thielson 21.07.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witajcie forumowicze, Jestem budowlanym laikiem i mam następujący problem:Przymierzam się do kupna pewnego mieszkania od dewelopera, które jednak ma tą wadę, że niektóre jego pokoje są bardzo ciemne (jedynie drzwi balkonowe w rogu 20-metrowego salonu, inny pokój z pojedyńczymi drzwiami na balkon). Chciałbym więc rozjaśnic oba pokoje (wybic dodatkowe okno w salonie, do drzwi w małym pokoju dołożyc przylegajace okno). Fragment dokumentu określającego standard techniczny:"Ściany kondygnacji mieszkalnych:a) zewnętrzne warstwowe: pustak POROTHERM gr. 30 cm, styropian 10 cm,b) ściany wewnętrzne nośne i pomiędzy mieszkaniami (min.50 db) – pustak POROTHERM gr. 25cm,c) ściany wewnętrzne działowe – cegła kratówka gr.12 cm,d) ściany zewnętrzne - okładzina klinkierowa jw.,e) ściany wykuszy – pustak z betonu komórkowego np. TERMOREX 24cm,f) wełna mineralna – gr.12 cm deski 25 mm bite poziomo na zakładkę." Przypuszczam, że te ściany zewnętrzne trójwarstwowe są ścianami nośnymi:- czy się mylę?- co potrzebuję, żeby zrealizowac swoj plan dołożenia okien: * zgoda wspólnoty mieszkaniowej * czy muszę o zdanie pytac dewelopera? * czy muszę o pozwolenie pytac architekta/projektanta? * projekt architektoniczno-budowlany * pozwolenie na budowę ze starostwa powiatowego * dobra ekipa, która zrealizuje mi ten projekt * czy coś jeszcze?- jaki może byc koszt takiego przedsięwzięcia?- jaka jest szansa, że nie uda mi się dołożyc tych okien i zostanę w strasznie ciemnym mieszkaniu? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anja-bo 22.07.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Nie napisałeś, czy blok jest już istniejacy, czy dopiero budowany. Jeśli dopiero budowany, to może być sprawa łprosta - możesz poprosić dewelopera o załatwienie wstawienia tych okien, na etapie budowy architekt może nanieść poprawki w projekcie i zrobić te okna bez problemu. Jeśli ten blok jest istniejący (tzn. juz dawno oddany do użytku) to musisz zatrudnić architekta do zrobienia projektu budowlanego nowych okien, i w tym projekcie musi być też ekspertyza techniczna zrobiona przez konstruktora z projektem przebić i nowych nadproży. Do projektu musisz też mieć zgodę zarządcy budynku (wspólnoty itp.). Projekt ten składasz w starostwie i czekasz na pozwolenie no budowę. Jest mały szkopuł - możesz nie uzyskać zgody wspólnoty na wstwienie tych okien, nie wiem jak blok wygląda, ale twoje okna mogą "zburzyć" wygląd elewacji. Na tym forum chłopak pokazał swoje mieszkanie, w którym powiększyłmokna w nowym bloku, możesz spytać jak to załatwił (chyba dom rudych ludzi w galerii) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.07.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Witajcie forumowicze, Jestem budowlanym laikiem i mam następujący problem: Przymierzam się do kupna pewnego mieszkania od dewelopera, które jednak ma tą wadę, że niektóre jego pokoje są bardzo ciemne (jedynie drzwi balkonowe w rogu 20-metrowego salonu, inny pokój z pojedyńczymi drzwiami na balkon). Chciałbym więc rozjaśnic oba pokoje (wybic dodatkowe okno w salonie, do drzwi w małym pokoju dołożyc przylegajace okno). Fragment dokumentu określającego standard techniczny: "Ściany kondygnacji mieszkalnych: a) zewnętrzne warstwowe: pustak POROTHERM gr. 30 cm, styropian 10 cm, b) ściany wewnętrzne nośne i pomiędzy mieszkaniami (min.50 db) – pustak POROTHERM gr. 25cm, c) ściany wewnętrzne działowe – cegła kratówka gr.12 cm, d) ściany zewnętrzne - okładzina klinkierowa jw., e) ściany wykuszy – pustak z betonu komórkowego np. TERMOREX 24cm, f) wełna mineralna – gr.12 cm deski 25 mm bite poziomo na zakładkę." Przypuszczam, że te ściany zewnętrzne trójwarstwowe są ścianami nośnymi: - czy się mylę? - co potrzebuję, żeby zrealizowac swoj plan dołożenia okien: * zgoda wspólnoty mieszkaniowej * czy muszę o zdanie pytac dewelopera? * czy muszę o pozwolenie pytac architekta/projektanta? * projekt architektoniczno-budowlany * pozwolenie na budowę ze starostwa powiatowego * dobra ekipa, która zrealizuje mi ten projekt * czy coś jeszcze? - jaki może byc koszt takiego przedsięwzięcia? - jaka jest szansa, że nie uda mi się dołożyc tych okien i zostanę w strasznie ciemnym mieszkaniu? Z góry dziękuję za pomoc Samemu to przebudowywać to pewnie musisz mieć projekt i zgodę organów urzędowych. Idź na całość i negocjuj z deweloperem kupno pod warunkiem wykonania przeróbki. Jeśli to nowy budynek to mogą być problemy z gwarancją po samoróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thielson 25.07.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Dziękuję za obie odpowiedzi. Co ciekawe ile osób pytam, tyle różnych opini: - developer - twierdzi, że nie ma szans na wybicie okna - wykonawca - mówi, że nie ma technicznych przeciwwskazań, ale potrzebne jest pozwolenie na budowę - inny przedstawiciej developera - mówi, że ze zgodą wspólnoty nie będzie problemu, ale potrzebna jest jeszcze zgoda architekta - architekt - jeszcze do niego nie dotarłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 30.07.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 My z przeróbkami okien w naszym mieszkaniu nie mieliśmy problemu, bo zmian dokonaliśmy na etapie dziury w ziemi. Zmieniliśmy kompletnie wszystkie okna. Architekt budynku klepnął bez żadnych uwag. Później był by problem. Pozdrawiam, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 30.07.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Na etapie budowy jest to zmiana nieistotna wystarczy wpis architekta. Później jest to ingerencja w ścianę nośną i potrzebne jest pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leNowak 30.07.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Ścianę nośną albo ścianą osłonową ... z osłonową (tak jak u nas) nie ma problemu technicznego tylko proceduralny . Konieczny projekt opinie i dobre umiejętności negocjajyjne. Pozdrawiam, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts