Clesinger 04.12.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Czy majac przeniesienie pozwolenia na budowę (po zakupie nieruchomości w stanie surowym od poprzedniego własciciela) wydane w bieżącym roku - mam prawo do odpisu odsetek od zaciągnietego kredytu analogicznie, jak dla pozwolenia na budowę, które wydane byłoby mi w bieżącym roku? Poprzedni własciel swoje pozwolenie na budowę uzyskał kilka lat temu i z mocy Ustawy nie mogłby skorzystać z ulgi odsetkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiBoTo 29.01.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Witam Przyłączam sie do prośby. Mam identyczną sytuację, a swoją drogą wczoraj złożyłem w tej sprawie zapytanie do Urzędu Skarbowego - na odpowiedź mają 4 tygodnie. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewal 29.01.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 To jestem trzeci z taką sprawą. Czy ktoś wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.01.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Podaję wyciąg z pisma Pismo Podsekretarza Stanu z dnia 1 sierpnia 2002 r. nr PB5/MC-033-299-1889/02 w sprawie wydatków poniesionych na spłatę odsetek od kredytu (pożyczki) udzielonego podatnikowi na sfinansowanie inwestycji mającej na celu zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych, kierowane do wszystkich izb, urzędów skarbowych i urzędów kontroli skarbowej Uprawnienie odliczenia od podstawy opodatkowania wydatków poniesionych na spłatę odsetek od kredytu (pożyczki) mieszkaniowego, jakie przysługuje od 1 stycznia 2002 r., jest bowiem przywilejem, z którego podatnicy mogą skorzystać jedynie w określonych warunkach. Niedopełnienie któregokolwiek z warunków określonych przez ustawodawcę powoduje, że podatnik traci możliwość skorzystania z przedmiotowego odliczenia. Termin określony w art. 26b ust. 2 pkt 4 ustawy jest terminem prawa materialnego, od którego przepisy ustawy nie przewidują żadnego wyjątku. Zatem jego bieg trwa nieprzerwanie od momentu, w którym dana inwestycja uzyskała pozwolenie na budowę w rozumieniu prawa budowlanego. (podkreślenie moje - Wowka) Dla zainteresowanych - cały tekst - http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=9782 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiBoTo 29.01.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Tekst cytowany powyżej sugeruje mi, iż zmiana pozwolenia na budowę nie skutkuje utratą prawa do ulgi. Ale żyjemy w tak zwanym państwie prawa (pisane celowo małymi literami) i stąd moje zapytanie do US. Poniżej inny fragment pisma Podsekretarza Stanu w MF Począwszy od 1 stycznia 2002 r., stosownie do postanowień art. 26b ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) - zwanej dalej „ustawą” - od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1, odlicza się, z zastrzeżeniem ust. 2-4, faktycznie poniesione w roku podatkowym wydatki na spłatę odsetek od kredytu (pożyczki) udzielonego podatnikowi na sfinansowanie inwestycji mającej na celu zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych, związanej z:1) budową budynku mieszkalnego [...] Jeżeli zakup stanu surowego domu oraz dokończenie inwestycji nie jest zaspokojeniem potrzeb mieszkaniowych związanych z budową domu to pozostawie dalszy tekst bez zbędnych niecenzuralnych słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarCe 23.09.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Jeżeli zakup stanu surowego domu oraz dokończenie inwestycji nie jest zaspokojeniem potrzeb mieszkaniowych związanych z budową domu to pozostawie dalszy tekst bez zbędnych niecenzuralnych słów. Witajcie Przeglądam forum i natknąłem się na ten wątek, trochę już historyczny. Ale może dzięki temu szybciej uzyskam informację ? Wydaje się, że mnie równiez będzie dotyczył problem przeniesienia pozwolenia i możliwości skorzystania ulgi odsetkowej. Czy udało się się Wam (w szczególności pytam moich przedmówców) ten temat zgłębić i uzyskać jakieś wiążące informacje z US? Pozdrawiam MarCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiBoTo 23.09.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Witam Przeniesienie pozwolenia na budowe + dokonczenie inwestycji jest wg US zaspokojeniem potrzeb mieszkaniowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarCe 23.09.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Witam Przeniesienie pozwolenia na budowe + dokonczenie inwestycji jest wg US zaspokojeniem potrzeb mieszkaniowych. Pozdrawiam Dzięki Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts