Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc.

Szukam ludzi budujących Stylowego z pracowni http://www.domyzwizja.pl

Jestem na etapie adaptacji Stylowego_1_lustro.

Na pewno bedzie kilka zmian.

1.Nie decyduje sie na wznoszenie komina na tylnej elewacji.

2.Przenosze kominek z DGP do wnetrza salonu na sciane salon-pom.gosp.

3.Rezygnuje z drzwi i okna na tylnej scianie garażu.

4.Chyba przygotuje fundament pod tarasem, aby na poźniejszym etapie oprzec na nim oranżerie.

5.Strop żelbetowy zaproponowany w projekcie zastapią płyty kanałowe.

Jeśli macie spostrzezenia dotyczace tego projektu, zapraszam do dyskusji.

• 2 weeks później...

mój projekt to stylowy 2 - lustrzane odbicie.

1. komin zostaje

2. kominek zostaje :)

3. bez okien będzie za ciemno więc okna zostają, nad drzwiami się jeszcze zastanawiam

4. ja od razu powiększam jadalnię, więc będzie normalny fundament.

5. zostaje żelbet

dodatkowo

likwidacja pustki nad jadalnią, i dodatkowe pomieszczenie na górze

pozdrawiam

Cześć właśnie jestem na etapie podjęcia decyzji, który z domów wybrać. Waham się pomiędzy Doskonały EN a Stylowy 1. jestem ciekawa na ile wycenili Wam budowlańcy koszt dachu w Stylowym bo jest raczej dość skomplikowany?

A jak kontakt z pracownią, nie było problemów z dokumentacją itd.

Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam.

na wyceny dachu jeszcze czekam, napiszę jak spłyną oferty. nie jest to jednak żaden dramat.

odnośnie pracowni, chwilę się z nimi boksowałem ponieważ projekt przyszedł bez dwóch istotnych załączników. Natomiast nie ma problemu z dodzwonieniem się i bardzo chętnie udzielano mi informacji. genralnie polecam, każdy może mieć malutkie wady.

Sam projekt opracowany dość szczegółowo. analiza pozwala odkryć kilka dziwactw, ale całościowo oceniam go dobrze.

nie wypowiadam się, który projekt wybrać, bo to indywidualna sprawa każdego.

pozdrawiam

Bardzo się cieszę że jesteście :)

My na końcowym etapie wzki (czekamy już 6ty miesiąc i powoli widzimy światełko w tunelu).

Planujemy Stylowy 1 ale dosyć zmodyfikowany ze względu na pochyłą działkę.

Z niecierpliwością czekam za zdjęcia z waszej budowy, my najpewniej zaczniemy wczesną wiosną następnego roku.

• 2 weeks później...

Wycena dach:

materiał komplet dachówka creaton domino łupek, gąsiory, folia, łaty, kontrłaty itd - 45 tys

okna dachowe Roto/Velux - ca 14 tys

rynny tytancynk - ca 4 tys

robocizna jeszcze nie wiem. wszystkie materiały górna półka, żadnych kompromisów.

co do zmian, to pojawia się instalacja GWC, większość kominów przestaje być potrzebna.

• 1 month później...

Niestety zabudowa tarasu to najmniejszy problem. Przerobienie dachu jest bardzo skomplikowane i sprowadza się do wykonania nowego projektu. Na to się nie zdecydowałem, dlatego nad częścią tarasu będzie tzw. dach płaski. Zastanawiam się jeszcze jak można wykorzystać ten kawałek na piętrze, ale pomysły przyjdą w trakcie wykonywania dachu. nasz domek w tym tygodniu dostanie wieniec i właściwie będzie można uznać, że stan surowy został zakończony. Foty zrobię jak rozszalujemy strop, bo teraz nie widać zbyt wiele.

Ile metrów uzyskaliśmy nie wiem, ale w miarę łatwo to policzyć. cały taras "wszedł" do domku :) Pustka nad jadalnią jednak została, ale mniejsza. Innych zmian na górze nie zrobiliśmy.

jak już będzie co fotografować to coś zamieszczę na forum

• 1 month później...

Witam forumowiczów,

dawno nie odwiedzałam forum bo dopiero kończę formalności związane z działką, takze wszystko przede mną.

