Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary ławy fundamentowej w domu parterowym

A_dam

Recommended Posts

Witam!

W projekcie domu parterowego mam zaprojektowane ławy fundamentowe o wymiarach 30x60 oraz 30x70. Kierownik budowy twierdzi, że są za duże (szkoda pieniędzy, można je odchudzić). Mówi, że wystarczą 30x40 oraz 30x50 (ta 30-stka to oczywiście wysokość).

Czy ktoś z Was robił takie wąskie ławy (40 cm oraz przez środek domu 50 cm)? Czy nie są one za wąskie?

Pozdrawiam.

Witam serdecznie.

Ławy chyba raczej powinno się zwiększać a nie zmniejszać wymiary. Ktoś je liczył i wymiary wynikają z warstwy dociskowej architektury. U mnie są ławy 30x70 zewn i 30 x60 wewn i kierownik budowy kazał zwiększyć wysokość ław na 35 cm plus chudy beton 10 cm.

Co prawda to nie parterówka tylko z poddaszem ma być , ale ja na Twoim miejscu zostawiłym tak jak w projekcie.

Oczywiście możesz się z tym nie zgodzić.

Pozdro.

W pełni zgadzam się z przedmówcą, nie ma sensu odchudzać ław.

Fundament jak sama nazwa mówi to podstawa !!!! :lol:

Dodam jeszcze, że zakładając, że masz budynek 10x10 i jedna ława w środku to oszczędzisz 3 m3 betonu (licząc zgrubnie) , oszczędzisz 700 zł .....

Wiem, ze w trakcie budowy każda stówka ważna, to może lepiej zaoszczędzić na jakimś mniej odpowiedzialnym elemencie.

Pozdrawiam :D

Witam!

Czyli robić (już jutro) szalunki na 30x60 i spać spokojnie ...

Tu http://www.budostrada.pl/artykuly_str.php?kat_gl=&id=82 znalazłem "ławy o innych" wymiarach.

Poniżej wklejam fragment tekstu.

Jak najczęściej posadawia się domy jednorodzinne?

Najpopularniejszym sposobem fundamentowania domów jednorodzinnych są ławy betonowe.

Wykonuje się je w gruntach o dość dobrej nośności - powyżej 150 kPa (czyli takich, które wytrzymują nacisk 15 t na 1m2). Ławy pod dom jednorodzinny mają zwykle 30-40 cm wysokości oraz szerokość dostosowaną do obciążenia i nośności gruntu - przeważnie 40-80 cm. Pod uwagę bierze się też szerokość ścian fundamentowych - ława musi wystawać przynajmniej po 5 cm z obu stron ściany.

Na ławach wykonuje się ściany fundamentowe - jedno-, dwu- lub trójwarstwowe, które zwykle wystają 30-50 cm powyżej poziomu terenu. Szerokość ścian najczęściej wynosi 25-50 cm i zależy przede wszystkim od sposobu ich ocieplenia oraz projektowanej grubości i rodzaju ścian nośnych.

Pozdrawiam.

A ja się podłączę pod temat, bo też będę za miesiąc lał fundamenty.

A mam inne pytanie.

Mam ławy 30x60 które chcę zalać w grunt (plus oczywiście zbrojenie, którego de facto w projekcie nie ma). A pytanie jest takie:

Czy potem zamiast szalować i lać fundament - mogę robić od razu ściankę z bloczków betonowych? Byłoby wtedy 8-9 warstw tych bloczków (szer. 25cm) no a potem beton komórkowy szer. 24cm...