chrobry 20.07.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 WItam ! Tak sie stało, że podłoga zaniżyła mi się o jakies dobre 10cm. W związku z tym drzwi tarasowe wyszły 240 cm a co za tym idzie nie chcą ich zrobić bez poprzeczki poziomej - max to 230cm. Dodatkowo okna wychodzą na poziomie ok 94cm nad gotową podłogą (aktualnie jest chudziak). Czy można opuścić okna - widze to tak - wycinam te 10cm pustaka pod oknami, onko bedzie niżej o te 10cm ale co z dziurą, która powstanie wówczas nad oknem ?Dzięki temu moge zamowic drzwi tarasowe 230cm bez poprzeczki oraz okna będą na "przyzwoitym" poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.07.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 WItam ! Tak sie stało, że podłoga zaniżyła mi się o jakies dobre 10cm. W związku z tym drzwi tarasowe wyszły 240 cm a co za tym idzie nie chcą ich zrobić bez poprzeczki poziomej - max to 230cm. Dodatkowo okna wychodzą na poziomie ok 94cm nad gotową podłogą (aktualnie jest chudziak). Czy można opuścić okna - widze to tak - wycinam te 10cm pustaka pod oknami, onko bedzie niżej o te 10cm ale co z dziurą, która powstanie wówczas nad oknem ? Dzięki temu moge zamowic drzwi tarasowe 230cm bez poprzeczki oraz okna będą na "przyzwoitym" poziomie. Wydaje mi sie ze chyba lepiej będzie zastosować np styropian i wylewkę np 5/5 a moze sie mylę i ktoś podsunie lepszy pomysł...bo nic nie piszesz jak z wejściem do domu/garażu czy też jest stopień w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.07.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 by dobrze zamontować drzwi tarasowe dokupić poszerzenia by wypełniły powstała dziurę. później od wewnątrz albo obudować płytą GK albo nakleić styropian i zaciągnąć siatka - możliwości jest wiele jak i ta by zmienić dostawce okien na innego, w profilu w którym jest to wykonalne w tym wymiarze bez poprzeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 20.07.2009 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 by dobrze zamontować drzwi tarasowe dokupić poszerzenia by wypełniły powstała dziurę. Co to są te poszerzenia ? Czy daj się je odrazu przy montażu okien. Zależy mi aby nie zostać z dziurą nad drzwiami i oknami do momentu robienia elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.07.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 no nie żartuj, nie wiesz co to takiego??? A gdzie jest człowiek któremu przedstawiłeś kłopot i tego nie zasugerował? To specjalny profil poszerzający ościeżnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 20.07.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 jarko, przy okazji, czy poszerzenia powinny być ze wzmocnieniami czy wystarczą zwykłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 20.07.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 WItam ! Tak sie stało, że podłoga zaniżyła mi się o jakies dobre 10cm. W związku z tym drzwi tarasowe wyszły 240 cm a co za tym idzie nie chcą ich zrobić bez poprzeczki poziomej - max to 230cm. Dodatkowo okna wychodzą na poziomie ok 94cm nad gotową podłogą (aktualnie jest chudziak). Czy można opuścić okna - widze to tak - wycinam te 10cm pustaka pod oknami, onko bedzie niżej o te 10cm ale co z dziurą, która powstanie wówczas nad oknem ? Dzięki temu moge zamowic drzwi tarasowe 230cm bez poprzeczki oraz okna będą na "przyzwoitym" poziomie. Ja miałem tak. Otwory na drzwi tarasowe zrobili mi na 234cm. A po wyborze producenta wyszło że max wysokość drzwi bez poprzeczek może być 220cm (Drutex). Tak więc musiałem 10cm nadbudować. Wszelkiego typu profile do nadprozy odpadały. Wstawiłem ceownik stalowy o wysokości 10cm. Osadzony w murze i przykręcony do nadproża kołkami rozporowymi. Na niego styropian + siatka i klej i na to tynk. Całość wyszła bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 20.07.2009 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 no nie żartuj, nie wiesz co to takiego??? A gdzie jest człowiek któremu przedstawiłeś kłopot i tego nie zasugerował? To specjalny profil poszerzający ościeżnicę Narazie zgłosiłem problem telefonicznie. Dowiedziałem się na syzbko, że wstawia się faktzcynie jakieś zaślepienie. Teraz jak bede rozmawiał bezpośrednio skonfrontuje te pomysły coby wiedzieć o czym rozmawiam. Tak czy inaczej jareko dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 20.07.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 no nie żartuj, nie wiesz co to takiego??? A gdzie jest człowiek któremu przedstawiłeś kłopot i tego nie zasugerował? To specjalny profil poszerzający ościeżnicę Jak duże mogą być te poszerzenia ? To co ja zrobiłem (opisane w poprzednim poście) zasugerował mi montarzysta okien. Bo jako jedyne gwarantowało mi że okno nie będzie się ruszać na ościeznicy (ramie). I tak też było. Koszt wykonania moja robocizna + 120zł materiały (250zł na gotowo - otynkowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.07.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 różne - systemy profili maja różne poszerzenia 20 mm 25 mm 50 mm 60 mm 100 mm 120 mm można je łączyć ze sobą tak ze realnie można stworzyć dowolny wymiar, no prawie dowolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 20.07.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 WitajU mnie wyszło tak samo z tą różnicą że zafundowałem sobie otwory pod okienka blokowe 2450 czy jakoś tak (nie pamiętam już) Sprawę rozwiązałem następująco:Do nadproża przykleiłem bloczek gazobetonowy. Użyłem do tego kleju elastycznego CN72 czy jakoś tak. Dodatkowo po takiej operacji (jak klej wysechł) wykopałem po obydwu stronach bloczka bruzdy w których zatopiłem pręty zbrojeniowe - oczywiście zakotwione również w przylegających ścianach Dodatkowo na wszelki słuczaj dałem pod tynk wewnętrzny siatkę Ledóchowskiego. Trzyma nic nie pęka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 20.07.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 ja mam ze Zgierskiej firmy Paw Bud okna tarasowe na 235 i bez stresu... żadnej łaski może na 240 cm tez zrobią ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 23.07.2009 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Dzisiaj rozmawialem z firmą co będzie montować mi okna - OknoPlus. Szczeline, która powstanie nad oknem ok 10cm zaproponowali, że zabezpieczą styropianem na to siatka. Pytanie szczególnie do jareko czy to dobry patent. Aktualnie nie mam jeszcze tynków. Pisałeś wcześniej o specjalnych profilach i teraz nie wiem, czy oni tego nie znają, czy nie chce im sie, czy jeszcze coś. Jeżeli możesz proszę o pomoc. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.07.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 szczelina miedzy oknem a murem nie powinna przekraczać 30 mm - przy zastosowaniu dłuższych kotew umożliwiających swobodna prace ramiaka 50 mm - przy 100 mm realnie tak jakby tych kotew nie było - bo albo wypną się z ramy albo będą za sztywno trzymać okno uniemożliwiając mu swobodna prace pod wpływem temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.07.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Zalepienie dziury 10cm styropianem zaryzykowałbym tylko przy balkienie jednoskrzydłowym. Lepsze już jest to podklejenie bloczka z gazobetonu i przykręcienie go np. śrubami lub inne wzmocnienie. A fachowo.. całe nadproże osadzić od nowa - niżej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts