Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż podbitki z drewna

Recommended Posts

Witam,

Skoro można wykonać stelaż aluminiowy do podbitki z drewna to może ktoś ma złoty środek w jaki sposób zamaskować łby wkrętów bez dodatkowych listew maskujących, gdyż w moim przypadku profile nie mogą być zamontowane skrajnie (przy murze oraz przy okapie), ponieważ nie uzyskałbym odpowiedniego konta podbitki.

Proszę o opinie

Pozdrawiam

Robert

Ten profil to na pewno aluminium?

Odnośnie wkrętów, fachmani starej daty wiercili szerszy otworek ok. 1 cm, tam wpuszczali wkręt, a może gwóźdź (starej daty byli :D ) po czym wbijali drewniany korek. Ale robota upierdliwa, no i dechy były grube (tak ze 3,5 cm). Do podbitki z lekkich deseczek to pewnie pomocne nie będzie :cry:

Dobrać wkręt z małym łbem stożkowym lub soczewkowym i z powłoką zbliżoną do koloru drewna

czarne nikną na ciemnym drewnie

żółty ocynk lub mosiądz na kolory jaśniejsze to oczywiście w drewno jak nie da się wkręcić poprzez wpust . W aluminium skręt z łbem stożkowym otwór normatywny przy czym część stożka wejdzie (wciśnie się) w drewno. Proponuje Wkręty z gniazdem ampolowym A2 ładnie licują cię z satyną

Witam,

Dzięki za porady!

Próbowałem przez wpust lecz łeb śruby jest za szeroki i lekko wyszczerbia wpust a poza tym pióro nie wchodzi do końca. Można by było nawiercić małe otworki w wpóstach, ale mam obawy czy taki montaż utzyma deskę. Jakie to są wkręty z gniazdem ampulowym? Może link do stronki lub jakaś fotka

Pozdrawiam

Jak dasz wkręty pięknie w szeregu to wyjdzie nawet"ozdobnie". Ja najpierw po szablonie nawiercałem podbitke wiertełkiem fi 2.8 bo na kraju deseczki wkręt by ją mógł rozłupać. Tak się do tego przykładałem, a tak szczerze mówiąc,to teraz mi się nawet głowy nie chce podnieśc żeby to podziwiać. Ot cała rzeczywistość.

Czy ktoś montował metodą wkręcania w wpust tak żeby nie było widać łebków?

Spóbuj może kupić spinki do paneli plastykowych (jeżeli podbitkę masz na pióro-wpust) można spróbować. Ja kupowałem te spinki do mocowania paneli plastykowych, mocuję się w między stelażem a wpustem, przybija na małe gwoździki i trzyma :wink:

Jak dasz wkręty pięknie w szeregu to wyjdzie nawet"ozdobnie". Ja najpierw po szablonie nawiercałem podbitke wiertełkiem fi 2.8 bo na kraju deseczki wkręt by ją mógł rozłupać. Tak się do tego przykładałem, a tak szczerze mówiąc,to teraz mi się nawet głowy nie chce podnieśc żeby to podziwiać. Ot cała rzeczywistość.

Popieram, w całości tego się nie zauważa.

Spóbuj może kupić spinki do paneli plastykowych (jeżeli podbitkę masz na pióro-wpust) można spróbować. Ja kupowałem te spinki do mocowania paneli plastykowych, mocuję się w między stelażem a wpustem, przybija na małe gwoździki i trzyma :wink:

Nie ta grubość wpustu i nie ten ciężar( drewna) . Nie ma szans na takie zastosowanie spinek .

Nie ta grubość wpustu i nie ten ciężar( drewna) . Nie ma szans na takie zastosowanie spinek .

Istnieją także kalmry mocujące do drewna i można je dostać w różnych rozmiarach.

Witam. Też myślalem o podwieszeniu podbitki do profili C, ale... myślę, że to może być maly problem: wkręcając - dociągając deskę do profili, może wyrobić się dziura w profilu, a wtedy deska nie będzie dolegała i dobrze trzymała. Tak myślę tylko i tego się obawiam. Pozdrawiam, oczekując na jakieś pomysły