Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Choinka w doniczce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Wreszcie udało mi się...moja choinka nie uschła, na końcach zaczynają puszczać pączki / czy jak to się nazywa/ z jednej strony radość, a z drugiej ... co z nią teraz robić, przecież nie wystawię jej na taki mróz.

pozdrawiam

Edzia

Ewa - nic się nie martw - o ile choinka się nie sypie - będzie dobrze.

A moje dwie sosenki niestety "pączkują" na klatce w temperaturze 10 stopni. Wychodzi na to, że do ziemi pójdą pewnie w kwietniu jak zrobi się cieplej i ... jak na działce znikną pagórki a pojawi się docelowy, wyrównany poziom gruntu :wink: .

Też pozdrawiam "Choinkowiczów"!

No i poszła wczoraj do ziemi! Zobaczymy czy nie za późno.

Ja zrobiłem to samo z dwoma choinkami, też jestem ciekaw co z tego będzie. Z zeszłego roku niestety nie udało się utrzymać przy życiu mimo kilkumiesięcznej walki i podlewania. :cry:

Pozdrawiam pasjonatów choinek w gruncie

Moja "świąteczna choinka" ma dość spore przyrosty i zastanawiam się czy takie wysadzenie jej do gruntu, przy ujemnych temperaturach jej nie zaszkodzi.

pozdrawiam

Edzia

Dwa lata temu wsadzilismy świerk z OBI na działkę i udało się !!! Choinka stała u nas w domu wczesniej ok. miesiąca, potem jeszcze kilka tygodni na balkonie. Świerk sie przyjął i juz 2 razy wypuścił młode pędy, ale w sumie póki co rośnie bardzo słabo i wolno, ale jak ktoś pisął wczesniej, może jeszcze odbije.

W tym roku kupilismy wyskoką jodłę kalifonijską (miękkie igły), też stała miesiac w domu, a od tygodnia jest na balkonie. Nie wróżę jej kariery na naszej działce, bo jest wysoka i podejrzewam, ze skromnie u niej z korzeniem, zaczęła sie też porządnie sypać, takie życie...

• 1 month później...

Postrasz siekierą, czasami pomaga. 8)

Moja koreańska zdobicielka sprzed 4 czy 5 Wigilii temu nadal się zastanawia..

Chyba muszę wyciągnąć piłę łańcuchową skoro nie pomaga tradycyjne przekonywanie.

Ale czasami tak bywa, najgorsze drapaki wetknięte między kamienie rosną jak oszalałe, za to te wypieszczone schną. I najstarsi Górale nie wiedzą czemu.

No i poszła wczoraj do ziemi! Zobaczymy czy nie za późno.

Ja zrobiłem to samo z dwoma choinkami, też jestem ciekaw co z tego będzie. Z zeszłego roku niestety nie udało się utrzymać przy życiu mimo kilkumiesięcznej walki i podlewania. :cry:

Pozdrawiam pasjonatów choinek w gruncie

Z przykrością zawiadamiam , iż jedna z ww choinek dokonała żywota po przesadzeniu i została skremowana w kominku.

Druga na razie się trzyma, chociaż część igieł jest koloru fioletowo-brązowawego. Może to co się stało z jej sąsiadką ją zmobilizuje do rośnięcia, siekierą też ją straszyłem. Na razie czekam .

Pzdr