Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie Ledowe w domu

Recommended Posts

ja wymieniłem w łazience zwykłe zarówki na zarówki ledowe. Teraz zamiast 80W w łasnience swieci 4W KLIK. Wydałem na nie 70zł i teraz czekam na zwrot inwestycji :). Jest trochę ciemniej niż wczesniej ale moja Pani dała radę sie przy nich pomalować wiec nie jest zle.

Mało lumenów mają. Te z allegro jednak parametry maja lepsze ...

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mało lumenów mają. Te z allegro jednak parametry maja lepsze ...

Zastanawiam sie czy w podawanych danych tych ledow lumen lumenowi jest rowny. Nie wiem czy jest na to jakis przepis jak takie parametry maja byc mierzone.

Przy sprzecie RTV/AGD niektore parametry, ktorymi chwala sie producenci nie wiadomo jak sa mierzone i nijak sie maja przy porownaniu ze sprzetem innej firmy. Moc to moc i tu nie ma za bardzo co dyskutowac, lumen to niby tez lumen, ale... podobnie jest np. z czasami reakcji i jasnosciami matryc LCD i cala masa innych parametrow, ktorych sposob pomiaru nie jest jasno okreslonym standardem i mierzy sie albo rzetelnie (np. wg. rozsadku i praw fizyki) albo by to jak najkorzystniej wygladalo

Witam

Zastanawiam sie nad zastąpieniem żarówki halogenowej diodami led czy ktoś doświadczał juz takiej zamiany , czy ta zamiana ma sens iuzysja się swiatło dające efektywne oświetlenie kuchni ,salonu, łazienkii i innych pomieszczeń w domu ? Ta technologia jest bez wątpienia przyszłością tylko czy już może z powodzeniem zastępowac "tradycyjne" oświetlenie (nie dekoracyjne). Druga sprawa czy lepiej jeżeli ma to znaczenie zrobic na 12V czy 230V ? Oraz jezeli tak to jakie jakie ledy zastosować do pełnego oświetlenia domu? :roll:

Ja zastosowałem kupione na allegro led 80 za ok 20zł. Naprawdę super. Stosuję jako podstawowe światło . W pokoju 15m2 dałem ich 9. Ja zdecydowałem się na 230V. Mniejsza awaryjność i prostsza instalacja

witam,

a czym zastapić lampe halogenową na zewnatrz budynku??? 500W

http://www.swiatlo-ogrod.pl/Reflektory_LED_z_czujnikiem_ruchu_Steinel_Xled_25c_60Wok200_halogen-4313.html

hłe hłe :p

o żesz...

:o

a skad mam wiedziec, ktoa ampa to odpowiednik 200W, 500W w zwyklym halogenie?

a skad mam wiedziec, ktoa ampa to odpowiednik 200W, 500W w zwyklym halogenie?

Zarowki energooszczedne zuzywaja okolo 5x mniej energii od klasycznych, wiec taka 100W bedzie odpowiednikiem 500W. Przy diodach LED jest to roznica okolo 10x.

Moim zdaniem to chodzi tu o tak zwane świetlówki , bo to faktycznie "pic na wodę" na starcie zuzywają masakrycznie duuuzo prądu (ostanio jakies badania nawet robiła jakas Politechnika chyba z Wrocławia...) i opłaca sie je montowac jak pracuja bez przerwy klika godzin, ja kupowałem kilka razy markowe świetłowki np PHILIPS ,lub OSRAM (:lol: ) i zamiast wytrzymac 5 lat niestety po 1,5 -2 latach sie przepalały , wiec gdzie ta oszczednosc przy koszcie jednej szt. w granicach 20 zł....,nie wspomnę juz o kosztach utylizacji świetlówek , chyba ktoś na tym zrobił niezła kasę....

Jesli chodzi o LEDY, na razie jest dla mnie cena zaporowa ,ale pewnie za jakis czas ceny spadna a LEDY są o wiele trwalsze ...tylko co wówczas koncerny wymyślą zeby zarobic ....?

Deamos mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Odpowiednika danego źródła światła szukamy po tym ile daje lumenów. Lumen jest jednostką miary w SI więc całkowicie nie rozumiem, jak 1lm mógłby nie równać się 1lm. To tak jakby 1m nie równał się 1m.

_PiotR_ Patrz nie na to ile dane źródło światła pobiera mocy i nie korzystaj z tych dziwnych wyliczeń, ale patrz ile daje światła w lm.

Deamos mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Odpowiednika danego źródła światła szukamy po tym ile daje lumenów. Lumen jest jednostką miary w SI więc całkowicie nie rozumiem, jak 1lm mógłby nie równać się 1lm. To tak jakby 1m nie równał się 1m.

Wiem o czym pisze. Napisalem o orientacyjnym przelozeniu nocy klasycznej zarowki na energooszczedna i LED, jak ktos jest w sklepie to tak najlatwiej szukac. Ilosc lumenow tez zalezy od barwy swiatla.

O ile można w przybliżeniu przyjąć wartość 1:5 w wypadku świetlówek, o tyle w wypadku LED to takie proste nie jest.

Ilość lm zależy od barwy światła..no tak, a dlaczego miałoby być inaczej? No i co wspólnego ma tutaj pobór mocy? Czy wg poboru mocy powinno się dobierać żarówki czy świetlówki? Wg mnie bez sensu jest właśnie myślenie, że wsadzi się w żyrandol 3x40W i bedzie co bedzie. Zmierzam do tego, że powinno się dobierać źródła światła według tego ile dają efektywnie światła. Wiem, że do pokoju potrzebuję od 8 do 10 luxów + oświetlenie punktowe i tego się trzymam. No może 12 luxów bez punktowego, lub jeśli trzeba, żeby było mocno jasno. Trzeba wiedzieć ile ma m2 każde pomieszczenie wyliczyć sobie ile potrzeba lm i dobierać odpowiednie źródła światła.

Moim zdaniem to chodzi tu o tak zwane świetlówki , bo to faktycznie "pic na wodę" na starcie zuzywają masakrycznie duuuzo prądu (ostanio jakies badania nawet robiła jakas Politechnika chyba z Wrocławia...) i opłaca sie je montowac jak pracuja bez przerwy klika godzin, ja kupowałem kilka razy markowe świetłowki np PHILIPS ,lub OSRAM (:lol: ) i zamiast wytrzymac 5 lat niestety po 1,5 -2 latach sie przepalały , ...

Bzdura z tym masakrycznie dużym prądem na start - gdyby tak było, to ta pobrana energia musiałaby zostać jakoś oddana - np: poprzez błyskawiczne oddanie dużej ilości ciepła, a przecież tak nie jest. A przepalają się, bo są wbudowane kiepskie układy startowe - zresztą celowy zabieg producenta.