Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 months później...

Witam,

jestem na etapie wyboru projektu i z wielu względów odpowiada mo projekt http://www.mgprojekt.com.pl/domki/wiosenny/index.php

Ponieważ nie jestem zbyt biegły w temacie proszę o opinię.

Chodzi głownie o to jaki może być koszt budowy, oczywiście nie konkretna kwota lecz czy będzię drogo, czy tanio.

Będę wdzięczny za uwagi odnośnie projektu, głównie gdyby ktoś potrafił wytknąć wady.

Pozdrawiam

Robert

Pisałam o tej pracowni parę tematów niżej też się nikt nie odezwał. Z tego co patrzę Wiosenny z zewnątrz prezentuje się bardzo ciekawie ale wewnątrz za mało przestrzeni i za drogo i bardzo poważny błąd brak pralni lub kotłowni. Bardziej funkcjonalny wg. mnie jest Radosny mimo braku garażu, lecz i to możnaby rozwiązać po małych przeróbkach tj, zrobienie ślepej ściany jak ktoś ma taką potrzebę, pod schodami mały schowek. Pralni też nie ma, ale można ją zrobić z łazienki na dole.

Jeżeli chodzi Ci o tani dom do budowy, to ten nim nie jest. Konstrukcja dachu trochę kosztowna, sporo pójdzie dachówek wykończeniowych, a one są na sztuki. Ponadto 6 płaszczyzn dachu, to też trochę komplikuje budowę. W środku, dość sporo skosów, przez to pokoje są mniej ustawne. Kolejny wydatek to dwie łazienki na piętrze, i jakoś dziwnie - łazienka ogólna dla wszystkich domowników jest mniejsza od łazienki tylko rodziców. Powinno być odwrotnie. Kolejna kwestia to okna na piętrze do podłogi z imitacją balkonu - to tanie nie będzie. Koszt według kosztorysu to prawie 200 000 zł netto, i wydaje mi się sporo nie do szacowany. Realnie patrząc, koszt powinnien oscylować bliżej 300 000,- netto. Same instalacje hydrauliczne ( 3 łazienki) sporo wyniosą, nie mówiąc o innych kosztach.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
????

juz tracę nadzieję, że jest tu ktoś, ma zamiar zacząć lub już zaczął budowę tego domu. chyba mało popularny projekt wybrałem.

My przez chwile zastanawialismy sie na tym projektem ostatecznie z niego zrezygnowaliśmy. Ni podoba mi się układ salonu jest nie ustawny i sprawia wrażenie korytarza. Mała kuchni i brak spiżarki to przesądziło o zrezygnowaniu z tego projektu pozdr

Magda

dzięki za odpowiedź... a mozna wiedzieć, jaki projekt ostatecznie wybraliście? coś gotowego, czy na zamówienie?

odnośnie Wiosennego, to my chcieliśmy zlikwidować ścianę między salonem, a mały pookojem i w ten sposób zrobić duzy salon (jest to mozliwe), a na górze mieliśmy zrobić jedną dużą łazienkę, zamiast dwóch (po odwróceniu komina o 90 stopni). Co do spiżarni, to chcielibyśmy ją mieć, ale mielismy zamiar wykorzystać do tego celu pomieszczenie gospodarcze przy wiatrołapie, a drugie zrobic za garażem.

Ostatecznie jednak raczej zdecydujemy sie na projekt zrobiony na zamówienie na bazie Wiosennego, ale z układem ścian takim, jak chcemy.

pozdrawiam:

Rafał

Jeszcze się nie zdecydowaliśmy. To na co zwrócił mi uwagę mój brat jeśli chodzi o Wiosenny(jest po budownictwie) to brak komina w kuchni. Prawdopodobnie podpiecie będzie z kuchni do kotłowni co oczywiście nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Chyba że go nie widać na rysunku. Bierzemy pod uwagę 3 projekty.

1.

Dom w lewkoniach

Jeżeli go wybierzemy na pewno zlikwidujemy balkony (ewentualnie zostanie jeden) i doprojektujemy drugi garaz + pomieszczenie gospodarcze z wyjsciem do ogrodu, na poddaszu przeniesiemy łazienkę i zliwidujemy jeden pokój przerabiając go na garderobę.

