Princesa 21.07.2009 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 ... cóż porównam ceny i się zobaczy. porównac ceny konkrenego stropu /znając rozpietości między scianami nośnymi,a tym samym znając grubości stropu, ilosci zbrojenia i ceny poszczególnych systemów wraz z cena transportu na konkretna odległość / to moze sobie projektant i kosztorysant /albo kumaty w temacie inwestor/ Wydaje mi się, że porównać można mniej więcej jak się ma ogólne pojęcie. Podchodzenie do tematu na zasadzie "nie wiem, nie dowiem się i nie jestem w stanie nic sprawdzić ani porównać" = porażka życiowa... bo jak tu ustalić budżet jak nie wiadomo co i za ile? Nikt nie jest Alfą i Omegą ani nie rodzi się z wiedzą na każdy temat... najgorzej to stanąć w miejscu i zdać się na łaskę projektanta albo co gorsze wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.07.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Nikt nie jest Alfą i Omegą ani nie rodzi się z wiedzą na każdy temat... najgorzej to stanąć w miejscu i zdać się na łaskę projektanta albo co gorsze wykonawcy To już było przerabiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 22.07.2009 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Nam właśnie kończą ukłądać strop porotherm Wienerbergera.Płaciliśmy 9700zł,mieliśmy też wyceniony strop z Rectora wyszedł 11000zł oraz z Terrivy za 8000zł.Także porównanie jakieś było wybraliśmy ten pośredni ,a bardziej skłoniło nas na ceramikę bo ściany też mamy z ceramiki i dachówka też ceramiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.07.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Nikt nie jest Alfą i Omegą ani nie rodzi się z wiedzą na każdy temat... najgorzej to stanąć w miejscu i zdać się na łaskę projektanta albo co gorsze wykonawcy khm, khm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 22.07.2009 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Nam właśnie kończą ukłądać strop porotherm Wienerbergera.Płaciliśmy 9700zł,mieliśmy też wyceniony strop z Rectora wyszedł 11000zł oraz z Terrivy za 8000zł.Także porównanie jakieś było wybraliśmy ten pośredni ,a bardziej skłoniło nas na ceramikę bo ściany też mamy z ceramiki i dachówka też ceramiczna A na jakiej powierzchni ten strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.07.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 ... ,a bardziej skłoniło nas na ceramikę bo ściany też mamy z ceramiki i dachówka też ceramiczna czyli kierowaliście się sentymentem... też ważny argument na tak/nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 24.07.2009 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Nam właśnie kończą ukłądać strop porotherm Wienerbergera.Płaciliśmy 9700zł,mieliśmy też wyceniony strop z Rectora wyszedł 11000zł oraz z Terrivy za 8000zł.Także porównanie jakieś było wybraliśmy ten pośredni ,a bardziej skłoniło nas na ceramikę bo ściany też mamy z ceramiki i dachówka też ceramiczna Jednak strop wyszedł nas mniej -8600zł bo zostały 3 palety pustaków stropowych,czyli 1000zł zwrotu dostaniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 24.07.2009 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 ... ,a bardziej skłoniło nas na ceramikę bo ściany też mamy z ceramiki i dachówka też ceramiczna czyli kierowaliście się sentymentem... też ważny argument na tak/nie Nie,nie sentymentem,może tak to ujęłam .Terrivę odrzuciliśmy odrazu na początku,kierownik budowy nam mówił,ze po paru latach na terrivie widać takie smugi szare ,a nie będę miała na całym dole sufitów podiweszanych przez to.Podobno też kiepskiej jakości są pustki stropowe z tego. Z Rectora znowu nie przyjmują zwrotów jak coś zostanie ,no i cenowo trochę droższy niż Wienergberger,także wybraliśmy ten pośrodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.07.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Terriva, Winerberger, czy inne im podobne, to w zasadzie jeden pies. Wykonania różne, ale technologicznie się (prawie) nie różnią. Wszystko to są stropy gęstożebrowe. Porównać należałoby także inne rodzaje stropów, bo wtedy dopiero może być widać różnicę. To tak jak z wyborem materiału na ściany: można się ograniczać do ceramiki lub betonu komórkowego, ale są przecież też inne technologie (szkieletowce, bale drewniane, czy prefabrykaty), które mają swoje wady, ale i zalety. Przy okazji: w przypadku domów parterowych warto rozważyć strop drewniany (choć dla mnie to nie jest strop, tylko sufit ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 03.08.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Ja zastanawiam się nad stropem monolitycznym Akermana, może ktoś ma i może coś więcej powiedzieć na ten temat. Taki mi polecono, odradzano Terive.A dom w rododendronach 8 z archonu.http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-8/m468b64473524b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 05.08.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 akerman?akerman, myślalem ze juz tego nie robią. bardzo rzadko spotykany, tak się mi widzi. a w ksiązkach w dziale rys historyczny wstawiony. jeżeli miałbym wybierac z tych dwóch, to brałbym terive.akerman jest pomiędzy płytą żelbetową a np terivą. kłopotliwy w wykonaniu - niby mniej deskowania, ale i tak sporo - pod każdym żeberkiem deska, czyli ażurowo, strzemionka do pogięcia. ale co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.08.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ja zastanawiam się nad stropem monolitycznym Akermana, może ktoś ma i może coś więcej powiedzieć na ten temat. Taki mi polecono, odradzano Terive. A dom w rododendronach 8 z archonu. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-8/m468b64473524b nie jest to monolityczny strop to ten sam pies co inne gęstożebrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 17.08.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Ja zastanawiam się nad stropem monolitycznym Akermana, może ktoś ma i może coś więcej powiedzieć na ten temat. Taki mi polecono, odradzano Terive. A dom w rododendronach 8 z archonu. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-8/m468b64473524b nie jest to monolityczny strop to ten sam pies co inne gęstożebrowe Gdzieś przeczytałem, ze to monolityczny, więc tak napisałem, z zawodu jestem bardziej mechanikiem, niż budowlance, więc się dopiero uczę. A co do stropu, to nie jest chyba tak historyczny, w moich okolicach widziałem tego sporo, a za to żadnej terivy. No a majstry robią akermana od lat, więc o ich kręcenie drutów się nie boję. A deski to się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts