiowy_gladki_zaokraglony.html#gallery

...to w wypadku wymiany na nowy.

Pozdrawiam

r-32 pomysl godny rozwazenia ale najpierw trzeba jeszcze sprawdzic czy wypelnienie pianka cos da.Tylko z tym klinem o glit to zastanwiam sie czy to zrobic na zasadzie 2 tyczki oparte o glit czy moze dac jeszcze jakas deske o szerokosci parapetu mniej wiecej bo nie wiem czy takie punktowe podparcie parapetu wystarczy ,czy pianka tego nie podniesie poza punktami podparcia.

Pewnie , że "coś" da .

Pytanie tylko , czy Ci to "coś" wystarczy.

...zastanwiam sie czy to zrobic na zasadzie 2 tyczki oparte o glit czy moze dac jeszcze jakas deske o szerokosci parapetu ...

Ja bym dał ... a "tyczki" - to też deski (co by się nie wygły :lol: )

Zakładam , że nie masz pistoletu i nie dasz piany niskopr. ,tylko

wężykową , a te więcej "rosną".

Pozdrawiam

ps ważne!

zabezpiecz jakoś te "tyczki" co by nie poleciały na dół

(...bo jak to 8-me piętro :roll:)