Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany w kuchni?

Gość

Recommended Posts

Na ściany nie widzę przeszkód, na podłogę nigdy w życiu, chyba że chcesz spotkać się z nieco inną formą gipsu niż płyty g-k. Po prostu "to" jest śliskie, zwłaszcza po polaniu wodą o co w kuchni łatwo. Polerowany gres jest piękny, ale nigdy nie dam go tam, gdzie trzeba po nim chodzić.

Też się nad tym zastanawiam, tylko że w holu i salonie.

W dużym sklepie z płytkami w Rzeszowie jest posadzka wyłożona gresem polerowanym. Sklep istnieje od kilku lat, a gres jest zaraz za drzwiami wejściowymi więc w deszczowe dni i w zimie jest mokro. Nie zauważyłem żeby wchodzący się przewracali ani żeby był specjalnie śliski. W każdym razie nie bardziej niż ceramika.

Miałem gres polerowany w mieszkaniu. Był położony w holu i kuchni (w kuchni również na ścianach, między szafkami stojącymi i wiszącymi). Prezentował się doskonale, ale... utrzymanie go w czystości to zgroza (dla mojej zony http://www.zbychdom.republika.pl/icon/miko-zlosliwy.gif). Czyszczenie każdej płytki psikaczem do mycia szyb to średnia przyjemność.

Mokry gres polerowany nie jest bardzo śliski (nie bardziej niż inne płytki). Teraz już zdecydowanie staniał i polecam wykonanie okładziny podłogi z niego, bo jest super!!! (dla patrzących http://www.zbychdom.republika.pl/icon/miko-smiech.gif)

Witam. Co prawda mieszkam w bloku, a o budowie bedę mysłał za kilka lat ( na razie dopiero kupiłem działkę), ale mogę kilka słów powiedzieć na temat płytek na podłodze. Mam w mieszkaniu salon połączony z kuchnią (ok. 25m kw.) w całości wyłożony płytkami od 7 lat. Spisują się doskonale, proste w utrzymaniu w czystości. W przedpokoju położyłem wiosną gres polerowany - firma Jopex z Zabrza - także spisuje się doskonale - zero problemów z utrzymaniem czystości. Nie muszę nic polerować płynem do mycia szyb. Polecam

Słyszałem opinie że gres polerowany łatwo ulega przebarwieniu np. od rozlanej herbaty, kawy czy wina ? Są do tego ponoć środki imregnujące, zabezpieczające. Są również jakieś środki, może te same, które ograniczają nadmierną śliskość. Czy użytkownicy tych płytek mogliby napisać coś na ten temat ?

Podstawowa sprawa - polerowany, nieszkliwiony gres nie nadaje się do kuchni, bo super wchłania olej. A wkuchni wiadomo jak jest. A nawet jak ktoś nie wysmarowuje olejem podłogi w kuchni, to i tak tłuszcz tam jest wszędobylski. Z wodą nie ma problemu. Zresztą jak wszystko na świecie, zależy jaki to gres. Ale z tym olejem to fakt.

Nie wiem co to znaczy, że z definicji, bynajmniej nie znalazłem definicji która mówi, że gres jest nienasiąkliwy (lub, że jest). Ale chętnie zapoznam się z definicją gresu, tylko nie taką z czaszki, ale rzeczywiście skonstruowaną. Ale nawet nie o to chodzi. Chodzi o wchłanialność oleju, a nie nasiąkanie nim, w końcu to nie gąbka do mycia. Po oleju zostają po prostu brzydkie, nieusuwalne plamy. I wtedy rzeczywiście nie ma nad czym debatować.