Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie solary?

2katarzyna

Recommended Posts

A ja se myślę, że kolektory próżniowe to fajna rzecz, ale głównie dla sprzedawów. Kosztują znacznie więcej, a uzyski mają niewiele większe (RAPczyn zdaje się podawał wyniki z niemiec, gdzie wyszło ok. 20% większy uzysk roczny - różnica w cenie znacznie te 20% przekracza). Ciekawy tekst na temat wyboru rodzaju kolektora można znaleźć u polskiego producenta kolektorów.

Moim zdaniem jeśli już w ogóle pchać się w ten niezbyt ekonomicznie uzasadniony pomysł, to tylko przy kolektorach płaskich, aby zminimalizować koszt, nie minimalizując przy okazji jakości ;-). Zwłaszcza że kolektory płaskie mają większe szanse od swoich próżniowych konkurentów, aby dłużej zachować "pełną" sprawność (dla próżniowych jakakolwiek utrata szczelności oznacza w zasadzie koniec rozsądnej wydajności).

...

A rurka to nie ma kształtu walca ?

Chodziło mi mniej więcej o to:

http://www.regulus.cz/images/trubicak_slunce_EU.jpg

Rozumisz ? :roll:

A może coś takiego: http://www.ekoland4.com/kolektory_zwierciadlane.html

Trza było od razu powiedzieć ,że lustro paraboliczne to walec :lol: :lol: :roll: .szybciej bym złapał.Sorki :lol: :roll:

NIE chodziło mi o lustro paraboliczne.

Kto powiedział że lustro paraboliczne to walec ?! :evil:

Bardziej ten 1 rysunek. W przypadku rury światło zawsze pada pod jednakowym kątem nie zależnie od pory dnia. I to jest większa zaleta niż w kolektorach płaskich. Gdzie największy zysk mamy w południe a mniejszy rano i po południu.

Link do stronki podałem dodatkowo bo mi się rzucił w oczy. Odnoście systemów podążających !!!

• 3 years później...
A nie wydaje wam się,że trzeba jeszcze rozważyć następującą kwestię: Jak warunki są optymalne, to i płaskie i próżniowe zdadzą egzamin. Co z tego, że płaskie lepiej, jak tu i tu wodę będziemy mieli ciepłą, niezależnie od paru procent sprawności w tą czy w tą. Chodzi o to,żeby nie trzeba było uruchamiać dodatkowego grzania wody w sytuacji gdy w południe nie ma słońca, czy na dworze(lub polu;) trochę zimniej.A tu już rurowe mają przewagę, więc szansa większa na bezstresową kąpiel.Pół biedy, jak ktoś ma gaz.Ale rozpalanie w piecu to już inna gadka.