Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie Ledowe w domu

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam sie nad zastąpieniem żarówki halogenowej diodami led czy ktoś doświadczał juz takiej zamiany , czy ta zamiana ma sens iuzysja się swiatło dające efektywne oświetlenie kuchni ,salonu, łazienkii i innych pomieszczeń w domu ? Ta technologia jest bez wątpienia przyszłością tylko czy już może z powodzeniem zastępowac "tradycyjne" oświetlenie (nie dekoracyjne). Druga sprawa czy lepiej jeżeli ma to znaczenie zrobic na 12V czy 230V ? Oraz jezeli tak to jakie jakie ledy zastosować do pełnego oświetlenia domu? :roll:

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najprościej sprawdzić samemu, kupić (lub wypożyczyć ze sklepu) kilka żarówek LED i podmienić w oprawkach.

Niestety wynik tego sprawdzianu będzie ten sam - OŚWIETLENIE LED NIE NADAJE SIĘ JESZCZE W ROLI UŻYTKOWEJ, co najwyżej dekoracyjnej.

Ta technologia jest przyszłością, ale póki co sensowne oświetlenie dają LEDy które mają moc rzędu 5-10W, które mają duże radiatory i które kosztują masakrycznie dużo w porównaniu do zwykłych żarówek.

Napięcie zasilania nie ma znaczenia.

• 5 months później...
Witam

Zastanawiam sie nad zastąpieniem żarówki halogenowej diodami led czy ktoś doświadczał juz takiej zamiany , czy ta zamiana ma sens iuzysja się swiatło dające efektywne oświetlenie kuchni ,salonu, łazienkii i innych pomieszczeń w domu ? Ta technologia jest bez wątpienia przyszłością tylko czy już może z powodzeniem zastępowac "tradycyjne" oświetlenie (nie dekoracyjne). Druga sprawa czy lepiej jeżeli ma to znaczenie zrobic na 12V czy 230V ? Oraz jezeli tak to jakie jakie ledy zastosować do pełnego oświetlenia domu? :roll:

Poczytać:

http://forum.muratordom.pl/oswietlenie-domu,t177202.htm

Ja mam ledy w domu i są OK.Porównywałem halogena 20W,48led i powerled 3x1W.Mogę z czystym sumieniem powiedzieć że 48led świeci jak halogen 20W(...)

Nie zgodzę sie z tobą, mam oświetlenie diodowe i żeby uzyskać taką samą jasność jak halogen 25W to trzeba mieć 2x więcej halogenów LED48 2,5W

Ja na razie probuje powerled 4W i jestem zadowolony. Zastepuje halogen 50W. Sa tez wersje 3W, to zamiast halogenu 35W.

Koszt nie jest az tak duzy, choc kilkakrotnie wyzszy niz halogen, jedyna mina to ta, ze krawedz obudowy spota LED jest grubsza i trzeba ja spilowac, jesli chcesz wlozyc LED w miejsce spotu halogenowego.

Ja na razie probuje powerled 4W i jestem zadowolony. Zastepuje halogen 50W. Sa tez wersje 3W, to zamiast halogenu 35W.

Koszt nie jest az tak duzy, choc kilkakrotnie wyzszy niz halogen, jedyna mina to ta, ze krawedz obudowy spota LED jest grubsza i trzeba ja spilowac, jesli chcesz wlozyc LED w miejsce spotu halogenowego.

A możesz napisać co to jest za powerled-jakiej firmy itd.

Ja akurat też interesuję się tym tematem,pojechałam do Castoramy sama sprawdzić jak świecą różne ledy :wink: .

I znalazłam takie które dają identyczne światło jak halogenki,nie takie delikatne żebym np pocięła sobie palce w kuchni bo nic nie będzie widać :lol: ,ani nie trupi kolor jakiś.

Tu zdjęcie barwy ciepłej i zimnej :

http://images49.fotosik.pl/250/674c3f7864dc8d7emed.jpg

Tu opakowanie pudełka:

http://images40.fotosik.pl/246/a6d767512d45f266med.jpg

A tu dla porównania jeszcze różne żarówki ledowe (nr 1 i 2 to świetlówki)

http://images44.fotosik.pl/250/9efe3ae271ff99c2med.jpg

Jeżeli tak jak na zdjęciu wyżej, mam zapłacić ok 50PLN za jeden punkt, a u mnie tych punktów w kuchni jest 6 to wydatek będzie 300PLN za co moge kupić od ZE ok 600.000 w/h. Zakładając, że obecne halogeny 6X25W zużywają 150W to po 4000 godzin ciągłego swiecenia nakręcą mi licznik na 300PLN. Światło przy szafkach świeci, powiedzmy codziennie po ok 2 godziny, czyli kasy wystarczy na 2000dni. W zaokrągleniu 6lat. Dziękuję za takie oszczędne oświetlenie, pozostanę przy tradycyjnym halogenie. Naprawdę nie wszystko co modne jest dobre.