moni44 21.07.2009 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam serdeczniemój problem polega na tym, że chcę zaszalowac wieniec na parterze budowanego budynku razem z plyta stropową.[/code]. Po stronie zewnętrznej ściany nosnej ma byc zamocowana deska szalunkowa. problem dotyczy drugiej deski szalunkowej, po stronie wewnetrznej sciany nosnej. Mianowicie deska ta ma opierać się o górna płaszczyzne powierzchni stropu. jak zamocowac tę wewnętrzną deskę, góra na pewno będzie zbita poprzez listewkę z deską przymocowaną do zewnętrznej storny sciany nosnej. jednkaże jak zamocować tę deskę (po stronie wewnętrznej ściany nosnej) w dolnej części, tak aby nie przesunęla się, na czym ją zamocować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.07.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 ....Mianowicie deska ta ma opierać się o górna płaszczyzne powierzchni stropu. jak zamocowac tę wewnętrzną deskę, góra na pewno będzie zbita poprzez listewkę z deską przymocowaną do zewnętrznej storny sciany nosnej. jednkaże jak zamocować tę deskę (po stronie wewnętrznej ściany nosnej) w dolnej części, tak aby nie przesunęla się, na czym ją zamocować? Według mojej oceny mamy tu nieścisłość; - deska wewnętrzna będzie przybita górą do szalunku ,który jest dolną płaszczyzną stropu i nie będzie zbita listewką Dołem deskę skręca się z deską zewnętrzną szpilkami gwintowanymi np fi 8 lub drutem miękkim np fi 4 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.07.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 j.w. imożemy domniemać że monolit (?)jakie grubości wieńca i stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni44 22.07.2009 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sytuacja wygląda tak: ściana nośna sporzadzona jest z maxa, na ostatniej warstwie maxa znajduje się jedna warstwa segły pelnej - chlopaki pszyszykowali sobie ściany na strop lejera. jednakże z czasem zmenilismy plany na strop lany. W przypadku stropu z elementów gotowych ma on wysokośc ponad 20 cm, opiera się na części sciany nosnej, nie ma problemu aby zrobic wieniec a nastepnie całośc zalac betonem. W mojej sytuacji takiej możliwości nie ma. majstry powiedzieli,że pozostaje jedynie zerwanie jednego rzędu cegiel znajdujących się na ścianie nosnej (tego rzędu który jest po zewnętrznych), wtedy w miejsce zerwanego szeregu cegiel mozna zrobic delikatny wieniec, który będzie zalany ( majstry maja wtedy swobodę w zakresie - wysokośc zerwanej cegły + wysokośc zalewanej płyty stopowej około 13 do 14 cm). Nie wiem jaka jest wysokośc cegly zwykłej ale jak wspominam będzie łącznie - wysokosc cegły+ płyta stropowa około 20 cm). Zastanawiamy się znów aby nie zrobic takiego rozwiązania: zamiast zrywania wspomniango szeregu cegieł, pozostawiamy je. nascianie nosnej lejemy wieniec wysokosci 22 cm i tutaj gwóźdż programu. Chcemy, aby dolna płaszczyzna pozioma plyty stropowej znajdowała się na wysokości górenj płaszczyzny poziomej wspomnianych cegieł pelnych, a nad płyta stropwą znajdował się wieniec o wysokości około 10 cm nad jej górną plaszczyznę. czyli mam y odwrócenie przy takim rzowiązaniu tych lementów: płyta stropowa i wieniec. zwykle obrazowo mówiac najpierw jest wieniec na nim znajduje się płyta stropowa. my to chcemy odwrócić najpierw płyta na nim wieniec, oczywiście dolna część zbrojenia wieńca połączona byłaby ze zbrojeniem stropu. Przy takim roziwązaniu pojawia się problem mianowicie jak zaszalować deskę pionową wewnętrzną wieńca, bowiem jej dolna krawędź ma znajdowac się na wysokości górnej płaszczyzny poziomej wienca. deska ta będzie jakby w zwieszeniu. Szkopul w tym jak zamocować tę deskę. jej gorna krawędź będzie połączona listewką z górną krawędziom deski zewnętrznej szalunku wieńca. Ale jak fizycznie zamocowac właśnie dolną krawędź deski wewnętrznej szalunku wieńca. jeden ze znajomych wspominał, że tę deskę mocujes iejakośc do zbrojenia ale fizycznie nie mogę sobie tego wyobrazić. Może ktoś doradzi jak zamocowac tę deskę wewnętrzną szalunku wieńca, czy jest to możliwe,a może jest to wogóle poroniony pomysł i po prostu trzeba zrywac wspominana cegłę pełną. prosze o pomoc w miarę szybka bo do piątku mam swoim murarzom dac odpowiedź. ja mi się uda to może wrzucę stsowny szkic, aby to wszystko zobrazować. Dodam, że dom jest rozłozysty, kilkanascie metrów na kilkanaście o nieregularnym kształcie. j.w. i możemy domniemać że monolit (?) jakie grubości wieńca i stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni44 22.07.2009 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 sytuacja wygląda tak: ściana nośna sporzadzona jest z maxa, na ostatniej warstwie maxa znajduje się jedna warstwa segły pelnej - chlopaki pszyszykowali sobie ściany na strop lejera. jednakże z czasem zmenilismy plany na strop lany. W przypadku stropu z elementów gotowych ma on wysokośc ponad 20 cm, opiera się na części sciany nosnej, nie ma problemu aby zrobic wieniec a nastepnie całośc zalac betonem. W mojej sytuacji takiej możliwości nie ma. majstry powiedzieli,że pozostaje jedynie zerwanie jednego rzędu cegiel znajdujących się na ścianie nosnej (tego rzędu który jest po zewnętrznych), wtedy w miejsce zerwanego szeregu cegiel mozna zrobic delikatny wieniec, który będzie zalany ( majstry maja wtedy swobodę w zakresie - wysokośc zerwanej cegły + wysokośc zalewanej płyty stopowej około 13 do 14 cm). Nie wiem jaka jest wysokośc cegly zwykłej ale jak wspominam będzie łącznie - wysokosc cegły+ płyta stropowa około 20 cm). Zastanawiamy się znów aby nie zrobic takiego rozwiązania: zamiast zrywania wspomniango szeregu cegieł, pozostawiamy je. nascianie nosnej lejemy wieniec wysokosci 22 cm i tutaj gwóźdż programu. Chcemy, aby dolna płaszczyzna pozioma plyty stropowej znajdowała się na wysokości górenj płaszczyzny poziomej wspomnianych cegieł pelnych, a nad płyta stropwą znajdował się wieniec o wysokości około 10 cm nad jej górną plaszczyznę. czyli mam y odwrócenie przy takim rzowiązaniu tych lementów: płyta stropowa i wieniec. zwykle obrazowo mówiac najpierw jest wieniec na nim znajduje się płyta stropowa. my to chcemy odwrócić najpierw płyta na nim wieniec, oczywiście dolna część zbrojenia wieńca połączona byłaby ze zbrojeniem stropu. Przy takim roziwązaniu pojawia się problem mianowicie jak zaszalować deskę pionową wewnętrzną wieńca, bowiem jej dolna krawędź ma znajdowac się na wysokości górnej płaszczyzny poziomej wienca. deska ta będzie jakby w zwieszeniu. Szkopul w tym jak zamocować tę deskę. jej gorna krawędź będzie połączona listewką z górną krawędziom deski zewnętrznej szalunku wieńca. Ale jak fizycznie zamocowac właśnie dolną krawędź deski wewnętrznej szalunku wieńca. jeden ze znajomych wspominał, że tę deskę mocujes iejakośc do zbrojenia ale fizycznie nie mogę sobie tego wyobrazić. Może ktoś doradzi jak zamocowac tę deskę wewnętrzną szalunku wieńca, czy jest to możliwe,a może jest to wogóle poroniony pomysł i po prostu trzeba zrywac wspominana cegłę pełną. prosze o pomoc w miarę szybka bo do piątku mam swoim murarzom dac odpowiedź. ja mi się uda to może wrzucę stsowny szkic, aby to wszystko zobrazować. Dodam, że dom jest rozłozysty, kilkanascie metrów na kilkanaście o nieregularnym kształcie. http://picasaweb.google.com/lh/photo/ymGM4dhQ6DtVCIQt60sJIQ?feat=embedwebsite"> j.w. i możemy domniemać że monolit (?) jakie grubości wieńca i stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni44 22.07.2009 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 wyglada, że udało mi się wrzucic zdjęcie. http://picasaweb.google.com/lh/photo/ymGM4dhQ6DtVCIQt60sJIQ?feat=embedwebsite"> sytuacja wygląda tak: ściana nośna sporzadzona jest z maxa, na ostatniej warstwie maxa znajduje się jedna warstwa segły pelnej - chlopaki pszyszykowali sobie ściany na strop lejera. jednakże z czasem zmenilismy plany na strop lany. W przypadku stropu z elementów gotowych ma on wysokośc ponad 20 cm, opiera się na części sciany nosnej, nie ma problemu aby zrobic wieniec a nastepnie całośc zalac betonem. W mojej sytuacji takiej możliwości nie ma. majstry powiedzieli,że pozostaje jedynie zerwanie jednego rzędu cegiel znajdujących się na ścianie nosnej (tego rzędu który jest po zewnętrznych), wtedy w miejsce zerwanego szeregu cegiel mozna zrobic delikatny wieniec, który będzie zalany ( majstry maja wtedy swobodę w zakresie - wysokośc zerwanej cegły + wysokośc zalewanej płyty stopowej około 13 do 14 cm). Nie wiem jaka jest wysokośc cegly zwykłej ale jak wspominam będzie łącznie - wysokosc cegły+ płyta stropowa około 20 cm). Zastanawiamy się znów aby nie zrobic takiego rozwiązania: zamiast zrywania wspomniango szeregu cegieł, pozostawiamy je. nascianie nosnej lejemy wieniec wysokosci 22 cm i tutaj gwóźdż programu. Chcemy, aby dolna płaszczyzna pozioma plyty stropowej znajdowała się na wysokości górenj płaszczyzny poziomej wspomnianych cegieł pelnych, a nad płyta stropwą znajdował się wieniec o wysokości około 10 cm nad jej górną plaszczyznę. czyli mam y odwrócenie przy takim rzowiązaniu tych lementów: płyta stropowa i wieniec. zwykle obrazowo mówiac najpierw jest wieniec na nim znajduje się płyta stropowa. my to chcemy odwrócić najpierw płyta na nim wieniec, oczywiście dolna część zbrojenia wieńca połączona byłaby ze zbrojeniem stropu. Przy takim roziwązaniu pojawia się problem mianowicie jak zaszalować deskę pionową wewnętrzną wieńca, bowiem jej dolna krawędź ma znajdowac się na wysokości górnej płaszczyzny poziomej wienca. deska ta będzie jakby w zwieszeniu. Szkopul w tym jak zamocować tę deskę. jej gorna krawędź będzie połączona listewką z górną krawędziom deski zewnętrznej szalunku wieńca. Ale jak fizycznie zamocowac właśnie dolną krawędź deski wewnętrznej szalunku wieńca. jeden ze znajomych wspominał, że tę deskę mocujes iejakośc do zbrojenia ale fizycznie nie mogę sobie tego wyobrazić. Może ktoś doradzi jak zamocowac tę deskę wewnętrzną szalunku wieńca, czy jest to możliwe,a może jest to wogóle poroniony pomysł i po prostu trzeba zrywac wspominana cegłę pełną. prosze o pomoc w miarę szybka bo do piątku mam swoim murarzom dac odpowiedź. ja mi się uda to może wrzucę stsowny szkic, aby to wszystko zobrazować. Dodam, że dom jest rozłozysty, kilkanascie metrów na kilkanaście o nieregularnym kształcie. http://picasaweb.google.com/lh/photo/ymGM4dhQ6DtVCIQt60sJIQ?feat=embedwebsite"> j.w. i możemy domniemać że monolit (?) jakie grubości wieńca i stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 ... jak zamocować tę deskę (po stronie wewnętrznej ściany nosnej) w dolnej części, tak aby nie przesunęla się, na czym ją zamocować? wstaw co 1,5 - 2 m kołeczki powstałe po porąbaniu 12 cm deszczułki na których oprzesz deske ustawiona "na kant" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni44 23.07.2009 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Brzoza a czy konstrukcyjnie jest to poprawne rozwiazanie? ... jak zamocować tę deskę (po stronie wewnętrznej ściany nosnej) w dolnej części, tak aby nie przesunęla się, na czym ją zamocować? wstaw co 1,5 - 2 m kołeczki powstałe po porąbaniu 12 cm deszczułki na których oprzesz deske ustawiona "na kant" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.07.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 rozumiem, że chodzi tu o wieniec odwrócony?cóż rozwiązanie poprawne, aczkolwiek w realu trudne do porządnego wykonania, może beton popłynąć (musiałby być gęsty i problematyczne byłoby wibrowaniemożna także to zrobić w dwóch rzutach, najpierw strop, potem doszalowane od wewnątrz i dolewka wieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Brzoza a czy konstrukcyjnie jest to poprawne rozwiazanie? poprawne choć trzeba sie przy tym gimnastykowac jak z jajkiem /tak jak pisze Barbossa "trudne do porządnego wykonania, może beton popłynąć (musiałby być gęsty i problematyczne byłoby wibrowanie " czyli trzeba to robic wolno, łopatą mozna tez zrobić dłuższe kołeczki /12 cm plus szerokośc deski szalunkowej czyli 14 - 16 cm i przykrecic deske z boku do kołków /od spodu gwóźdź kub wkręt w deski szalunku - aby kołeczki "nie popłynęły"/ p.s. u siebie przy trzeciej płycie miałem taka własnie sytuacje /odwrócone wieńce, podciąg, belki i zebra/ i byłbym sie zarżnął gdybym sie bawił taka sztukaterie nagarniałem na te elementy beton łopatą i czekałem az troche podtężeje - estetyka mnie nie interesowała - bo i tak to nakryłem ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts