Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres polerowany w kuchni?


Gość

Recommended Posts

Na ściany nie widzę przeszkód, na podłogę nigdy w życiu, chyba że chcesz spotkać się z nieco inną formą gipsu niż płyty g-k. Po prostu "to" jest śliskie, zwłaszcza po polaniu wodą o co w kuchni łatwo. Polerowany gres jest piękny, ale nigdy nie dam go tam, gdzie trzeba po nim chodzić.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też się nad tym zastanawiam, tylko że w holu i salonie.

W dużym sklepie z płytkami w Rzeszowie jest posadzka wyłożona gresem polerowanym. Sklep istnieje od kilku lat, a gres jest zaraz za drzwiami wejściowymi więc w deszczowe dni i w zimie jest mokro. Nie zauważyłem żeby wchodzący się przewracali ani żeby był specjalnie śliski. W każdym razie nie bardziej niż ceramika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem gres polerowany w mieszkaniu. Był położony w holu i kuchni (w kuchni również na ścianach, między szafkami stojącymi i wiszącymi). Prezentował się doskonale, ale... utrzymanie go w czystości to zgroza (dla mojej zony http://www.zbychdom.republika.pl/icon/miko-zlosliwy.gif). Czyszczenie każdej płytki psikaczem do mycia szyb to średnia przyjemność.

Mokry gres polerowany nie jest bardzo śliski (nie bardziej niż inne płytki). Teraz już zdecydowanie staniał i polecam wykonanie okładziny podłogi z niego, bo jest super!!! (dla patrzących http://www.zbychdom.republika.pl/icon/miko-smiech.gif)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Co prawda mieszkam w bloku, a o budowie bedę mysłał za kilka lat ( na razie dopiero kupiłem działkę), ale mogę kilka słów powiedzieć na temat płytek na podłodze. Mam w mieszkaniu salon połączony z kuchnią (ok. 25m kw.) w całości wyłożony płytkami od 7 lat. Spisują się doskonale, proste w utrzymaniu w czystości. W przedpokoju położyłem wiosną gres polerowany - firma Jopex z Zabrza - także spisuje się doskonale - zero problemów z utrzymaniem czystości. Nie muszę nic polerować płynem do mycia szyb. Polecam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem opinie że gres polerowany łatwo ulega przebarwieniu np. od rozlanej herbaty, kawy czy wina ? Są do tego ponoć środki imregnujące, zabezpieczające. Są również jakieś środki, może te same, które ograniczają nadmierną śliskość. Czy użytkownicy tych płytek mogliby napisać coś na ten temat ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podstawowa sprawa - polerowany, nieszkliwiony gres nie nadaje się do kuchni, bo super wchłania olej. A wkuchni wiadomo jak jest. A nawet jak ktoś nie wysmarowuje olejem podłogi w kuchni, to i tak tłuszcz tam jest wszędobylski. Z wodą nie ma problemu. Zresztą jak wszystko na świecie, zależy jaki to gres. Ale z tym olejem to fakt.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co to znaczy, że z definicji, bynajmniej nie znalazłem definicji która mówi, że gres jest nienasiąkliwy (lub, że jest). Ale chętnie zapoznam się z definicją gresu, tylko nie taką z czaszki, ale rzeczywiście skonstruowaną. Ale nawet nie o to chodzi. Chodzi o wchłanialność oleju, a nie nasiąkanie nim, w końcu to nie gąbka do mycia. Po oleju zostają po prostu brzydkie, nieusuwalne plamy. I wtedy rzeczywiście nie ma nad czym debatować.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...