mjakob 22.07.2009 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Poza tym do rozdzielni leci mnóstwo kabli, a we wiatrołapie przydają się wieszaki - potem strach wiercić w takiej ścianie... We wiatrołapie umieszcza się ją w miejscu w którym nie będzie przeszkadzać - np. za otwartymi drzwiami (zewnętrznymi, jeśli otwierają się do środka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.07.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 hmmm, ja mam w pom. gosp., bo to jest pomieszczenie jak nazwa wskazuje gospodarcze aby tam wszystko co techniczne sie znajdowało. pzdr W pomieszczeniu gospodarczym rozdzielnica powinna mieć stopień ochrony IP44, bo to pomieszczenie uznawane jest za wilgotne (często to pralnia, suszarnia). Czyli de facto rozdzielnica musiałaby być natynkowa by to wymaganie spełnić. Dlatego zwykle się ich tam nie daje. Masz pewnie rację dlatego jest natynkowa, tam od początku planowałem jej miejsce dlatego natynkowa nie stanowiła problemu a wiatrolap mam do czegoś innego . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 22.07.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sql napisał: Poza tym do rozdzielni leci mnóstwo kabli, a we wiatrołapie przydają się wieszaki - potem strach wiercić w takiej ścianie... We wiatrołapie umieszcza się ją w miejscu w którym nie będzie przeszkadzać - np. za otwartymi drzwiami (zewnętrznymi, jeśli otwierają się do środka) I wychodzisz z domu podziwiając piękną rozdzielnie wiem jak to pięknie wygląda bo mój sąsiad ma też przy drzwiach wejściowych. Ja u siebie zrobiłem w garaży. bezpieczeństwo - możliwość szybkiego wyłączenia zasilania, gdy kogoś porazi prąd lub w razie pożaru, gdy strażak wchodzi do budynku, to nie będzie po nim biegał szukając rozdzielnicy. przepraszam ale dla bezpieczeństwa to się montuje różnicówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 22.07.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 W przejściu pomiędzy częścią mieszkalną a garażem i schodami do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.07.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Masz pewnie rację dlatego jest natynkowa, tam od początku planowałem jej miejsce dlatego natynkowa nie stanowiła problemu a wiatrolap mam do czegoś innego . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.07.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sql napisał: Poza tym do rozdzielni leci mnóstwo kabli, a we wiatrołapie przydają się wieszaki - potem strach wiercić w takiej ścianie... We wiatrołapie umieszcza się ją w miejscu w którym nie będzie przeszkadzać - np. za otwartymi drzwiami (zewnętrznymi, jeśli otwierają się do środka) I wychodzisz z domu podziwiając piękną rozdzielnie wiem jak to pięknie wygląda bo mój sąsiad ma też przy drzwiach wejściowych. Ja u siebie zrobiłem w garaży. bezpieczeństwo - możliwość szybkiego wyłączenia zasilania, gdy kogoś porazi prąd lub w razie pożaru, gdy strażak wchodzi do budynku, to nie będzie po nim biegał szukając rozdzielnicy. przepraszam ale dla bezpieczeństwa to się montuje różnicówki Zawsze to jakiś argument. Jeśli ktoś ma dużą rozdzielnicę. A jak się ma do tej estetyki skrzynka przyłącza w płocie lub co gorsza na elewacji domu ? I jaki mostek termiczny! Bezpieczeństwa nigdy za wiele. Różnicówka może nie zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.07.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To sa stereotypy zeby montowac dla strazaka czy kogos takiego. Przeciez przed domem jest skrzynka w ktorej mozna bez wiekszego problemu odciac prad od domu to co wy piep****** o strazakach i "odcieciu dzielnicy" Za duzo filmow ktos oglada i to amierykanskich!!! Ja mam w pom. gospodarczym i zaden argument bezsensowny typu, ze ktos robi sobie pozniej pralnie tam etc. i dlatego nie powinno byc itp. itd nie ma sensu ani prawa istniec. Jak wspomnial j-j,pomieszczenie gospodarcze jest od tego i tam mam rozdzielnie i pozostale techniczne badziewia. Mysle ze jest to glownie podyktowane ukladem pomieszczen, ja mam pom. gosp. w samym srodku domu wiec idealne na takie zabawki Sa pewne kwestie na ktore nie mamy juz wplywu, stety albo czasem niestety Nie wiem gdzie montuje sie skrzynki na elewacji ale to musi fatalnie wygladac, na szczescie ja mam tylko w ogrodzeniu. @mjakob Nie bardzo rozumiem co chcesz osiagnac taka wypowiedzia, widze ze wykonujesz jakies instalacje. Moze popraw mnie jesli sie myle ale czy w skrzynkach w ogrodzeniu nie da sie, jak wspomnialem wczesniej wylaczyc zasilania w danym domu? Cyz naprawde myslisz ze strazak biega po domu szukajac mozliwosci wylaczenia prady, ze nie ma nic lepszego do roboty podczas pozaru? http://img208.imageshack.us/img208/6853/rozdzielnia.th.jpg Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.07.