2.

dom pod pistacją

Tez dwa garaże i pare zmian w środku.

3. Faworyt z Mg projekt zupełnie inny ale niewiem czy w ogóle bedziemy go brac pod uwagę ze wzgledu na wymogi planu zagospodarowania przestrzennego (mamy miec dach dwuspadowy).

A widziałes ten

Wenecja

Braliśmy go pod uwage troche nie podobają mi się schody w salonie.

Tez zastanawiałąm się na projektem indywiduanym cały czas myslimy :D A ja juz projektów ogladac nie mogę bo robi mi się niedobrze...

pozdrawiam

Magda

z tych trzech domów, najbardziej podoba mi się ten drugi, byc może dlatego, że taki właśnie kształt biorę pod uwagę (takie zestawienie domu i garażu najbardziej mi się podoba). Lubię domy proste i najlepiej z dwuspadowym dachem.

My braliśmy pod uwagę jeszcze Rozetę i Hermesa z pracowni Domena , ale on są troszkę mniejsze

http://www.extradom.pl/ext/table?projekt/lista_biuro.xmf&oid=682

Ostatecznie robimy projekt na zamówienie i jesteśmy już po rozmowach z architektem. Tak, jak wspominałem projekt oparty będzie na Wiosennym, ale niemal z dowolnym układem ścian wewnętrznych i z różnymi naszymi i architekta pomysłami.

pozdrawiam:

Rafał

z tych trzech domów, najbardziej podoba mi się ten drugi, byc może dlatego, że taki właśnie kształt biorę pod uwagę (takie zestawienie domu i garażu najbardziej mi się podoba). Lubię domy proste i najlepiej z dwuspadowym dachem.

My braliśmy pod uwagę jeszcze Rozetę i Hermesa z pracowni Domena , ale on są troszkę mniejsze

http://www.extradom.pl/ext/table?projekt/lista_biuro.xmf&oid=682

Ostatecznie robimy projekt na zamówienie i jesteśmy już po rozmowach z architektem. Tak, jak wspominałem projekt oparty będzie na Wiosennym, ale niemal z dowolnym układem ścian wewnętrznych i z różnymi naszymi i architekta pomysłami.

pozdrawiam:

Rafał

Hermes bardzo mi sie podoba musze mu się przygladnąć z bliskia powodzenia w wyborze :D

• 2 months później...
  • 1 month później...

Zastanawiam się pomiędzy Wiosennym a pod pistacją :roll:

1) W wiosennym myślałem żeby obniżyć garaż tak aby do pokoju nad garażem nie wchodzić po schodkch.

2) no i nie do końca przekonuje mnie do tego projektu brak komina w kuchni.

Ale projekt me tę zaletę, że wydaje się być dość prosty i tani w budowie. :p

A może ktoś już ma ściany tak żeby można było zobaczyć ??? 8)

• 2 years później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wiosennie :-) bo my też będziemy budować Wiosenny.

Wprowadzamy kilka zmian do projektu i bardzo się ucieszyłam jak trafiłam na waszą wiadomość, bo na tym etapie wszystkie sugestie są mile widziane.

Małgosiu i Marcinie powiedzcie czy zmieniliście coś w projekcie ? Jak to wygląda jak ściany już stoją? Ja jestem wzrokowcem więc dopóki ściany nie staną trudno mi sobie wyobrazić wielkość, doświetlenie i ustawność pomieszczeń.

Nasze zmiany dotyczą przede wszystkim jadalni i dachu nad garażem i komórką (mamy wersję C)

Pozdrowionka

• 1 year później...

Witam! Odświeżę troszkę wątek...

Jestem zainteresowany projektem Wiosenny, ale nie potrafie znaleźć żadnych realizacji :(

Czy jest ktoś, kto mógłby podzielić się zdjęciami z gotowego Wiosennego?

Pytanie do osób, które już mieszkają: co wam odpowiada, a co byście zmienili budując Wiosennego jeszcze raz?

Pozdrawiam, Maciek