Dziękuję P. lukaszioo za wycenę dachu, rzeczywiście nie ma żadnej tragedii, spodziewałam się wyższego kosztu,

jeszcze raz dziękuję

i do usłyszenia,

:)

• 3 months później...

Ja również witam. Pierwszy raz ujawniam się na tym forum ale nadszedł chyba ten czas... Buduję Stylowy 1 odbicie lustrzane.

Stan obecny surowy otwarty. Czekam na okna i bramę. Kilka rzeczy zostało zmienionych w projekcie jedne zmiany wyszły na dobre inne nie najlepiej. Zrezygnowaliśmy z pustki ale przestrzeń na poddaszu w tym miejscu pozostaje otwarta, jeśli zajdzie taka potrzeba stworzymy tam kolejną sypialnię. Schody zrobiliśmy betonowe ze spocznikiem pośrodku. W ten sposób poprawił się odrobinę wygląd i wygoda użytkowania schodów ale kosztowało to trochę ustępstw - ogólnie mówiąc nie polecam. Pokój nad garażem mamy od północy, czyli zero bezpośredniego dziennego światła. Na sypialnię dzieciaka się nie nadaje w związku z czym musimy się z córcią zamienić i przebić drzwi do garderoby od strony tego pokoju. W łazience rzeczywiście skoszone drzwi muszą być jeśli chcemy mieć prysznic w rogu :). W związku z rezygnacją z pustki i tych pięknych wysokich do stropu okien, okna w jadalni zmieniły swój wymiar. Ta jadalnia rzeczywiście trochę ciasnawa i obawiałam się, że takie bliskie sąsiedztwo szyby do ziemi i krzeseł to trochę ryzykowny pomysł. Jadalnia będzie pełnić funkcję jadalni codziennej. Na wypadek gromadnych posiłków przydałby się duży stół w salonie ale chyba będzie tam zawadzał. Ubolewam trochę nad brakiem zadaszenia nad tarasem ale nie chcieliśmy zmieniać konstrukcji dachu.

Jeśli macie jakieś pomysły na dyskretne przedłużenie zadaszenia nad tarasem proszę podzielcie się. Taras przedłużymy trochę w stronę ogrodu.

Dachówkę mamy Trumalin kolor Antracyt ułożona na zakładkę. Okna OknoplastKraków w większości przeszklenia w dużych oknach hartowane, 3-szybowe - z tego względu okna wymagały pewnych zmian np. zwężenia otworu w jednym oknie i poprzeczki w drugim. Wykonanie ciepłych okien w wymiarach podanych w projekcie możliwe chyba jedynie z aluminium. PCV wybraliśmy ze względu na cenę i wygodę użytkowania.

Teraz mam dylematy dot.

1)ogrzewania w salonie, grzejniki kanałowe czy podłogówka?

2)Drzwi wejściowe? Aluminium w kolorze okien czy drewno?

3)Interesują mnie wasze pomysły na kamień elewacyjny. Z tego co się orientowałam sam materiał - płyty piaskowca gr.3 kosztują ok 200 zł/m2. Wg. projektu na elewację potrzeba ok 80 m2. :) a i taras i schody pasowałoby zrobić z jednego materiału. Jeśli maci jakieś inne propozycję podzielcie się proszę.

• 2 weeks później...

Wielkie dzieki za dolaczenie sie do dyskusji, ktora rozpoczalem.

Pisalem na poczatku o zmianach, ktore zamierzam, wprowadzic w Stylowym1,jednak juz z tych zmian zrezygnowalem.Jedyna nad ktora sie zastanawiam dotyczy braku pustki nad salonem i pozostawienia wiekszej przestrzeni na pietrze. Ja stylowego1-lustro , rowniez ustawiam garazem na poludnie, mam taki uklad dzialki, ze wole okna z kuchni i z salonu skierowac na ogrod niz wprowadzac do wnetrza intensywne, poludniowe swiatlo. Komin na tylnej scianie zostaje, kominek z DGP, ogrzewanie podlogowe nie laczone w grzejnikami wysokotemperaturowymi, czyli ergonomiczniej, kociol na ekopelet + kolektory solarne. 35m2 salonu do dosyc optymalnie, choc jadalnia przydalby sie wieksza, na pewno podnosze poziom podstawu obu okien w jadalni, kuchnia zostaje w takim ukladzie jak na projekcie, mozliwe,ze podniosetez poziom podstawy okna w kuchni, aby mozna bylo wygladac na ogrod bez schylania sie. Koniecznie taras wychodzacy z salonu zadaszenie plaskie, nowoczesne, z duzymi drewnianymi belkami,kopiujace ramy okienne i zaluzje zew, konieczny bedzie sprytny system odwadniania ale to nie problem.Z kamiennych plyt na elewacji zrezygnowalem-koszta,no i fakt,ze chociazby piaskowiec wyglada najladniej w momencie jego zakupu, potem z kazdym rokiem bedzie coraz brudniejszy, wyblakniety i wymagac bedzie konserwacji. Decyduje sie na plytki klinkierowe, biale z biala fuga, bardzo zlewajace sie z kolorem tynku i rozniace sie jedynie faktura powierzchni, co bedzie zauwazalne przy odpowiednim oswietleniu i z tynkiem na gladko.Te plytki poprzyklejam wlasnie w miejscach przewidzianych w projekcie dla plyt wieloformatowych.

Jesli chodzi o drzwi, to wybralbym taka okleine jaka jest uzyta w ramach okiennych czyli drewno.Jesli chodzi o moje postepy-szykuje sie do zepchniecia humusu i prac fundamentowych.Pozdrawiam GG 1295337

• 7 months później...

Witam wszytskich, po bardzo długim wyszukiwaniu wymarzonego projektu znalazlam ten jedyny- jest to prjekt " Z Fasonem" z pracowni "Domy z wizją" , tylko nigdzie w internecie nie mogą znależć wiadomości na temat tego projektu, proszę wszytskich o spostrzeżenia na temat projektu,jakie byście wprowadzili zmiany , jak można ograniczyć koszty... Jeszcze czeka mnie wizyta w gminie-mam nadzieje ze będę mogła wybrać ten projekt i nie będzie problemów z dachem 22 stopnie:) Czekam na wasze uwagi, pomysły:)A może ktoś kupił już ten projekt z pracowni i jest w trakcie budowy?Wiem , że jest to jeden z nowszych projektów. I dzwoniłqam dzisiaj do pracowni i ma się pojawić "Z FASONEM 2" , który będzie miał pomieszczenie nad garażem, będzie się do niego wchodzić z półpiętra.

Pozdrawiam wszytskich budujących

Aneta

• 5 months później...
  • 8 months później...

Witam wszystkich serdecznie,

Zaczynam budowę domu według projektu pracowni Domy z Wizją Stylowy 1. Chętnie wymienię doświadczenia z kimś kto już buduje taki dom według projektu Stylowy 1 lub Stylowy 2 (te dwa projekty są po prostu bardzo podobne i doświadczenia będą również podobne).

Chętnie będę systematycznie wymieniał się doświadczeniami z budowy tego domu z innymi użytkownikami. Jeśli byłaby ochota na to proszę o odpowiedzi na forum lub na e-mail: [email protected]

Będę ogromnie wdzięczny za zdjęcia, uwagi, kosztorysy, wszelkie opinie - dobre lub złe - na temat spraw związanych z budową.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Jacek

• 3 weeks później...

witam wszystkich stylowiczow :) mam pytanie czy ktos wybudowal dom stylowy 1 w centralnej badz poludniowej polsce zeby moze go ogladnac bowiem zastanawiam sie z zona nad wybudowaniem tego pieknego domku

bede wdzieczny za odpowiedz

w razie co jestem pod telefonem 790890026 badz email [email protected]

• 1 year później...

Witam.

Jesteśmy z żoną zdecydowani na Stylowy 1. Jeśli, ktoś buduje Stylowy 1 lub Stylowy 2 i może się podzielić uwagami proszę o kontakt.

My będziemy budować w woj. małopolskim. Proszę o kontakt osoby, które pozwolą na zwiedzanie swoich "willi" w woj. małopolskim, śląskim lub świętokrzyskim. Kontakt [email protected]

• 8 months później...
sosna gdzie konkretnie w małopolskim? Często bywam w Krakowie, a buduję na Podkarpaciu. A już doczytałem, trochę nie po drodze. Proponuję zaglądać do dyskusji Stylowy 2. Projekt praktycznie prawie taki sam, parę błędów znaleźliśmy i staramy się poprawić. Edytowane przez pfx

• 2 years później...