Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - taktowanie

martadela

Recommended Posts

Jest tak... wczoraj uruchomiono mi PC, buczy :) znaczy działa...

Próbuję wygrzać jastrych lany w listopadzie 2008 ;)

tylko że jakoś nie widzę by to całe ustrojstwo działało, tzn:

- przepływomierze na rozdzielaczu pokazują "0"

- PC z kolei pokazuje że pompka od podłogówki chodzi, zresztą jest ciepła w dotyku, i sobie cichuteńko buczy

- woda ciepła z kranu - jest :)

Tak się zastanawiam czy jeżeli woda płynie przez przepływomierze w odwrotnym kierunku to czy to może mieć wpływ (nie wiem jak są skonstruowane w środku :) )

Pytam bo u mnie "majstry" zamontowały na powrocie belkę od zasilania, a na zasilaniu belkę od powrotu

ROZDZIELACZ:

http://img204.imageshack.us/img204/9578/dsc01826m.jpg

Temperatura zadana:

http://img512.imageshack.us/img512/9036/dsc01823m.jpg

temperatura "jest":

http://img34.imageshack.us/img34/9916/dsc01821m.jpg

Czy ja mam cieplejszą wodę na powrocie z podłogówki???

Edytowane przez martadela

Jest tak... wczoraj uruchomiono mi PC, buczy :) znaczy działa...

Próbuję wygrzać jastrych lany w listopadzie 2008 ;)

tylko że jakoś nie widzę by to całe ustrojstwo działało, tzn:

- przepływomierze na rozdzielaczu pokazują "0"

- PC z kolei pokazuje że pompka od podłogówki chodzi, zresztą jest ciepła w dotyku, i sobie cichuteńko buczy

- woda ciepła z kranu - jest :)

Tak się zastanawiam czy jeżeli woda płynie przez przepływomierze w odwrotnym kierunku to czy to może mieć wpływ (nie wiem jak są skonstruowane w środku :) )

Pytam bo u mnie "majstry" zamontowały na powrocie belkę od zasilania, a na zasilaniu belkę od powrotu

Odblokowałeś pompę obiegową? Jak to pierwsze uruchomienie, a ona leżała w magazynie to pewnie jest zablokowana no i sobie buczy :D

Nic nie ruszałam, przecież majstry montowały komplet i były przy rozruchu PC...

Która to pompka obiegowa?

Jesteś szybszy od wiatru.

Odkręć korek z przodu i popatrz czy w środku kręci się wałek. Jak nie to wyłącz to wszystko z prądu (koniecznie) i delikatnie zakręć śrubokrętem wałek zgodnie ze strzałką. Później odpal wszystko. Jak się kręci to przyczyna leży gdzie indziej.

Nie masz czasem pogodówki podpiętej? U mnie pomimo programowego odłączenia czujników i wymuszenia pracy ciągłej na zadanej temperaturze i tak nie podawał nic na podłogówkę. Dopiero po odpięciu kabli od czujnika pogodowego zewnętrznego wygrzewam wylewki.

Przy rozdzielaczach nie mam pompki, mam tylko tą którą zamieściłam powyżej i drugą do Ciepłej Wody.

EDIT:

poprawiam błąd:

Ta w poście powyżej jest zamontowana na rurze zasilającej z "bufora" (zbiornik 120l) do rozdzielaczy, przepływ ma ustawiony na maksymalny, czyli 3 stopień...

Hmmm może ona jest zapowietrzona??

BigPiotr bardzo ci dziękuję za odzew i pomoc

hmmm to może zanim podłubię w pompie odłączę czujnik zewnętrzny...

Idę zobaczyć czego mniej się boję ;)

Pompy się nie bój. Ten korek z przodu odkręć sobie na ruchu. Troszkę Ci pokapie i tyle, nic się nie stanie. Będziesz widział w środku czy się kręci. I później zakręć (też na ruchu). Jakby stała i chciałbyś wkładać do środka śrubokręt to sobie "wyłącz prund".

Więc tak,

próbowałam odkręcić tą "śrubę" która jest na środku pompy, bez zamykania zaworów i bez wyłączania jej z prądu. Zasyczało trochę powietrze i poleciała woda więc się wystraszyłam i zakręciłam z powrotem :)

Wiem że pompa kręci i chodzi.

Znalazłam za to zawór na górnej belce rozdzielacza i po jego przestawieniu o ok 80st pojawiły się szumy w rozdzielaczu.... Może oni nie otworzyli tego zaworu????

Ponieważ wajcha tego zaworu była przekładana przez hydraulików ciężko z jego położenia wywnioskować czy jest on zamknięty czy otwarty...

Czujnik zewnętrzny jest na razie w garażu i informuje o 22st.

Więc tak,

próbowałam odkręcić tą "śrubę" która jest na środku pompy, bez zamykania zaworów i bez wyłączania jej z prądu. Zasyczało trochę powietrze i poleciała woda więc się wystraszyłam i zakręciłam z powrotem :)

Wiem że pompa kręci i chodzi.

Przecież Ci mówiłem, że trochę pokapie. Nic więcej by Ci nie pokapało prócz tego co zobaczyłaś.

Pompa chodzi czyli widziałaś kręcący się wał? Jeśli syczało to trzeba było chwilkę zostawić odkręcony korek - może instalacja jest zapowietrzona. Mnie zaczęło wszystko działać dopiero po trzecim odpowietrzeniu już na samym kotle.

Znalazłam za to zawór na górnej belce rozdzielacza i po jego przestawieniu o ok 80st pojawiły się szumy w rozdzielaczu.... Może oni nie otworzyli tego zaworu????

Ponieważ wajcha tego zaworu była przekładana przez hydraulików ciężko z jego położenia wywnioskować czy jest on zamknięty czy otwarty...

Czujnik zewnętrzny jest na razie w garażu i informuje o 22st.

Miejmy nadzieję, że przyjdą gratis. No i ustal z nimi położenie zaworów :)

Więc tak,

Panowie przyszli podumali,

- przełożyli belki rozdzielacza (z przepływomierzem na zasilanie).

- przepompowali w celu odpowietrzenia całą podłogówkę z separatorem w postaci dużego kanistra, trzeba przyznać że powietrza było naprawdę sporo...

- sprawdzili jeszcze raz pompę obiegową.

Sytuacja się normuje, odczyty zaczynają być prawidłowe: czyli góra bufora cieplejsza od dołu ;)

Przepływomierze przy maksymalnym otwarciu pokazują wartość 2 (m/h,m/min??? :oops: )

Nie wiem czy to dużo czy mało, ale płynie :)

Pozdrawiam

Martadela

Była sprawdziłam, obiegowa buczy i jest ciepła w dotyku.

ale....

jest zamontowana tak:

http://img204.imageshack.us/img204/1543/dsc01828m.jpg

a w instrukcji nie wymienają takiej pozycji jako prawidłowej...

Taki montaż pompy jest niedopuszczalny - woda kapiąca z pompy może wlać sie do skrzyneczki prądowej co może doprowadzić nawet do porażenia prądem, a przynajmniej do wywalenia różnicówki.

Taki montaż pompy jest niedopuszczalny - woda kapiąca z pompy może wlać sie do skrzyneczki prądowej co może doprowadzić nawet do porażenia prądem, a przynajmniej do wywalenia różnicówki.

Po tej wypowiedzi zadzwoniłam na nr serwisowy Wilo i Pan z którym rozmawiałam potwierdził słowa NJerzy i moje przeczucia...

Trzeba to obrócić - tzn tą zewnętrzną obudowę wraz ze skrzyneczką prądową.

Muszę jednak przyznać że coraz bardziej tracę zaufanie do moich instalatorów.

Bo wytłumaczcie mi proszę, jak to możliwe że w moim buforze pompa pokazuje NIŻSZĄ temperaturę u góry zbiornika (czyli na zasilaniu podłogówki) a wyższą na dole bufora (czyli powrót)

Ponieważ staram się wygrzać jastrych pompa ma włączony okres grzewczy... Gdy się załącza, na górze bufora jest ok 27st, a na dole nawet 47st...

Czyżby woda płynęła przez instalację w odwrotnym kierunku?????

??

Widzisz nie jestem znawcą w temacie pomp ciepła no ale w swojej praktyce zawodowej miałem do czynienia z buforami nie raz nie dwa w układach opartych na kominkach z płaszczem wodnym i solarach czy też piecach gazowych takie układy zwą się zintegrowanymi. Woda grzewcza w buforze powinna się układać warstwowo to znaczy im w dół bufora tym zimniejsza im w górę to cieplejsza natomiast odbiór ciepła poprzez podłogówkę powinien odbywać się w górnej części bufora przyczyny twoich preturbacji upatrywał bym w jakimś błędzie podłączenia ale nie mam pojęcia jakim bowiem nie widzę bufora ani opisanych przyłączy do niego więc nie jestem w stanie zdiagnozować przyczyny

Wiem że przynudzam, ale właśnie to mnie męczy... pamiętam dokładnie z różnych prospektów, opisów itp że ciepła woda powinna być wyżej a zimna niżej (zresztą to chyba podobna zasada do tej z ciepłym powietrzem :roll: )

Najdziwniejsze jest to że w momencie pracy pompy ewidentnie temperatura na dole bufora jest znacznie wyższa:

http://img74.imageshack.us/img74/3007/dsc01847m.jpg

W ogóle u mnie jest dosyć dziwnie. Już powoli mnie to wkurza, że muszę wszystko sama rozgryzać, a ekipa mi wciska że wszystko jest ok :-?

Wygrzewam od 2 tygodni, ale podłoga na ZASILANIU pokazuje 27st i powyżej tej temp nie udało mi się rozbujać. Zadana to na chwilę obecną 32st.

Za mało?

Mam czujnik zewnętrzny, może go odpiąć???

Mam dom o pow ok 105mkw cały w podłogówce, 8 pętli. Przepływ niezależnie od liczby otwartych pętli osiąga od 2-2,5 l/s... I to na najwyższym biegu pompy obiegowej....

Już mam naprawdę dosyć

:(