Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODPIWNICZAĆ CZY NIE???

Recommended Posts

Nasza piwnica pod całym domkiem to wydatek 42 tysi wliczam w to koszty, kopania ogromnej dziury, bloczków, dodatkowego stropu, schodów, zaprawy koszty zwiazane ze zrobieniem drenażu i dłuższych kominów które siegaja aż do piwnicy bo bedzie tam kotłownia! Ale nie żałujemy (jak narazie) 120 m2 wiecej placu i studio zrobie gdzie nagram przeboje swojego życia:)

Nasza piwnica pod całym domkiem to wydatek 42 tysi wliczam w to koszty, kopania ogromnej dziury, bloczków, dodatkowego stropu, schodów, zaprawy koszty zwiazane ze zrobieniem drenażu i dłuższych kominów które siegaja aż do piwnicy bo bedzie tam kotłownia! Ale nie żałujemy (jak narazie) 120 m2 wiecej placu i studio zrobie gdzie nagram przeboje swojego życia:)

Jeżeli ma służyć takim, konkretnym celom to zdecydowanie tak.

Natomiast jak ma być tym:

arktyk bo potrzeba dużo miejsca na różne składy, gratowniki itp

to zdecydowanie nie.

Miałam dom z piwnicą ok. 100m2, która była graciarnią, a rzeczy tam przechowywane nie były używane nieraz przez lata. Skoro było na nie miejsce to sobie leżały. Teraz absolutnie nie jest mi piwnica potrzebna więc jej nie zrobiłam.

My w piwnicy będziemy mieli kotłownię, garaż, miejscę na kosiarkę i sprzęty ogrodowe, spiżarnię, kuchnię letnią i salon letni. Od frontu piwnica jest całkowicie pod ziemią, od tyłu (gdzie jest wjazd do garażu), całkowicie nad ziemią.

Jeżeli bym miała wybór - niwelacja cztreometrowego spadu, a budowę piwnicy...

cóż, piwnica wygrywa :D

Witam ponownie;

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka (oczywiście orientacyjnie) jest różnica w cenie postawienia domu o pow użytkowej ok 170 m bez podpiwniczenia lub z podpiwniczeniem???

jesli nie stawiasz domu na bagnach to podpiwniczaj. koszt niewspolmiernie mniejszy do calej reszty a piwnica naprawde bardzos sie przydaje. my mamy tam np. garaz na 2 autka, rowery, motory, pralnie gdzie ma kiedys byc sauna, kotlownie + skladzik groszku na spokojnie 4 tonki, mala spizarenke w ktorej w tej chwili jest okolo 250 sloiczkow na zime

w wiekszosci piwnicy na podlodze jest goly beton, sciany otynkowane nawet bez gladzi itd

dzieki piwnicy nie slysze kotla i mielonych groszkow, nie slysze pralki, odpalanego auta itd :wink:

• 6 months później...

U mnie będzie piwnica bo naprawdę nie wyobrażam sobie innego miejsca na kotłownie i pralnie. Wiem ,że może być w innych miejscach ale mnie nie pasuje i koniec!

Teraz tylko myślę czy nie będzie ona większa niż te 2 pomieszczenia czy nie zrobię sobie tam pomieszczenia na siłownię ,może jakaś tania sauna ?? pokój do relaksu?