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To sa stereotypy zeby montowac dla strazaka czy kogos takiego. Przeciez przed domem jest skrzynka w ktorej mozna bez wiekszego problemu odciac prad od domu to co wy piep****** o strazakach i "odcieciu dzielnicy" Za duzo filmow ktos oglada i to amierykanskich!!! Ja mam w pom. gospodarczym i zaden argument bezsensowny typu, ze ktos robi sobie pozniej pralnie tam etc. i dlatego nie powinno byc itp. itd nie ma sensu ani prawa istniec. Jak wspomnial j-j,pomieszczenie gospodarcze jest od tego i tam mam rozdzielnie i pozostale techniczne badziewia. Mysle ze jest to glownie podyktowane ukladem pomieszczen, ja mam pom. gosp. w samym srodku domu wiec idealne na takie zabawki Sa pewne kwestie na ktore nie mamy juz wplywu, stety albo czasem niestety Nie wiem gdzie montuje sie skrzynki na elewacji ale to musi fatalnie wygladac, na szczescie ja mam tylko w ogrodzeniu. @mjakob Nie bardzo rozumiem co chcesz osiagnac taka wypowiedzia, widze ze wykonujesz jakies instalacje. Moze popraw mnie jesli sie myle ale czy w skrzynkach w ogrodzeniu nie da sie, jak wspomnialem wczesniej wylaczyc zasilania w danym domu? Cyz naprawde myslisz ze strazak biega po domu szukajac mozliwosci wylaczenia prady, ze nie ma nic lepszego do roboty podczas pozaru? Pzdr. Da się wyłączyć zasilanie w całym domu. Tylko że skrzynka ta jest zamknięta. Budynki 1-rodzinne nie podlegają tak rygorystycznym przepisom p-poż. by stosowac wyłączniki pożarowe itp. Wzmianka o strażaku jest raczej podyktowana rozsądkiem. Strażak w czasie pożaru ma dużo rzeczy do roboty, ale chyba nie wyobrażasz sobie by wszedł do budynku nie odcinając wcześniej dopływu gazu czy prądu. Zresztą. Nie ma ścisłego przepisu: Rozdzielnica w wiatrołapie. Nie każdy użytkuje pom. gosp. w ten sam sposób itd. Są za to przepisy wykonywania instalacji. Ale przeciez nie musicie się do tego stosować, każdy zrobi jak mu wygodnie. Nie trzeba przestrzegac stref w łazience, nie trzeba robić połączeń wyrównawczych (bo przecież jak to wygląda w łazience), do ziemi nie trzeba stosować kabli ziemnych.... nie trzeba. To przecież Wasze domy, a nie elektryków co wydziwiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 22.07.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 w wiatrołapie...za drzwiami - otwierają się do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.07.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sql napisał: Poza tym do rozdzielni leci mnóstwo kabli, a we wiatrołapie przydają się wieszaki - potem strach wiercić w takiej ścianie... We wiatrołapie umieszcza się ją w miejscu w którym nie będzie przeszkadzać - np. za otwartymi drzwiami (zewnętrznymi, jeśli otwierają się do środka) I wychodzisz z domu podziwiając piękną rozdzielnie wiem jak to pięknie wygląda bo mój sąsiad ma też przy drzwiach wejściowych. Ja u siebie zrobiłem w garaży. bezpieczeństwo - możliwość szybkiego wyłączenia zasilania, gdy kogoś porazi prąd lub w razie pożaru, gdy strażak wchodzi do budynku, to nie będzie po nim biegał szukając rozdzielnicy. przepraszam ale dla bezpieczeństwa to się montuje różnicówki Chyba przeciw-porażeniówki.Ja mam w wiatrołapie pod tynkową i wcale mi nie szpeci tego pomieszczenia.panda to ma dopiero pudełeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.07.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Da się wyłączyć zasilanie w całym domu. Tylko że skrzynka ta jest zamknięta. Budynki 1-rodzinne nie podlegają tak rygorystycznym przepisom p-poż. by stosowac wyłączniki pożarowe itp. Wzmianka o strażaku jest raczej podyktowana rozsądkiem. Strażak w czasie pożaru ma dużo rzeczy do roboty, ale chyba nie wyobrażasz sobie by wszedł do budynku nie odcinając wcześniej dopływu gazu czy prądu. Zresztą. Nie ma ścisłego przepisu: Rozdzielnica w wiatrołapie. Nie każdy użytkuje pom. gosp. w ten sam sposób itd. Są za to przepisy wykonywania instalacji. Ale przeciez nie musicie się do tego stosować, każdy zrobi jak mu wygodnie. Nie trzeba przestrzegac stref w łazience, nie trzeba robić połączeń wyrównawczych (bo przecież jak to wygląda w łazience), do ziemi nie trzeba stosować kabli ziemnych.... nie trzeba. To przecież Wasze domy, a nie elektryków co wydziwiają. Hehe, wiem ze jest zamknieta ale czy podczas pozaru ma to wieksze znaczenie czy ja rozwala? Skrzynki sa z wlokien i da sie je w bardzo prosty sposob "otworzyc" Nie wyobrazam sobie zeby wchodzili do zadymionego i plonacego domu zeby prad wylaczyc, robi sie to z zewnatrz min. poprzez skrzynki ktore sa zawsze na zewnatrz budynku a nikt nie biega po plonacym domu i nie probuje wylaczc wewnatrz domu instalacji. Pewnie rowniez ze wzgledow bezpieczenstwa stosuje sie skrzynki na zewnatrz, nie tylko dla wygody pracownikow energetyki czy gazowni. Nie mysle o starych budywnkach tylko o nowo-budowanych. No ale moge sie mylic Moze strazacy nie dbaja o wlasne bezpieczenstwo i wola szukac wylacznikow wewnatrz domu Strefy w lazience, kabel w ziemi ... co niby mialo to znaczyc, ze co, inwestor debil? Takie porownania, doprawdy wstyd. Zapomnialbym, nalezy wylaczyc z gnaizdka wtyczne zeby prad nie kopnal nas rozbierajac urzadzenie -tego typu przylad podales, tak zabrzmiala Twoja wypowiedz. Z tym niebezpieczenstwem to jak widac nie do konca prawda, gdziekolwiek zamontujemy rozdzielnice bedzie zarowno zle (np. estetycznie) jak i dobrze (bezpieczenstwo), byle by z "glowa" to robic. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.07.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Z tym niebezpieczenstwem to jak widac nie do konca prawda, gdziekolwiek zamontujemy rozdzielnice bedzie zarowno zle (np. estetycznie) jak i dobrze (bezpieczenstwo), byle by z "glowa" to robic. Pzdr. Pytanie brzmiało: Gdzie montować rozdzielnicę. Pierwszą lokalizacją jaką bierze się pod uwagę jest wiatrołap. Kropka. Inne lokalizacje powinny być wybierane, jak piszesz "z głową". Powinna być łatwo dostępna. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 22.07.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To sa stereotypy zeby montowac dla strazaka czy kogos takiego. Przeciez przed domem jest skrzynka w ktorej mozna bez wiekszego problemu odciac prad od domu to co wy piep****** o strazakach i "odcieciu dzielnicy" Za duzo filmow ktos oglada i to amierykanskich!!! Ponieważ to odnosi się do mnie to wyjaśniam - to nie stereotypy tylko rzeczywistość. Parę lat temu wybuchł w pobliżu gaz w budynku, przyłącze napowietrzne (bez skrzynki), wypieprzyło pół budynku i dach. Jak myślisz - jak strażacy wyłączyli prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomik2874 22.07.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To sa stereotypy zeby montowac dla strazaka czy kogos takiego. Przeciez przed domem jest skrzynka w ktorej mozna bez wiekszego problemu odciac prad od domu to co wy piep****** o strazakach i "odcieciu dzielnicy" Za duzo filmow ktos oglada i to amierykanskich!!! Ponieważ to odnosi się do mnie to wyjaśniam - to nie stereotypy tylko rzeczywistość. Parę lat temu wybuchł w pobliżu gaz w budynku, przyłącze napowietrzne (bez skrzynki), wypieprzyło pół budynku i dach. Jak myślisz - jak strażacy wyłączyli prąd? W takim wypadku to juz chyba nie mieli wiele do wylaczania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 22.07.