Terry 21.07.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Pytanie jak w temacie. W którym pomieszczeniu w domu umieściliście rozdzielnię na prąd. Mój mąż upiera się aby była ona zaraz przy drzwiach wejściowych , a ja wolę aby znalazła sie w pomieszczeniu gospodarczym. Pomóżcie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.07.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Jeśli myślisz o skrzynce, to nasza w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 21.07.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 No to mnie elektryk wkur....Chciałam w garazu a mam w wiatrołapie bo ponoc w garazu nie wolno!!Wrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.07.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 w wiatrołapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.07.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 W pomieszczeniu gospodarczym...........ciekawe.U mnie nie można było.Mam w wiatrołapie przy drzwiach wejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 21.07.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 W garażu, chociaż w projekcie było w wiatrołapie. Tak zaproponował zresztą elektryk, ponieważ w sicianie działowej o grubości 12 cm, trudno by było osadzić rozdzielnie elektryczną oraz doprowadzić w to miejsce mnóstwo kabli.Na pocieszenie napiszę, że w razie wyłączenia jakiegoś bezpiecznika, zwłaszcza od oświetlenia szybciej i łatwiej jest dojść do wiatrołapu niż do garażu, szczególnie jak się nie ma pod ręką latarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 21.07.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 my też mamy w wiatrołapie, zlicowana ładnie ze ścianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.07.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 W garażu, chociaż w projekcie było w wiatrołapie. Tak zaproponował zresztą elektryk, ponieważ w sicianie działowej o grubości 12 cm, trudno by było osadzić rozdzielnie elektryczną oraz doprowadzić w to miejsce mnóstwo kabli. Na pocieszenie napiszę, że w razie wyłączenia jakiegoś bezpiecznika, zwłaszcza od oświetlenia szybciej i łatwiej jest dojść do wiatrołapu niż do garażu, szczególnie jak się nie ma pod ręką latarki. To akumulatorki ci nic nie trzymają ...albo UPS...sie zwalisz ze schodów i do dentysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 21.07.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 W garażu, chociaż w projekcie było w wiatrołapie. Tak zaproponował zresztą elektryk, ponieważ w sicianie działowej o grubości 12 cm, trudno by było osadzić rozdzielnie elektryczną oraz doprowadzić w to miejsce mnóstwo kabli. Na pocieszenie napiszę, że w razie wyłączenia jakiegoś bezpiecznika, zwłaszcza od oświetlenia szybciej i łatwiej jest dojść do wiatrołapu niż do garażu, szczególnie jak się nie ma pod ręką latarki. W 12-tce osadzisz rozdzielnice bez problemu, oczywiście taką o głębokości do 90mm. Rozdzielnicę należy umieszczać w miejscach łatwo i szybko dostępnych, a wiatrołap zwykle najlepiej się na to nadaje. I nie chodzi tylko o to, że jak zgaśnie światło to po ciemku trzeba do niej dojść, ale też o bezpieczeństwo - możliwość szybkiego wyłączenia zasilania, gdy kogoś porazi prąd lub w razie pożaru, gdy strażak wchodzi do budynku, to nie będzie po nim biegał szukając rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 21.07.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 hmmm, ja mam w pom. gosp., bo to jest pomieszczenie jak nazwa wskazuje gospodarcze aby tam wszystko co techniczne sie znajdowało. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 21.07.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 hmmm, ja mam w pom. gosp., bo to jest pomieszczenie jak nazwa wskazuje gospodarcze aby tam wszystko co techniczne sie znajdowało. pzdr W pomieszczeniu gospodarczym rozdzielnica powinna mieć stopień ochrony IP44, bo to pomieszczenie uznawane jest za wilgotne (często to pralnia, suszarnia). Czyli de facto rozdzielnica musiałaby być natynkowa by to wymaganie spełnić. Dlatego zwykle się ich tam nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.07.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 hmmm, ja mam w pom. gosp., bo to jest pomieszczenie jak nazwa wskazuje gospodarcze aby tam wszystko co techniczne sie znajdowało. pzdr No to nich ci ogórasy od temp pier....to się obudzisz bez pomieszczenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 21.07.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Rozdzielnia przy wejściu, to święta rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 21.07.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 W pomieszczeniu technicznym, w wiatrołapie jakoś tego nie widzę (2x120 pól) http://www.ats.pl/~piotrw/foto/foto5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 21.07.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 U mnie będzie w pomieszczeniu gospodarczym. Tuż obok wiatrołapu (zaraz za drzwiami z wiatrołapu do pomieszczenia gospodarczego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 21.07.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 U mnie jedna olbrzymia w wiatrołapie (zasłaniają ją drzwi pomiędzy wiatrołapem a holem kiedy są otwarte) a druga mniejsza na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 21.07.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Rozdzielnicę należy umieszczać w miejscach łatwo i szybko dostępnych, a wiatrołap zwykle najlepiej się na to nadaje. I nie chodzi tylko o to, że jak zgaśnie światło to po ciemku trzeba do niej dojść, ale też o bezpieczeństwo - możliwość szybkiego wyłączenia zasilania, gdy kogoś porazi prąd lub w razie pożaru, gdy strażak wchodzi do budynku, to nie będzie po nim biegał szukając rozdzielnicy. Strażak w domku nie będzie latał i szukał rozdzielnicy. Odcinają w szafce przed domem albo wyłączają całą okolicę od razu. U mnie rozdzielnice piętrowe są w korytarzu (za lustrem). Główna w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 21.07.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 w piwnicy - jakoś nie widzę tego w moim biednym wiatrołapie:http://puchaczy.waw.pl/~squall/tmp/foty%20z%20budowy/2009-07-12%20Instalacje%20i%20okna/PO20090713_0193.JPGdo tego pod spodem druga połowę mniejsza i w innym pomieszczeniu rozdzielnia od UPSa,we wiatrołapie można sobie schować jak ktoś ma malutką - na kilka(naście) obwodów.Poza tym do rozdzielni leci mnóstwo kabli, a we wiatrołapie przydają się wieszaki - potem strach wiercić w takiej ścianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 21.07.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 O rany. To ta moja jednak z gatunku rozdzielnic-miniaturek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.07.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 W pomieszczeniu technicznym, w wiatrołapie jakoś tego nie widzę (2x120 pól) http://www.ats.pl/~piotrw/foto/foto5.jpg O kurna... elektrownie budujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts