Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antena sat

robi77

Recommended Posts

Nie chcę przeszkadzać tej dyskusji ale oświećcie mnie i powiedzcie ,że cały czas mówicie o tym jak ktoś się pomylił z układaniem kabli do satelity-wręcz o nich zapomniał. :oops: :oops: :wink:

dla mnie optimum jest takie sat na komin , wentylacją gdzieś na poddasze lub inne pomieszczenie techniczne całą furę kabli ( ja sobie wciągnąłem chyba z 8 :D do QUAD-a i innych takich ) tam robisz sobie centrum do wszystkiego co masz mieć , TV , SAT, LAN , dochodzący WAN , telefony , jakiś spliter zamykasz to w sporej skrzynce metalowej i zapominasz no może być tam jeszcze centralka od alarmu , jakiś monitoring + nie wiem jeszcze co np. jakiś mały NAS w RAID 1 , żeby fotki z wakacji nie wcieło i można było sobie po DNLA oglądać foty na TV w salonie tylko to wszystko na etapie budowy i dla zapaleńców :wink:

co do dachówek wentylacyjnych to jak masz folie to już musisz ją dziabnąć dla mnie to już pierwsza dziura , którym będzie lecieć

Nie chcę przeszkadzać tej dyskusji ale oświećcie mnie i powiedzcie ,że cały czas mówicie o tym jak ktoś się pomylił z układaniem kabli do satelity-wręcz o nich zapomniał. :oops: :oops: :wink:

dla mnie optimum jest takie sat na komin , wentylacją gdzieś na poddasze lub inne pomieszczenie techniczne całą furę kabli ( ja sobie wciągnąłem chyba z 8 :D do QUAD-a i innych takich ) tam robisz sobie centrum do wszystkiego co masz mieć , TV , SAT, LAN , dochodzący WAN , telefony , jakiś spliter zamykasz to w sporej skrzynce metalowej i zapominasz no może być tam jeszcze centralka od alarmu , jakiś monitoring + nie wiem jeszcze co np. jakiś mały NAS w RAID 1 , żeby fotki z wakacji nie wcieło i można było sobie po DNLA oglądać foty na TV w salonie tylko to wszystko na etapie budowy i dla zapaleńców :wink:

co do dachówek wentylacyjnych to jak masz folie to już musisz ją dziabnąć dla mnie to już pierwsza dziura , którym będzie lecieć

Dlatego tak delikatnie wlazłem w wącio coby go nie zapaprać super-nowościami.Mam właśnie "epicentrum" na stryszku i kabelki mam poprowadzone różnymi innymi miejscami różnymi od kominów wentylacyjnych.

Niekoniecznie. Folia (membrana) jest kładziona na zakładkę, można wpuścić kabel między te dwie warstwy niczego nie przecinając. Inna sprawa, to trwałość kabla. Kilka lat i szlag go trafi. A dachówka leży kilkadziesiąt. I co, zdejmować dachówkę? Niby zakładamy peszel, ale czasem się ciężko wciąga nowy.

Inna sprawa, to trwałość kabla. Kilka lat i szlag go trafi. A dachówka leży kilkadziesiąt. I co, zdejmować dachówkę? Niby zakładamy peszel, ale czasem się ciężko wciąga nowy.

Dobry kabel żelowany wytrzyma wiecej niz 'kilka"lat.

http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_75_om_triset-113_pe_zelowany_1m__E1017_1.htm

U mnie ten spisuje sie idealnie . Juz ponad 5 lat i wygląda jak nówka .

No i ma najlepsze parametry na rynku. Stosowany jest do wymagajacych dobrych sygnałów instalacji TV-SAT.

a ja z trochę innej beczki....

u mnie strasznie wieje w okolicy - boję się, że przy jakimś większym wietrze (ostatnio potrafi przywiać) antena odleci w siną dal... - widziałem kiedyś taki anteny sat wykonane nie z blachy ale jakby siatki. Myślę że taka antena stawiałaby mniejszy opór wiatrowi.

Jak takie anteny sprawują się co do odbierania sygnału? czy przez to że nie są z blachy nie są "słabsze"? trzeba dawać większą średnicę? np 80?

Użytkowaliście kiedyś taką antenę?

Dostalismy taka antene siatkowa od e-Nki, montazysta juz na nia psioczyl,ale ja mowilem ze taka dostalem i trzeba ja zalozyc. Po miesiacu zmienilem na zwykly talerz. Powod: gubienie sygnalu jak nie jadnym to drugim wejsciu, malo stabilna jakosc sygnalu. Nim wymienilem antene wymienilalem konwerter, a potem nawet i recorder. Nie przynioslo to jednak poprawy wiec wyminilem talerz i dziala do dzis.

ano tego się właśnie boję

pytanie dodatkowe czy do konwertera Quad antena 60cm nie będzie za mała ? czy nie ma to znaczenia? Mówię tu o normalnej antenie z blachy.

Jeżeli mogę....

60-siątki to jak 50-siątki.80-siątka to min.Nie baw się w takie maleństwo bo jak przyjdzie opadzisko i będzie trwało przez tydzień to se nic nie pooglądasz. :wink: :wink:

chodzi o ten wiatr.... mógłbym wywalić i 120 ale przy pierwszej lepszej burzy odleci mi z kawałkiem domu - szukam teraz jakiegoś rozsądnego kompromisu w doborze rozmiarów czaszy który pozwoli mi oglądać przy kiepskich warunkach oraz nie bać się że wiatr oderwie mi uchwyt od ściany...

rozejrzę się w takim razie za 70 - zawsze to trochę więcej niż 60...

a testowo zamontuje 60 która została mi w spadku jeszcze po Wizji.

chodzi o ten wiatr.... mógłbym wywalić i 120 ale przy pierwszej lepszej burzy odleci mi z kawałkiem domu - szukam teraz jakiegoś rozsądnego kompromisu w doborze rozmiarów czaszy który pozwoli mi oglądać przy kiepskich warunkach oraz nie bać się że wiatr oderwie mi uchwyt od ściany...

rozejrzę się w takim razie za 70 - zawsze to trochę więcej niż 60...

a testowo zamontuje 60 która została mi w spadku jeszcze po Wizji.

Wiesz co..... mówisz jak byś przynajmniej 3-razy w tygodniu miał w domciu halny. :lol: :lol: :wink: U mnie też wieje ale jakoś to wszystko wytrzymuje.Widzę ,że bardziej boisz się wiatru jak obfitego opady np. deszczu. :roll: :wink: