AskaK1719503823 20.07.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Witajcie,nasz kierbud zamowił na więźbę więcej drewna niż potrzeba, zostało też sporo desek z deskowania. Mówi, że to wszystko zostanie wykorzystane do budowy stropu (mamy dom parterowy, z drewnianym stropem).Więźbę ukończyli miesiąc temu i od tej pory to drewno leży na trawie, niczym nie osłonięte, moknie lub jest gwałtownie wysuszane przez słońce. I Bóg jeden wie, jakie robactwo już się tam zagnieździło.CZY TAK POWINNO BYĆ? CZY TAK MOŻE BYĆ? Czy takie drzewo można potem wykorzystać do budowy czegokolwiek wewnątrz domu?Nasz kierbud nie zwraca na to uwagi.Za drewno mamy dopłacić 5 tys. zł i teraz zastanawiam się, czy chcę płacić za coś co straciło jakość i może nam przysporzyć tylko problemów.Ale może się mylę? Może jeśli drewno się wysuszy przed ułożeniem stropu, to będzie ok?Poradźcie, co robić?Zapewne czeka mnie niemiła sytuacja jeśli powiem kierbudowi, że tego drewna nie chcemy i żeby je zabierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.07.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Drewno polewane deszczykiem trochę tej wilgoci wchłonie ale to i tak nie to co mokre drewno z lasu. Wyschnie potem dużo szybciej. Mimo to po pierwsze powinno byc równo ułożone na pdkładkach by wykluczyć wyginanie, po drugie powinno być czymś od deszczu osłonięte (ale z przewiewem) Jeżeli masz jeszcze jakiś czas do robienia dachu to każ to drewno ładnie poukładać i przykryć. Nic się z nim na tej trawie nie powinno zdarzyć, ale jeżeli wysycha nierównomiernie (np jak z jednej strony do czegoś przylega a z drugiej nie) to będzie się potem krzywiło (jak już krzywe nie jest). Może się potem zdarzyć że cieśla powie; sama se pani rób z takich krzywych belek. Jeżeli drewno leży krótko a dach zaraz będzie robiony to się tym nie przejmuj, wszystko będzie ok. No tak to chodziło o strop Jak się te deski na trawie powyginają to tylko do kominka z nimi, chyba że poddasze nieużytkowe i nie ma znaczenia czy nogą gdzieś zahaczysz czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Witajcie, nasz kierbud zamowił na więźbę więcej drewna niż potrzeba ... wygląda na to że to jakiś burak ... ...I Bóg jeden wie, jakie robactwo już się tam zagnieździło. CZY TAK POWINNO BYĆ? CZY TAK MOŻE BYĆ? ... tak moze byc, robactwo zagnieżdża sie w zaniedbanym drewnie ... Zapewne czeka mnie niemiła sytuacja jeśli powiem kierbudowi, że tego drewna nie chcemy i żeby je zabierał. zapewne tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 20.07.2009 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Dzięki za odpowiedź Perm, czyli spanikowałam niepotrzebnie.No dobra, dechy przenosimy, równo układamy i okrywamy z wierzchu tylko, żeby z boku był przewiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.07.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 jesli macie taka ofiare losu, która wam deski zamówiła to teraz niech deski przenosi sam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.07.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Robactwo to pikuś - zawsze da się je wyplenić. Gorzej, że przy takiej wilgoci i braku wentylacji pomiędzy deskami, w drewno wchodzi sinica. U mnie po budowie zostało trochę kantówek (jakieś 2 kubiki), które zostały bezładnie zrzucone na kupkę pod płotem i to sobie leżało tak przez jakiś czas. Porosło zielsko, deszczyk popadał, trochę słonka było, ale i tak to wszystko było odrobinę zacienione... W zeszłym tygodniu mój były wykonawca pożyczał tych kantówek na sąsiednią budowę pod rusztowanie i pokazał mi, co się z tym dzieje - drewno sine, pokrzywione, częściowo mokre... Dodam, że leżało tak wcale nie rok, nie pół, a jeno miesiąc, czy półtora - góra dwa! Lepiej uważać, gdzie i jak się drewno składuje. AskaK: jak najszybciej posortujcie te drewno i ułóżcie w ładne i koniecznie przewietrzane stosiki, bo inaczej będziecie musieli nową więźbę kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 20.07.2009 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Na razie nie zapłaciliśmy za to drewno, mamy się za nie rozliczyć osobno więc po prostu powiem kierownikowi budowy, że nie kupimy od niego tego drewna jesli będzie zniszczone.Każę zrobić jak radzicie, dzięki!Mam tylko nadzieję, że nie jest za późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts