Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryka - zabezpieczenie w skrzynce przed odbiorem

Recommended Posts

Dokładnie tak. W Będzinie w zlaczy kablowym powinien być rozłącznik bezpiecznikowy np RBK00 następnie wyłącznik nadprądowy w szawce licznikowej i twój kabel WLZ -tu przyłaczony bezpośrednio do zacisków licznika. Są teraz 2 rozwiązania dotyczące odczytu licznika- albo jak tu na fotce czyli wziernik albo bez wziernikaale wtedy nie może wisieć kłódka energetyczna lecz zamki systemu master key. Zapewne u ciebie jest jeszcze wziernik skoro masz klodki. W drzwiach masz małe drzwiczki tylko po to aby właśnie był dostęp do napędu wyłącznika i do tych drzwiczek masz mieć kluczyk (taki sam do wszystkich szafek) Będzin raczej nie zgodzi się na zastosowanie dodatkowego rozłącznika typu FR za licznikiem z powodu jak oni twierdzą czytelności rozwiązań. Dla nich kabel ma byćpodpięty bezpośrednio pod licznik.

W tym roku Enion jako całość ostro się reformuje i może się tak zdarzyć ,że to co napisałem nie jest już aktualne i może wymyślili coś nowego ale tak czy inaczej to drzwiczki so szafy licznikowej w standarcie są pełne. Za wziernik i klapkę trzeba dopłacać a więc jeśli ktoś decyduje sięna takie drzwi to po to aby z tej klapki korzystać. Gdy zastosowany jest zamek systemu master key to dostajesz do dużych drzwi własny klucz którym otwierasz tylko szafkę licznikową ale nie otworzysz złącza a elektryk swoim kluczem otwiera wszystko po kolei.

Będzin raczej nie zgodzi się na zastosowanie dodatkowego rozłącznika typu FR za licznikiem z powodu jak oni twierdzą czytelności rozwiązań. Dla nich kabel ma byćpodpięty bezpośrednio pod licznik.

Potwierdzam, Będzin nie zgadza się na montowanie czegokolwiek w swojej skrzynce.

A ten RB00 to nie wiem czy jest - nie było mnie przy montazu, to nie wiem w sumie. A jaką rolę on pełni? Ograniczenia pradu zwarciowego?

Przede wszystkim stwarza bezpieczną przerwę izolacyjną w obwodzie a jest o wiele praktyczniejszy od zwykłych podstaw bezpiecznikowych. Wkładki topikowe ograniczają jak najbardziej prąd zwarciowy. W Enionie jako zabezpieczenie przedlicznikowe powinny być stosowane S y rodziny 310 a nie 300 czyli te o wytrzymałości zwarciowej 10kA a nie 6 kA ale nikt takich nie stosuje bo taki S313 C25 kosztuje jakieś 270zł a zwykły S303 C25 kosztuje 40zł więc i ograniczanie prądów zwarciowych czasem jest potrzebne

Przede wszystkim stwarza bezpieczną przerwę izolacyjną w obwodzie a jest o wiele praktyczniejszy od zwykłych podstaw bezpiecznikowych. Wkładki topikowe ograniczają jak najbardziej prąd zwarciowy. W Enionie jako zabezpieczenie przedlicznikowe powinny być stosowane S y rodziny 310 a nie 300 czyli te o wytrzymałości zwarciowej 10kA a nie 6 kA ale nikt takich nie stosuje bo taki S313 C25 kosztuje jakieś 270zł a zwykły S303 C25 kosztuje 40zł więc i ograniczanie prądów zwarciowych czasem jest potrzebne

thx

podepnę się do tego tematu... czy rozdzielnica elektryczna może być schowana w zabudowie/szafie?

tzn rozdzielnica jest normalnie we wnęce w ścianie a następnie zostaje zabudowana drzwiami przesuwnymi...

Nikt Ci tego nie zabroni zrobić, zwłaszcza po odbiorze instalacji i domu.

Niestety ten pomysł jest chory z kilku powodów: palność szafy, problemy z wentylacją, problemy z łatwym dostępem w razie zagrożenia.... etc.

A tak na marginesie, budujesz dla siebie, czy planujesz ten dom sprzedać?

Chyba może, pod warunkiem, że będziesz miał do niej swobodny dostęp. Ja u siebie też mam tak rozwiązaną lokalizację - miałem do wyboru albo pakować skrzynkę vis-a-vis drzwi wejściowych (przy czym skrzynka mała, a wysoka), upychać do kotłowni kolejne elementy (już i tak jest ciasno z tym moim kociołem i zasobnikiem cwu ;)), albo w ogóle wywalać gdzieś na zewnątrz (to już w ogóle chyba byłby poroniony pomysł ;)), to wybrałem najmniej radykalną opcję za zabudowanymi drzwiami przesuwnymi we wiatrołapie :) Elektrycy nic nie bąkali, że nie można, więc uznałem to za dobry omen :)

mam dokładnie taką samą sytuację - jakiś debil zaprojektował rozdzielnicę naprzeciw drzwi wejściowych do domu. Celowo przesunąłem ją na boczną ściankę gdzie ma stanąć szafa. Później dopiero przyszło mi do głowy że mogłem ją dać w korytarzu między garażem a domem ale było już po ptakach...

Oczywiście w tej części szafy gdzie będzie rozdzielnica nie będzie ubrań.

Buduję dla siebie - jakbym budował na sprzedaż to ta rozdzielnica mogłaby być nawet na ścianie salonu :p