ubek 31.07.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Wiem że przynudzam, ale właśnie to mnie męczy... pamiętam dokładnie z różnych prospektów, opisów itp że ciepła woda powinna być wyżej a zimna niżej (zresztą to chyba podobna zasada do tej z ciepłym powietrzem ) Najdziwniejsze jest to że w momencie pracy pompy ewidentnie temperatura na dole bufora jest znacznie wyższa: http://img74.imageshack.us/img74/3007/dsc01847m.jpg Nie jestem pewien czy dobrze interpretuje te znaczki na wyświetlaczu, ale: 1. te 48stopni to temp na wyjsciu pompy. 2. 27 to może być temp na wyjściu mieszacza do podłogówki. Jak do wygrzewania to chyba ok. Ja w sezonie mam 36. W ogóle u mnie jest dosyć dziwnie. Już powoli mnie to wkurza, że muszę wszystko sama rozgryzać, a ekipa mi wciska że wszystko jest ok Wygrzewam od 2 tygodni, ale podłoga na ZASILANIU pokazuje 27st i powyżej tej temp nie udało mi się rozbujać. Zadana to na chwilę obecną 32st. Za mało? Mam czujnik zewnętrzny, może go odpiąć??? Zadana temperatura czego, wnętrza domu czy temp czynnika? Jaką temperaturę masz w domu? Czujnik zewnętrzny - nie znam sterownika ale może po prostu on decyduje że nie będzie grzał bo temperatura zewnętrzna jest zbliżona do wewnętrznej? może w menu jest opcja aby sterownik ignorował temp zewn (wyłączenie pogodówki). samo odpięcie może być interpretowane jako awaria. Poczytaj instrukcje sterownika. Mam dom o pow ok 105mkw cały w podłogówce, 8 pętli. Przepływ niezależnie od liczby otwartych pętli osiąga od 2-2,5 l/s... I to na najwyższym biegu pompy obiegowej.... Już mam naprawdę dosyć Czyli przepływ jest. W mojej instalacji, po zamontowaniu wodomierza (do celów obliczenia ilości przekazywanej energii) przepływ jest na poziomie 1 z grosikami l/s na najwyższym biegu (pompa główna) Nie mam przepływomierza na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 31.07.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 To w czerwonej ramce to czujniki wejścia i powrotu na buforze. Góra czyli 27st to powinno być zasilanie z PC na bufor, a te 48st to powinien być powrót z podłogówki do bufora... Czyli, albo ja mam podpięte zasilanie na powrocie, albo nic nie kumam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 31.07.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Nie mam pompy, ale czy w takim układzie (PC) stosuje się bufor? Jakiej pojemności masz ten bufor?Na tych piktogramach wyświetlacza wyraźnie widać zawory mieszające, coś wymusza te 27 stopni. Nie jestem pewien, czy dobrze analizuję ten wyświetlacz - Zapodaj jego instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudu 31.08.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ej no.... kurde... teraz na odczycie mam temp dolnego źródła 20st czy to jest normalne.... Czy ja czasem nie ogrzewam sobie dolnego źródła W ciągu 4 godzin jego temperatura wzrosła o 6st http://img266.imageshack.us/img266/9131/dsc01834m.jpg Odświeżę kotleta. IMO jeśli pompa obiegowa była podłączona jak na zdjęciu (o ile pierwotnie planie miała tłoczyć do góry) to przy takim ustawieniu pompy jak na wcześniejszych zdjęciach tłoczyła ona ale w przeciwną stronę niż powinna. Wtedy woda z podłogówki miała odwrotny przebieg. Zamiast być zasysana z górnej części bufora przez zawór 3-drożny i tłoczona na podłogówkę a powrót z podłogówki do dolnej części bufora, działało na odwrót. Dlatego też różnice w w temperaturach. Przynajmniej tak mi się wydaje. Czujniki na buforze zamontowane są przy rurach wychodzących na zawór 3-drogowy na podłogówkę czy też bezpośrednio w buforze? Możesz napisać dla potomnych co było przyczyną u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 11.01.2012 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Cyrku ciąg dalszy... Napiszę może jak się dalej męczę... Więc tak w 2009 roku stanęło na tym że to "fachowcy" montowali wszystko jest ok i kropka... Sezon grzewczy 2009/2010 był w miarę ok. Pompa sobie działała i było ciepło. Jakoś tak fachoFcy uciszyli moją czujność zapewnieniami że wszystko jest super...Sezon 2010/2011 do połowy był ok. Dlaczego do połowy? Ano dlatego że w styczniu 2011 upomniałam się o przegląd gwarancyjny.Przyjechał serwisant, korzystając z fachoFca w domu zapytałam o ten układ temp na buforze - wszystko ok psze pani... ponad 500złPan posprawdzał, pogrzebał... i się skasztaniło,Najpierw było zapowietrzone dolne źródło - po wymianie filtra nie uzupełnił glikolu.Przyjechał, uzupełnił glikol i powiedział że już będzie GIT, żeby było jeszcze śmieszniej nie założył obudowy zaworu trójdrożnego - ot taki szczegół, sama założyłam...Niestety pompa taktowała, żarła prąd jak wściekła, przegrzewała, nie dogrzewała, cuda Panie, cuda się działy.Kilkanaście startów na dzień...Telefony do serwisanta - wszystko jest ok, to przez to że jest okres przejściowy... O ja naiwna...Potem miałam inne sprawy na głowie.Potem skończył się sezon grzewczy a z CWU sobie radziła. No i przyszła jesień.16.09. był kolejny przegląd inny serwisant, pytam o układ temp w buforze - wszystko ok psze Pani ponad 500zł.7.10 uruchomiłam grzanie CO.Poobserwowałam pompę.Znów się zaczęło, taktowanie, częste starty, żarcie prądu... Zaczęły się też takie dni kiedy PC chodziła ale nie grzała... Myślałam że to wina zaworu trójdrożnego albo pompki obiegowej - że zastana.17.10 wezwałam tego Pana który był we wrześniu - pooglądał, podumał - wszystko ok, wezwanie bezzasadne tylko 50zł... Taaaa pompa szaleje.Włącza się nawet kilka/kilkanaście razy na mnie niż 60 sec (SEKUND!!) - gdy taktuje nie grzeje ani CO ani CWU. Gdy włączy się "prawidłowo" czas pracy nie przekracza 40min HmmmJakiś czas było ok.Od listopada notuję w miarę możliwości wszystkie parametry.Wniosek moja pompa jest szalona...Kilka dni działa normalnie, kilka dni taktuje na maxa. Link do moich notatek:http://img543.imageshack.us/img543/4999/sezongrzewczy2011notatk.png Dzisiaj to już jest rekord świata:od rana było już 15 startów poniżej 60 sec i 4 "normalne" (ok 30min) Zadzwoniłam do serwisu fabrycznego, kazali przysłać maila.Wysłałam nie licząc na zbyt wiele, a tu miłe zaskoczenie.Powiedzieli że odczyty temp na buforze są złe, że instalacja wymaga sprawdzenia i poprawienia.Kazali mi pismo wysmarować do sprzedawcy/instalatora i zaznaczyć w nim że chcę przyjazdu fabrycznego serwisu. Wysłałam je dzisiaj, zobaczymy co będzie dalej. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez martadela aktualizacja notatek z pracy PC na godz. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 11.01.2012 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 filmik taki mam:http://youtu.be/3Qh4s6lEX_IPięknie prawda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 niestety filmu nie można obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 11.01.2012 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Już poprawiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 12.01.2012 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) martadela Ty pisz lepiej w watku pompy ciepla. Tam jest wielu uzytkownikow i instalatorow ktorzy naprawde chetnie dziela sie wiedza...Ja u siebie tez mialem wiele problemow i dzieki forum udalo mi sie wyeliminowac bledy instalatora. Napisz przede wszytskim jakie masz sterowanie. Pokojowe czy pogodowe. Jak pogodowe to jak masz ustawiona krzywa, czyli do ilu grzeje przy jakiej tem zewnetrznej. No i czy masz prad dwutaryfowy?? Jesli tak to jakie masz ustawione temperatury w danych taryfach? Zakladam ze juz przeplywy itd zrobione i wszystko plynie jak nalezy? Edytowane 12 Stycznia 2012 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.01.2012 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 prosiłam admina o przeniesienie tego wątku do działu pomp, ale chyba sama założę nowy wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts