kkdarch 21.07.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam Buduje dom o powierzchni użytkowej 139m2 ale powierzchnia podłóg 165m2 oczywiście ogrzewanych a różnica wychodzi ze skosów na poddaszu.Którą powierzchnię wziąć do obliczeń podłogówki ?Szukałem ale bez skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.07.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam Buduje dom o powierzchni użytkowej 139m2 ale powierzchnia podłóg 165m2 oczywiście ogrzewanych a różnica wychodzi ze skosów na poddaszu.Którą powierzchnię wziąć do obliczeń podłogówki ?Szukałem ale bez skutku. A celem ma być ogrzanie podłogi, czy powietrza nad nią? Jeśli yemperatura powietrza w pomieszczeniu też jest dla Ciebie ważna to bierz pod uwagę nie powierzchnię, a objętość ogrzewanej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
straga 22.07.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 orientacyjnie bierzesz powierzchnię podłóg, na każdy metr kwadratowy potrzeba ci jakieś 100 W. W obecnej technice wykonawstwa mieszkań można policzyć mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (bo są lepiej izolowane), więc mnożysz wszystko x0,7. Wychodzi ci potrzebna moc grzewcza. I wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 22.07.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 orientacyjnie bierzesz powierzchnię podłóg, na każdy metr kwadratowy potrzeba ci jakieś 100 W. W obecnej technice wykonawstwa mieszkań można policzyć mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (bo są lepiej izolowane), więc mnożysz wszystko x0,7. Wychodzi ci potrzebna moc grzewcza. I wszystko A nawet mniej niż 0,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 22.07.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Zwróć tylko uwagę na to, że w niektórych pomieszczeniach powinna być wyższa lub niższa temperatura. Np. w pokojach, kuchni itp. projektanci przyjmują 20 C , a w łazience, lub w WC z prysznicem 25 C. Natomiast w kotłowni, garażu (jeżeli ogrzewasz) przyjmuję się temperaturę 12 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 23.07.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 W nawiązaniu do wypowiedzi poprzednika - trzeba również znać rozmieszczenie mebli oraz innych stałych elementów (wanny, brodziki itp) - pod nimi nie robi się podłogówki, też to trzeba uwzględnić w obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 23.07.2009 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Dzięki za odpowiedzi .Dzisiaj dostałem projekt instalacji i według rysunków wychodzi 11kW na całą podłogówkę i wychodzi mi 59W/m2 z czego 71,4 m2 przypada na parter nad nieogrzewaną piwnicą i tu jest 68,76W/m2 a poddasze 114,9m2 i 53,22W/m2 . Z tego co mi powiedział projektant że te wartości i tak są trochę zawyżone bo przyjmuje się około 50w/m2.U mnie będzie ściana z silki 24cm + 15 styro ,25cm wełny na dach więc izolacyjność dobra .Teraz został jeszcze jeden problem tzn chcę wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła więc te wartości powinny się jeszcze zmniejszyć ale o ile?Projektant pewnie nie ma doświadczenia w liczeniu z odzyskiem ciepła więc się nie wypowiada.Z tego co czytałem (może jestem w błędzie )to trzeba zmniejszyć straty powodowane przez wentylację grawitacyjną o sprawność odzysku ciepła(50-70%).Niestety nie wiem jak to obliczyć.Może ktoś podpowie jak to policzyć.U mnie 470 m3 wynosi objętość pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 26.07.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Nie zapomnij policzyć strat związanych z otwieraniem drzwi i okien. Wtedy cała oszczędność z odzysku ciepła z wentylacji nie ma znaczenia. Wg mnie te oszczędności to żadne oszczędności. Chyba ze nie będziesz wychodził z domu. Dodam że małe dzieci bardzo często"zapomną " zamknąć drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 26.07.2009 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Niestety małych dzieci już nie mam a z tego co wiem to przy wentylacji z odzyskiem ciepła zapotrzebowanie na ciepło się zmniejsza.Przy wentylacji mechanicznej bezsensem jest otwieranie okien!Czy jesteś użytkownikiem takowej wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 27.07.2009 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 A temperaturą zasilania nie można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 27.07.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Niestety małych dzieci już nie mam a z tego co wiem to przy wentylacji z odzyskiem ciepła zapotrzebowanie na ciepło się zmniejsza.Przy wentylacji mechanicznej bezsensem jest otwieranie okien!Czy jesteś użytkownikiem takowej wentylacji? Domniemam że to do mnie - nie nie mam. Inni co mają (na tym forum) pisali, że aspekt oszczędności na odzysku ciepła jest pomijalny. Co do otwierania - nie wyobrażam sobie nie otwierać okien. Mieszkam na wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 27.07.2009 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 oczywiście że można jeśli tylko twój kocioł potrafi i nie zakwasi komina Na przykład pompa ciepła. przykładowo na jesieni puszczasz sobie w rurki +30 a w styczniu +55 i na tych samych obwodach raz będzie 30W/m2 a raz 80W/m2 Kto puszcza 55* w podłogówkę?Byłem u znajomych i mają podłogówkę tylko w kuchni i przy 50*C nie można było usiedzieć z nogami na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts