aladin07 20.07.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 poczytalem troche ale jeszcze dla pewnego uscislenia mojej wiedzy chcialem popytac w sumie mam do zrobienia ogrodzenie o dlugosci okolo 30m w tym jest skrzynka gazowa (60cm) w ogrodzeniu, skrzynka elektryczna (90cm), planuje bramę wjazdową 5-6m i furtke 1m ktora nie bedzie przy bramie wjazdowej no i do tego jakies 1 metrowe miejsce na smietnik i teraz tak idea jest na ogrodzenie 2 warstwy klinkieru i jeden na sztorc a slupki na w sumie 17-18 warstw - bedzie ich szesc - na poczatku, dwa przy bramie, dwa przy furtce i na koncu, a pozostale chce wykonac z profilu o przekroju kwadratowym teraz mam troche pytan i je ponumeruje zeby nieco porzadek jakis zlapac w temacie 1. czy gdzies jest w necie fotograficzna instrukcja wykonywania ogrodzen? 2. glebokosc podmorowki sugeruje sie 1,20m na moim gliniastym typie gleby czy w takim razie te 1,20m robic na calej dlugosci podmorowki czy tylko tam gdzie slupki a tam gdzie nie ma slupkow to juz np. 0,6-0,8m biorac pod uwage ze dla swietego spokoju chce zrobic tam zbrojenie (tyle ze moze nie z fi 12 ale moze 8 bo w koncu to nie dom) 3. zbrojenie poziome powinno byc w ktorym miejscu podmurowki? blizej dna, gory czy moze w srodku 4. jak gleboko osadzac slupki metalowe? 5. reszte chce wykonac z desek (jakich to inna bajka) ale generalnie chce zeby to bylo cos takiego http://foto1.m.onet.pl/_m/d72877cf59890d8c12746f1a81dfafd9,10,19,0.jpg i teraz sie zastanawiam czy bez spawacza sie obedzie ? czy plaskowniki mozna wkladac na sztorc ( nie bedzie to dzialalo na cegly jak noz tnacy pod wiekszym obciazeniem ) i wtedy do tego pionowo jakis profil katowy przymontowac za pomoca srub i pozniej podobnie do slupkow metalowych zeby poprzeczne elementy do montazu desek do tego zlapac mam ograniczone mozliwosci finansowe jak rowniez zorganizowania kogos kto mi to pospawa - takie czasy dlatego kombinuje jak to samemu wykonac ale moze niepotrzebnie probuje kolo wynalezc na nowo 6. czy najpierw na podmorowce sie muruje slupki a pozniej reszte? 7. w jaki sposob zrobic o ile potrzeba pionowe zbrojenie slupkow w kotrych warstwa to 3 a nie 4 cegly? 8. czy sama podmurowke nalezy jakos izolowac jak sciany fundamentowe budynku? 9. jak rozumiem przed rozpoczeciem murowania klinkieru niezbedne jest ulozenie izolacji poziomej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts