Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zachciankowe ogrody...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolajny ogród- moje najmłodsze dziecko..

Jeszcze młody niedojrzały, trawa dopiero się kładzie... :)

Ale cieszę się że to już :D

Tu przed rozpoczęciem prac...

http://lh4.ggpht.com/_zy4VjAILiyM/SmlX_0dzwnI/AAAAAAAADGA/H9RsAO7PeCw/s400/P1220285.JPG

http://lh6.ggpht.com/_zy4VjAILiyM/SmlYBzcp3AI/AAAAAAAADGE/H8vzFGJoDD0/s400/P1220471.JPG

A tu już niemal wykończony...

Założenie- styl rustykalny, cegła drewno oraz stonowana zieleń.

http://lh4.ggpht.com/_zy4VjAILiyM/Smg_-vrR45I/AAAAAAAADEg/qvP20ksSCPQ/s400/P1230767.JPG

http://lh6.ggpht.com/_zy4VjAILiyM/SmhAGp8D_bI/AAAAAAAADEw/LyvqI9q3IUg/s400/P1230783.JPG

I chyba mój ulubiony element: nowiutki taras z cegły rozbiórkowej...

Mój pomysł, który zakładał wkomponowanie istniejących sosen, został wcielony do zycia przez rewelacyjnego pana Zygmunta ...

Efekt- taras wygląda super, dach jakby był budowany z domem, a nie dorobionym widzimisie szalonej projektantki :lol:

( Do drewnianych domków wszystkim mieszkającym po prawej stronie Odry polecam p. Zygmunta :)

http://lh4.ggpht.com/_zy4VjAILiyM/SmhANCyfN_I/AAAAAAAADE8/8A7JkzRNAec/s400/P1230794.JPG

Do rozmów i komentarzy o ogrodach zpraszam tutaj :)

zachcianko

pięknie wygląda i to oczko....i ten taras :o

ciekawe co można wymyślić na wąskim kawałku....u mnie np jest 2o m długie a 4 szerokie, tzn teraz mniej bo pod płotem rośnie szpaler kurników ( musiałam bo mieszkam gdzie wiatry szaleją jak diabli :lol: kawałek jest od wschodu.

No 4 m szerokie to niewiele, ale można pokombinować z wnętrzami, porzedzielić to kilkoma szpalerami ( w poprzek), i zrobić ścieżkę przechodzącą przez ogród jak przez różne pokoje, w każdym coś innego:)

Zrezygnować z jednego dużego trawnika, raczej rabaty lub kilka małych pokoi i kawałków trawy... I tak żeby nie było widać co w następny, żeby ogród odktywać po kawałeczku, żeby dla nowego gościa nie był oczywisty na pierwszy rzut oka, a żeby zaciekawił co jest dalej...

PS w Sownie położono już trawę ... w środę postaram się zrobić parę zdjęć :)

• 3 weeks później...

Ojojoj :)

Dziękuję za miłe słowa :oops:

Ja kamieni nie przerzucam:) (chyba że te malutkie...

Jestem jak jednoręki bandyta- pokazuje paluchem gdzie mają je położyć i w która stronę obrócić :)

Ja projektuję i pomagam przy zrobieniu, od kamieni są chłopaki :) daja rade - najważniejsze że się słuchaja i nie marudzą - wtedy są efekty :)

Polecam się na przyszłość

• 2 weeks później...

Mam mało czasu na wrzucanie , ale od dawna się za to zabieram...

Ogród w dobrej był moim pierwszym. Tydzień temu zajrzałam tam po roku i zrobiłam zdjęcia,

Krzewy rosną- wciąż są małe , choć Bez Aurea już dość spory...

Bałam się o judaszowca jak sobie poradzi zimą- poszło mu świetnie- ma dużo więcej liści niż rok temu:)

Ale, co będzie widać na zdjęciach, a co w sumie jest oczywiste - świetnie urosły byliny- w zasadzie efekt zaskoczył mnie samą... :D

Zawsze ktos czyta, tylko nie zawsze sie odzywa:)

Mam serie pytan jesli mozna (ja z tych pytajacych:)))

Czy te podkłady nie smierdzą?

Rabaty bylinowe im sie nie chwaszczą? Ogród bardzo dobrze wyglada, rzeczywisce wyszystko urosło, dlatego jestem za bylinami w ogrodzie, efekt jest widoczniejszy.

Maja jakas obsługe ogrodnicza wlasciciele tego ogrodu czy samopas puszczony tak dobrze wyglada?

Zainspirowałam sie, w koncu mnie oswiecilo co chce w ogrodzie- podkłady.Nie chcialam kostki, nie wiedzialam co w zamian, mam do skomponowania z betonem, którego nie chce skuwać. Pouzupelniam podkładami, bedzie OK:)

Ciagle sie ucze wszyskiego, nie wiem kiedy ja bede gotowa zeby takie rzeczy robic jak ty:( Sie pocieszam ze projektanci którzy mnie inspiruja to własciwie dziadki są:)) Ostatnio zobaczyłąm Mien Ruys na zdjęciu i zdziwilam sie, bo to siwa babcias jest. Moze wiec jeszcze zdaze kiedys:)

Ty tez jestes siwa babcia?

Pokaz swoja domowa rabatkę przy okazji, bo gdzies napisalas ze robilas...

NIe;) Ja siwa nie jestem , ale będę kiedy moje ogrody będą w pełni rozkwitu :)

(Przynajmniej drzewa:)) Ja rok temu ukończyłam studia, mam 25 wiosen ...

Już mówię- podkłady śmierdzą 1. Na poczatku, kiedy są szlifowane - a lepiej zdjąć wierzchnią warstwę ta bardziej toksyczną. 2. śmierdż kiedy jest ich duzo... Ale to na poczatku później zapach nie jest tak intensywny z czasem nie czuć już wcale ( po roku już ich nie czułam)

NIestety są klasyfikowane jako odpady toksyczne, więc trzeba sie liczyć ze zdaniem sąsiadów że moga mieć pretensje jeżeli postawimy je na granicy działki. NO i trzeba przemyśleć decyzję o ich uzyciu...

Jeżeli coś moge polecić z czystym sumieniem to podkłady kolejowe pod zwrotnice - z drzewa egzotycznego- są nieśmierdzące naturalnie tłuste i nawet w wodzie spokojnie wytrzymują 300 lat bez impregnacjii :)

Małe ale - kosztuja ok 200-250 zł za sztukę. (nówki)

Rabaty są posadzone na macie i przykryte korą - nie widziałam chwastow, aleprawdą jest że właścicielka bardzo o nie dba i dogląda ich, lubi prace ogródkowe.

Jednak ja nie lubię super wymuskanych ogródkówbo wyglądają sztucznie, więc jak czasem coś bardzo zarośnie to się nie przejmuję :)

Ponadto rośliny były posadzone bardzo gęsto, aż za gęsto, czego byłam świadoma, ale dzięki temu chwasty nie miały siły przebicia.

NIe mają obsługi w ogrodzie , chyba że teściowej...

Co do betonu posmaruj go jogurtem wymieszanym ze smietana i ziemią - po takiej maseczce może porosnąć fajnymi glonikami, porostami i będzie śliczny i stary :)

Mój ogródek nadaje się do kompletnego zmodernizowania...

Ale zajmuje sie nim moja mama i nie za bardzo mnie dopuszcza, ponadto gleba jest fatalna sam piach i brak systemu nawadniającego (uzywamy wody deszczówkowej ale póki co jest na konewke :)

Dosyć głupuich wymówek : Szewc bez butów chodzi :)