Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODPIWNICZAĆ CZY NIE???

Recommended Posts

Ja podpiwniczałam,koszty możesz zobaczyc w moim dzienniku.

Nie liczyłam ile by mnie wyszedl stan "O"ale może policzę...

1) zużyłam 3400szt betoników ,bez piwnic by wyszło ok 1500szt po 3zł co daje mi 5700zł więcej

2) dodatkowy strop,nie licząc nad garażem ok.4400zł

3) beton B20 na strop +schody do piwnicy ok. 13m3 x 237zł= 3081zł

4) 5 okien w piwnicy x ok 350zł/szt =1750zł

5) nadproża nad okna w piwnicy (ja mam za darmo),można zrobić lane ?

6) ocieplenie podłogi w piwnicy,drzwi,tynkowanie,posadzki ,prąd,kaloryfery przynajmniej w tej części hobby = jeszcze nie doszłam do tego

7) wynagrodzenie dla murarza 2700zł i jeszcze miałam 2 pomocników ale ich wynagrodzenia nie umiem juz wyszczególnić dla etapu piwnicy.

Sumując wyszło więcej o ok 18tyś do tego pkt 6 no może jakieś 10 tys. razem ok 30 tyś Nie liczę wyposażenia części hobby-zależy od upodobań (sauna,fitnes,barek itp).

Jest to na pewno dodatkowy koszt ale i dodatkowa powierzchnia na kotłownię,spiżarnię,imprezownię,składzik na rowery,rolki ,sanki itp co przy małym domu jest dużym plusem.

Takie koszty mam ja ,budowa systemem gosp. z kolei koleżanka budowała bez piwnic -ekipa na lewo i wcale mniej ja to nie przyszło.

2) dodatkowy strop,nie licząc nad garażem ok.4400zł

6) ocieplenie podłogi w piwnicy,drzwi,tynkowanie,posadzki ,prąd,kaloryfery przynajmniej w tej części hobby = jeszcze nie doszłam do tego

.

Ale nie robiąc piwnicy też trzeba zrobić podłoge na gruncie i jakoś ją ocieplić.

Jeśli nie urządza się w piwnicy części hobby, to nie trzeba tynkować, kłaść terakoty itp. A miejsca na składowanie naprawdę dużo więcej. Ja mam piwnicę, mieszkam już prawie 5 lat i jestem zadowolona.

Zastanów się nad:

- jak mam spadek tereny - piwnica

- jak woda w gruncie- bez piwnicy

- jaki dom, piwnica parter, poddasze, czy piwnica parter /wielkość może wyjść ta sama/

- gdzie będę trzymać kosiarkę, grabki, rowery, sprzęt sportowy, stół i krzesła ogrodowe, narzędzia, letnie/zimowe opony, słoiki, zapasy itp.

Ja mam to wszystko w piwnicy :lol: znaczy się będę mieć. Garaż i kotłownię też :wink:

Moja piwnica wyszła drożej niż dodatkowe 20 kpln, choć jest dopiero w stanie surowym. Robiliśmy solidny drenaż i izolacje. Może jeśli ktoś tego nie robi, to mu wychodzi tylko 20 więcej. Zrobiliśmy, bo mamy duży spadek terenu i nie było sensu nie robić. Cieszę się, że będzie, szczególnie ze względu na dwustanowiskowy garaż, ale tanie to to nie było.

Nie napisałaś czy piwnica jest całkowicie w ziemi, czy cześciowo wystaje ponad grunt. W pierwszym wypadku dochodzi głębszy wykop, lepsze i o większej powierzchni zabezpieczenie przeciwwilgociowe.

W drugim przypadku do kosztów doliczyć trzeba wyższe schody wejściowe do domu wraz z płytkami na nie oraz okna i parapety do piwnicy.

Tak na marginesie. Na całym moim osiedlu wszystkie domy są bez piwnic, oprócz dwoch domów. I stoją sobie dwie takie LANDARY nie pasując do charakteru osiedla. Jak na złość obok mnie.

• 1 month później...

Moj dom jest czesciowo podpiwniczony. Powierznia uzytkowa piwnicy wynosi 80 m2. Wydzielone sa w niej nastepujace pomieszczenia: pralnia, suszarnia, kotlownia, fitness i hol. Ten ostatni spelnia funkcje spizarni, przechowalni aktualnie nie uzywanych serwisow, kieliszkow, etc.

Z mojego punktu widzenia, zaleta piwnicy polega na tym, ze w jednym miejscu i na jednym poziomie mozna skoncentrowac wygodne pomieszczenia gospodarcze, bez potrzeby dokonywania kompromisow na rzecz innych pomieszczen. Razem z zona jestesmy zdania, ze wybudowanie piwnicy bylo jedna z naszych najlepszych decyzji dot. koncepcji naszego domu.

Minusem sa oczywiscie dodatkowe koszty inwestycyjne.

• 2 weeks później...
Jestem jak najbardziej za piwnicą. My jesteśmy na etapie adaptacji projektu, który ma częściowe podpiwniczenie. Zdecydowaliśmy się jednak zrobić je pod całością, ponieważ różnica w kosztach nie będzie aż taka duża, a zdecydowanie łatwiej robi się całościowo piwnicę niż częściową ( chodzi głównie o ławy schodkowe skomplikowane w wykonaniu i zasypywanie pozostałej pustki piachem). Oczywiście podobnie jak przedmówcy, umieścimy w piwnicy kotłownię i magazyn na opał, spiżarkę, miejsce na róże różności i przydasie :) i majsterkownio-modelarnię męża :)

Ja na początku wybierania projektu też byłem bardzo za piwnicą. Ale jednak jest to jakby nie było dodatkowe piętro - no trochę niższe i niekoniecznie wykończone. Koszty są wysokie. Do trzymania gratów pomieszczenie gospodarcze, a do hobby (u mnie będzie to siłownia) przeznaczę po prostu dodatkowy pokój - wybrałem ciut większy projekt, z dodatkowym pokojem. I piwnica stała się zbędna. :)