wanda33 21.07.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam ponownie;Czy ktoś może mi powiedzieć jaka (oczywiście orientacyjnie) jest różnica w cenie postawienia domu o pow użytkowej ok 170 m bez podpiwniczenia lub z podpiwniczeniem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEFENCE 21.07.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Z tego co Ja się orientuję 20-25 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 21.07.2009 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 dzięki serdeczne:) jednak to spora różnica, jak ktoś nie ma za dużo kasy... za te pieniądze można wykończyć kuchnię i łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 23.07.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ja podpiwniczałam,koszty możesz zobaczyc w moim dzienniku.Nie liczyłam ile by mnie wyszedl stan "O"ale może policzę...1) zużyłam 3400szt betoników ,bez piwnic by wyszło ok 1500szt po 3zł co daje mi 5700zł więcej2) dodatkowy strop,nie licząc nad garażem ok.4400zł3) beton B20 na strop +schody do piwnicy ok. 13m3 x 237zł= 3081zł4) 5 okien w piwnicy x ok 350zł/szt =1750zł5) nadproża nad okna w piwnicy (ja mam za darmo),można zrobić lane ?6) ocieplenie podłogi w piwnicy,drzwi,tynkowanie,posadzki ,prąd,kaloryfery przynajmniej w tej części hobby = jeszcze nie doszłam do tego7) wynagrodzenie dla murarza 2700zł i jeszcze miałam 2 pomocników ale ich wynagrodzenia nie umiem juz wyszczególnić dla etapu piwnicy.Sumując wyszło więcej o ok 18tyś do tego pkt 6 no może jakieś 10 tys. razem ok 30 tyś Nie liczę wyposażenia części hobby-zależy od upodobań (sauna,fitnes,barek itp).Jest to na pewno dodatkowy koszt ale i dodatkowa powierzchnia na kotłownię,spiżarnię,imprezownię,składzik na rowery,rolki ,sanki itp co przy małym domu jest dużym plusem.Takie koszty mam ja ,budowa systemem gosp. z kolei koleżanka budowała bez piwnic -ekipa na lewo i wcale mniej ja to nie przyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 24.07.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 ja podpiwniczałam i jak na stan surowy otwarty 25 tys, zł. Gdybym miałą podpiwniczać jeszcze raz - też bym to zrobiła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda33 24.07.2009 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 26.07.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Dzięki piwnicy przeprowadzając się do nowego domu wywiozłem na wysypisko 4 kontenery różnego dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulka 27.07.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 2) dodatkowy strop,nie licząc nad garażem ok.4400zł 6) ocieplenie podłogi w piwnicy,drzwi,tynkowanie,posadzki ,prąd,kaloryfery przynajmniej w tej części hobby = jeszcze nie doszłam do tego . Ale nie robiąc piwnicy też trzeba zrobić podłoge na gruncie i jakoś ją ocieplić. Jeśli nie urządza się w piwnicy części hobby, to nie trzeba tynkować, kłaść terakoty itp. A miejsca na składowanie naprawdę dużo więcej. Ja mam piwnicę, mieszkam już prawie 5 lat i jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 28.07.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Zastanów się nad: - jak mam spadek tereny - piwnica - jak woda w gruncie- bez piwnicy - jaki dom, piwnica parter, poddasze, czy piwnica parter /wielkość może wyjść ta sama/ - gdzie będę trzymać kosiarkę, grabki, rowery, sprzęt sportowy, stół i krzesła ogrodowe, narzędzia, letnie/zimowe opony, słoiki, zapasy itp. Ja mam to wszystko w piwnicy znaczy się będę mieć. Garaż i kotłownię też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 28.07.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Moja piwnica wyszła drożej niż dodatkowe 20 kpln, choć jest dopiero w stanie surowym. Robiliśmy solidny drenaż i izolacje. Może jeśli ktoś tego nie robi, to mu wychodzi tylko 20 więcej. Zrobiliśmy, bo mamy duży spadek terenu i nie było sensu nie robić. Cieszę się, że będzie, szczególnie ze względu na dwustanowiskowy garaż, ale tanie to to nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 31.07.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Nie napisałaś czy piwnica jest całkowicie w ziemi, czy cześciowo wystaje ponad grunt. W pierwszym wypadku dochodzi głębszy wykop, lepsze i o większej powierzchni zabezpieczenie przeciwwilgociowe.W drugim przypadku do kosztów doliczyć trzeba wyższe schody wejściowe do domu wraz z płytkami na nie oraz okna i parapety do piwnicy.Tak na marginesie. Na całym moim osiedlu wszystkie domy są bez piwnic, oprócz dwoch domów. I stoją sobie dwie takie LANDARY nie pasując do charakteru osiedla. Jak na złość obok mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokrza 01.08.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Piwnice? - w życiu! W dzisiejszych czasach to wręcz zbyteczne. Wystarczające w zupełności są pomieszczenia gospodarcze. Zresztą wystarczy popatrzeć na katalogi z projektami - większość domów to "parterówki z użytkowym poddaszem" - ale to tylko obecne trendy i moda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 07.09.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Moj dom jest czesciowo podpiwniczony. Powierznia uzytkowa piwnicy wynosi 80 m2. Wydzielone sa w niej nastepujace pomieszczenia: pralnia, suszarnia, kotlownia, fitness i hol. Ten ostatni spelnia funkcje spizarni, przechowalni aktualnie nie uzywanych serwisow, kieliszkow, etc.Z mojego punktu widzenia, zaleta piwnicy polega na tym, ze w jednym miejscu i na jednym poziomie mozna skoncentrowac wygodne pomieszczenia gospodarcze, bez potrzeby dokonywania kompromisow na rzecz innych pomieszczen. Razem z zona jestesmy zdania, ze wybudowanie piwnicy bylo jedna z naszych najlepszych decyzji dot. koncepcji naszego domu.Minusem sa oczywiscie dodatkowe koszty inwestycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Veronique 14.09.2009 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Zdecydowanie masz rację, 20 tys. to jednak sporo, ale my jednak zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie, tylko jeszcze nie wiemy czy całość podpiwniczona czy część. Jednak piwnica się przydaje, później można żałować - oby nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 25.09.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Jestem jak najbardziej za piwnicą. My jesteśmy na etapie adaptacji projektu, który ma częściowe podpiwniczenie. Zdecydowaliśmy się jednak zrobić je pod całością, ponieważ różnica w kosztach nie będzie aż taka duża, a zdecydowanie łatwiej robi się całościowo piwnicę niż częściową ( chodzi głównie o ławy schodkowe skomplikowane w wykonaniu i zasypywanie pozostałej pustki piachem). Oczywiście podobnie jak przedmówcy, umieścimy w piwnicy kotłownię i magazyn na opał, spiżarkę, miejsce na róże różności i przydasie i majsterkownio-modelarnię męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tobi_ 25.09.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Ja na początku wybierania projektu też byłem bardzo za piwnicą. Ale jednak jest to jakby nie było dodatkowe piętro - no trochę niższe i niekoniecznie wykończone. Koszty są wysokie. Do trzymania gratów pomieszczenie gospodarcze, a do hobby (u mnie będzie to siłownia) przeznaczę po prostu dodatkowy pokój - wybrałem ciut większy projekt, z dodatkowym pokojem. I piwnica stała się zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 25.09.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 W naszym przypadku głównie za piwnicą przemawiało to , że będziemy mieli piec na paliwo stałe i nie wyobrażam sobie umiejscowić go na parterze, poza tym mamy dosyć wąską działkę, tylko 22 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 25.09.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 My nie mamy piwnicy.. wczesniej w mniejszym, dużo mniejszym mieszkanku była piwnica i robiła za graciarnie.. wydaje mi się że czasy składowania rzeczy w piwnicach powoli się kończą.. strych, pom. gospodarcze i garaż w zupełności nam wystarczą w końcu my to nie chomiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 26.09.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 piwnica jest zbędna, to jedyny i wystarczający powód żeby jej sobie nie robić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 26.09.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Nie można tak jednoznacznie stwierdzać. Różni ludzie mają różne potrzeby. Jednym piwnica jest zbędna dla innych konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts