Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie Ledowe w domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też kupiłam na próbę taką żarówkę led co androzek,chyba tylko jeden sprzedawca miał je na allegro,niestety już nie ma wystawionych.

Faktycznie świeci mocniej od innych ledów i ma szerszy kat padania światła.Barwa bardzo fajna ciepła.

a skoro tak znacznie lepiej świecą to czy przypadkiem nie kosztem zwiększonego zużycia energii? ktoś moze to praktycznie zmierzył jak mają się dane z opisu żarówki do faktycznego zużycia?

przecztaj co pisze Nefer, są też na 12V, Kanluxa, trochę droższe.

Owszem, kupisz. Ale tak czy siak to egzotyka i większość "żarówek" z GU10 jest na 230V.

Imho to trochę bez sensu robić instalację na 12V i dawać mocowanie GU10.

Jeśli pominiesz transformator i zrobisz "po bożemu" GU10 na 230V to będziesz miał zdecydowanie większy wybór źródeł (choćby to polecane przez androzeka)

Pzdr

Ja też kupiłam na próbę taką żarówkę led co androzek,chyba tylko jeden sprzedawca miał je na allegro,niestety już nie ma wystawionych.

Faktycznie świeci mocniej od innych ledów i ma szerszy kat padania światła.Barwa bardzo fajna ciepła.

a skoro tak znacznie lepiej świecą to czy przypadkiem nie kosztem zwiększonego zużycia energii? ktoś moze to praktycznie zmierzył jak mają się dane z opisu żarówki do faktycznego zużycia?

Ja nie sprawdzałam bo się na tym nie znam :oops:

Ja nie sprawdzałam bo się na tym nie znam :oops:

Trza mierniczek podłączyć (amperomierz) ;-)

przecztaj co pisze Nefer, są też na 12V, Kanluxa, trochę droższe.

Owszem, kupisz. Ale tak czy siak to egzotyka i większość "żarówek" z GU10 jest na 230V.

Imho to trochę bez sensu robić instalację na 12V i dawać mocowanie GU10.

Jeśli pominiesz transformator i zrobisz "po bożemu" GU10 na 230V to będziesz miał zdecydowanie większy wybór źródeł (choćby to polecane przez androzeka)

Pzdr

Sprostowanie.

To co Nefer podesłała na 12V to nie jest GU10 tylko MR16. Tak więc raczej nie kupisz GU10 na 12V i przeróbki instalacji pewnie nie unikniesz...

To co Nefer podesłała na 12V to nie jest GU10 tylko MR16. Tak więc raczej nie kupisz GU10 na 12V i przeróbki instalacji pewnie nie unikniesz...

No co ty?

Przecież GU10 to rodzaj trzonka a MR16 to jakis standard wymiarów całej żarówki, coby do odpowiedniej oprawki wchodziła.

No i w tym linku są żarówki MR16 z trzonkami GU10 i G5.3

No co ty?

Przecież GU10 to rodzaj trzonka a MR16 to jakis standard wymiarów całej żarówki, coby do odpowiedniej oprawki wchodziła.

No i w tym linku są żarówki MR16 z trzonkami GU10 i G5.3

Oj chyba nie.

To jest MR16:

http://www.luxmarket.pl/uploads/product_images/p-7469.jpg

a to GU10:

http://www.luxmarket.pl/uploads/product_images/p-6421.jpg

Nigdzie nie znalazłem GU10 na 12V.

No i opis ze strony:

Kanlux POWER-LED MR16-WW

Napięcie zasilania: 12V, moc: 2W.

Kanlux POWER-LED GU10-WW

Napięcie zasilania: 230V, moc: 3W.

Nie wiem czy są MR16 z trzonkiem GU10 na 12V - nie szukałem.

Mnie się tylko rozchodzi że MR16 to rodzaj żarówki a nie typ trzonka.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multifaceted_reflector

Czyli żarówka MR16 może mieć trzonek GU10 i G5.3.

Skrót MR16 określa przede wszystkim średnicę:

MR16 is a coded designation in which MR stands for multifaceted reflector, and 16 is the number of eighths of an inch the front is in diameter. An MR16 is 2 inches (51 mm), an MR11 is 1.375 inches (35 mm).

Jest tam taka fotka:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/MR-Variations.jpg/400px-MR-Variations.jpg

opisana jako:

Left to right: MR16 with GU10 base and with GX5.3 base, MR11 with GU4 or GZ4 base

Nie dawało mi spokoju dlaczego producenci określają lampy LED MR16 z trzonkiem GU10 jako tylko GU10.

I znalazłem takie coś:

http://www.hiline-lighting.com/cat_led-mr16.cfm

Na samym dole ww strony jest akapit VARIATIONS a w nim między innymi tekst:

Certain MR16 lamps can operate directly on the mains voltage. These lamps typically use a GU10 turn and lock base so they can't be accidentally interchanged with low voltage lamps. As such, they are often referred to as GU10 rather than MR16 lamps.

Czyli wynika z tego że trzonek GU10 jest stosowany tylko w lampach MR16 i dla uproszczenia nazywają to lampą GU10 (ale dla mnie i tak to jest MR16 :) )

Nie dawało mi spokoju dlaczego producenci określają lampy LED MR16 z trzonkiem GU10 jako tylko GU10.

I znalazłem takie coś:

http://www.hiline-lighting.com/cat_led-mr16.cfm

Na samym dole ww strony jest akapit VARIATIONS a w nim między innymi tekst:

Certain MR16 lamps can operate directly on the mains voltage. These lamps typically use a GU10 turn and lock base so they can't be accidentally interchanged with low voltage lamps. As such, they are often referred to as GU10 rather than MR16 lamps.

Czyli wynika z tego że trzonek GU10 jest stosowany tylko w lampach MR16 i dla uproszczenia nazywają to lampą GU10 (ale dla mnie i tak to jest MR16 :) )

Niewątpliwie masz rację. W praktyce jednak wygląda to tak:

GU10 = 230V

MR16/GU5.3/GX5.3 = 12V

Pzdr

• 4 weeks później...