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To sa stereotypy zeby montowac dla strazaka czy kogos takiego. Przeciez przed domem jest skrzynka w ktorej mozna bez wiekszego problemu odciac prad od domu to co wy piep****** o strazakach i "odcieciu dzielnicy" Za duzo filmow ktos oglada i to amierykanskich!!! Ja mam w pom. gospodarczym i zaden argument bezsensowny typu, ze ktos robi sobie pozniej pralnie tam etc. i dlatego nie powinno byc itp. itd nie ma sensu ani prawa istniec. Jak wspomnial j-j,pomieszczenie gospodarcze jest od tego i tam mam rozdzielnie i pozostale techniczne badziewia. Mysle ze jest to glownie podyktowane ukladem pomieszczen, ja mam pom. gosp. w samym srodku domu wiec idealne na takie zabawki Sa pewne kwestie na ktore nie mamy juz wplywu, stety albo czasem niestety Nie wiem gdzie montuje sie skrzynki na elewacji ale to musi fatalnie wygladac, na szczescie ja mam tylko w ogrodzeniu. @mjakob Nie bardzo rozumiem co chcesz osiagnac taka wypowiedzia, widze ze wykonujesz jakies instalacje. Moze popraw mnie jesli sie myle ale czy w skrzynkach w ogrodzeniu nie da sie, jak wspomnialem wczesniej wylaczyc zasilania w danym domu? Cyz naprawde myslisz ze strazak biega po domu szukajac mozliwosci wylaczenia prady, ze nie ma nic lepszego do roboty podczas pozaru? http://img208.imageshack.us/img208/6853/rozdzielnia.th.jpg Pzdr. sam kladles kable czy elektryk ? wyglada to strasznie P.S rozdzielnia w wiatrolapie ( w scianie ) bedzie zabudowana szafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.07.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sam kladles kable czy elektryk ? wyglada to strasznie P.S rozdzielnia w wiatrolapie ( w scianie ) bedzie zabudowana szafa Grrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 22.07.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Ponieważ to odnosi się do mnie to wyjaśniam - to nie stereotypy tylko rzeczywistość. Parę lat temu wybuchł w pobliżu gaz w budynku, przyłącze napowietrzne (bez skrzynki), wypieprzyło pół budynku i dach. Jak myślisz - jak strażacy wyłączyli prąd? W takim wypadku to juz chyba nie mieli wiele do wylaczania Pół domu nadal stało . Jest odbudowany. Był też element humorystyczny - babcia w solidnym łóżku wyleciała (razem z nim) przez ścianę na ogród. Wracając do wątku - rozdzielnia ma być tam gdzie jest wygodniej domownikom. Przy poprawnie zaprojektowanej i wykonanej instalacji zagląda się tam tylko w czasie przeglądów i pomiarów (no jeszcze jak wyłączą prąd to standardowo idzie się zobaczyć co się stało). Powinien natomiast być w łatwo dostępnym miejscu główny wyłącznik prądu (może to być guziczek przy drzwiach wejściowych). Używa się go kiedy potrzebujemy nagle i gwałtownie wyłączyć napięcie (czyli normalnie nigdy). Osobiście użyłem czegoś takiego raz - jak żarówki zaczeły robić za lampy błyskowe (spadł przewód fazowy na PEN i upalił się PEN!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.07.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wracając do wątku - rozdzielnia ma być tam gdzie jest wygodniej domownikom. Przy poprawnie zaprojektowanej i wykonanej instalacji zagląda się tam tylko w czasie przeglądów i pomiarów (no jeszcze jak wyłączą prąd to standardowo idzie się zobaczyć co się stało). Powinien natomiast być w łatwo dostępnym miejscu główny wyłącznik prądu (może to być guziczek przy drzwiach wejściowych). Używa się go kiedy potrzebujemy nagle i gwałtownie wyłączyć napięcie (czyli normalnie nigdy). Osobiście użyłem czegoś takiego raz - jak żarówki zaczeły robić za lampy błyskowe (spadł przewód fazowy na PEN i upalił się PEN!). I dlatego warto sobie takie coś zainstalować lub rozłącznik w rozdzielnicy (zabudowanej w łatwo dostępnym miejscu ) choćby miało się go użyć raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 22.07.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sam kladles kable czy elektryk ? wyglada to strasznie P.S rozdzielnia w wiatrolapie ( w scianie ) bedzie zabudowana szafa Dlaczego strasznie? Przecież jeszcze nie skończone? Czy dlatego ,że nie w wiatrołapie jak u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 22.07.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sam kladles kable czy elektryk ? wyglada to strasznie P.S rozdzielnia w wiatrolapie ( w scianie ) bedzie zabudowana szafa Dlaczego strasznie? Przecież jeszcze nie skończone? Czy dlatego ,że nie w wiatrołapie jak u Ciebie? nie , miejsce gdzie rozdzielnia nie istotne , tylko ulozenie kabli mi osobiscie sie niepodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts