Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszak na ręczniki na pudle GK

Recommended Posts

Mam jak w temacie

w łazience pudło GK na stelażu Geberitowym i dodatkowych kątownikach ocynkowanych.

To wszystko oklejone kaflami.

No i do takiego pudła, pomiędzy stelażami, na gołym pudle G-K+kafel moja żona umyśliła sobie przykręcić wieszak na ręczniki.

Obawiam się, że (o ile wypali to na starcie, jak?) długo to się nie utrzyma (niestabilność, ruch płyty/kafli, pękanie fugi).

Jedyne co przychodzi mi do głowy to zastosowanie bardzo długich kołków rozporowych bo za pudłem, po 15 cm, jest ściana silikatowa.

A jeśli do samego pudła to czym ? Zwykłym kołkiem plastikowym?

Czy mieliście/rozwiązaliście ten problem?

Dziękuję

Kup kołek rozpreżny do mocowania w plytach K-G i powies ten wieszak. No chyba wolisz rozwód to nie wieszaj.

Ogolnie w kazdym markecie budowlanym jest troche rozwiazan do mocowania elementów w K-G.

Nie chcę rozwodu. Nie chcę popękanych fug bo to też grozi rozwodem.

Przecież takie 40-50 cm ramię wieszaka obciążone mokrym ręcznikiem musi działać na ścianę z niemałą siłą. Jeśli ta ściana to GK to nie daję jej szans.

A przecież raczej nikt nie wiesza ręcznika a częściej go na wieszak rzuca.

Jak masz poprawnie zrobiona sciane to nie powinno nic ci popekac. U mnie wisza drzwi od prysznica i nic nie peka.K-g ma jak sie nie myle okolo 10-15kg uciagu na pojedynczym haku

a jak nie to pozostaje mi jeszcze tylko jeden pomysl. Przypomniec sobie gdzie leciały profile i zamontowac wieszak jak najblizej.

Z tego co wiem to do stalowych kołków molly potrzeba pistoletu żeby je zacisnąć.U góry mają takie wystające szpiczaste ząbki które wbijają się do płyty i uniemożliwiają obracanie się kołka,do płytki raczej się nie wbiją.

http://www.wiking.krakow.pl/kolki-do-plyt-gipsowo-kartonowych.html