rayden 19.07.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Witam, interesuje mnie jak gęsto zbroi się stropy monolityczne.dlaczego pytam mam na oku kilka domków żadnego projektu jeszcze nie kupiłem więc nie mam rozrysowane co ile i jakich prętów.Domek miałby 7,30 X 13,2 m (wraz z gazem) najwieksze pomieszczenie to 4,9X6,4m. Szperałem po necie i nic nie wyszperałem bo odpowiedz zawsze była ściśle wg wytycznych projektowych. Ale chyba jest jakaś średnia tak żeby wyliczyć ile ton stali na taki strop potrzeba (i koszt oczywiście). Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 19.07.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Odpowiedź w necie była jak najbardziej prawidłowa. Średnio człowiek żyje 70 lat - bywa 20 a bywa i 100 ; ale każdego interesuje ile on przeżyje a nie średnia . W projekcie jest wyliczone wszystko indywidualnie - wystarczy przeczytać, nie trzeba kupować. Dom to konstrukcja, której najważniejszą z cech jest bezpieczeństwo użytkowania. I to nie jest tak, że jeżeli np. jeżeli na jedną konstrukcję wychodzi 5 ton stali to na 2 razy większą 10 ton. Ta matematyka jest o wiele bardziej skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.07.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Ta matematyka jest o wiele bardziej skomplikowana. Oj tak, choć to nie matematyka, ale mechanika Aczkolwiek matematyka królową wszystkich nauk, więc można uznać, że mechanika jest szczególną dziedziną matematyki Odnosząc się do tematu głównego - popieram andk-a. Każdy projekt jest indywidualny i nie ma czegoś takiego, jak średnia wartość gęstości zbrojenia. Ja mam dom z biura projektowego Archon+, które w zasadzie zawsze projektuje domy ze stropami monolitycznymi i w ich projektach ilość stali użytej do zbrojenia jest spora - w moim domku pręty były rozłożone w ok. 10 cm od siebie, w dodatku zbrojenie było krzyżowe. Łączna ilość stali, która poszła na mój dom (uwzględniając ławy i schody) to prawie 3t (budynek 10,5 x 8,5m, więc raczej mały). Zostało mi tylko kilka prętów fi 12, oraz dość sporo prętów fi 6 (nawet nie wiem czemu, bo strzemiona były zrobione zgodnie z projektem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.07.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Przyjmij śr. 18 cm grubości i 2% objętości tego jak zbrojenie a będziesz mieć orientacyjną wartość. Czyli na 100 m2 jest 18 m3 a stali 0,36 m3 x 7850 kg = 2826 kg - praktycznie około 2t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 19.07.2009 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Ok, o to mi mniej więcej chodziło. Przymierzam się do budowy etapami (2 lub 3) i podliczam sobie ile mniej więcej będzie mnie kosztował materiał + niezbędne usługi. Czyli muszę się liczyć z zakupem 2-3 ton - wiec przygotowany finansowo na 3 tony. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 19.07.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 A nie prościej Ci będzie podzwonić po biurach projektowych, z których podobają Ci się projekty i podpytać, ile tam stali jest potrzebne i jaki strop w ogóle jest w danym projekcie (o ile nie ma tej informacji już upublicznionej np. na ich stronie www) ? Takie gdybanie nie jest miarodajne Co zrobisz, gdy po zakupie projektu okaże się, że jest tam potrzebne 3,5 t stali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 19.07.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 stal jest tania i czasami dostaje nog takze pewnei nie kupi wszystkiego juz na etapie wykopu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 19.07.2009 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Pewnie ze wszystko można kupić na etapie budowy i na miejscu mieć tylko to co niezbędne. Wszystko będzie świeżutkie. Jeśli nóg dostanie to i zbyt wiele nie zniknie, technologie się nie zmienią. Problem tylko finansowy albo trzeba mieć kaskę na cały dom albo zaciągnąć kredycik. Pierwszego nie mam a drugie mi się nie podoba . Za to miejsce do przechowania materiału przez rok czy dwa mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts