Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

posadzka garażu z kostki

arti.sa

Recommended Posts

Jak oceniacie takie zastosowanie kostki najlepiej z praktycznego punktu widzenia?

Mam dylemat w piątek posadzki a nie mogę się zdecydować z czego ma być górna warstwa ;) Od tego zależy oczywiście odpowiedni poziom.

Mam miejsce nad chudziakiem 30cm

Czy 15cm styro + 8cm jastrych + 7 cm kostka?

lub 15cm styro + 13cm jastrych + 2cm (gres?)?

Jak taka kostka będzie się sprawdzała w zimie? Czy z czystością nie będzie problemu?

Może ktoś ma jakieś podpowiedzi? Ewentualnie ma styczność w układaniu kostki.

Garaż jest w bryle budynku - ogrzewany.

Gres jak na moje oko śliski i to mnie najbardziej odwodzi.

Może jakieś inne macie pomysły?

Są chyba też jakieś specjalne farby gruntujące z powłoką do betonu?

To masz problemy z okiem - ja mam gres na posadzce w garażu - jest super - łatwy w utrzymaniu czystości , estetyczny - sprawdza się znakomicie już trzeci rok ...

Kostka w garażu - pierwsze słyszę o takim pomyśle ...

To masz problemy z okiem - ja mam gres na posadzce w garażu - jest super - łatwy w utrzymaniu czystości , estetyczny - sprawdza się znakomicie już trzeci rok ...

Badania przeszedłem więc z okiem wszystko ok, ;) lecz może sposób oceny "na oko" błędny ;)

Masz również na podejściu gres? Jesteś zadowolony? Nie odpada po 3 roku?

Ja planuję z kostki 4 stopnie dlatego i garaż mnie zastanowił.

Ja mam najtańsze płytki z marketu po 12 zł .m2(Ceramika Paradyż 2 kl). To dopiero 3 sezon użytowania ale jak na razie jest idealnie (mam zrobiony spadek kopertę do kratki ściekowej). Nic nie pęka i nie odłazi. Ale faktem jest że przy układaniu niektóre płytki były o 2-3 mm większe od innych. Jak dla mnie nie było sprawy bo garaż to tylko garaż. Ważne co w nim parkujesz a nie na czym ;-).

Jak dla mnie nie było sprawy bo garaż to tylko garaż.

I taką zasadę trzeba przyjąć ;)

Ważne co w nim parkujesz a nie na czym ;-).

Niby oliwa nie wycieka, parkować się da i na klepisku ale nie wypadało by ;)

A następne pytanie się rodzi czy kratka ściekowa posiada jakiś syfon co by nie podchodziło kanalizą?

Badania przeszedłem więc z okiem wszystko ok, ;) lecz może sposób oceny "na oko" błędny ;)

Masz również na podejściu gres? Jesteś zadowolony? Nie odpada po 3 roku?

Ja planuję z kostki 4 stopnie dlatego i garaż mnie zastanowił.

Też mam - a dlaczego miałby odpaść ?? - jak jest porządnie ułożony - nie ma prawa odpaść i po 10 latach ...

Czy z czystością nie będzie problemu?Garaż jest w bryle budynku - ogrzewany.

Osobiście mam gres...

miałbym wątpliwości co do utrzymania czystości w sezonie np. zimowym. Błoto pośniegowe itp. itd. Jak garaz w bryle to będziesz np. zakupy nosił z auta do domu-co zostanie na kostce przyniesiesz do domu (np. piasek). Obawiam się że robienie odwodnienia nic nie da bo wszystko wsiąknie w kostkę i jej podbudowe. Czyszczenie kostki (zamiatanie) skuteczne na sucho a i tak w fugach piasek będzie. na mokro (myjka ciśnieniowa) wypłucze fuge i mocno pochlapie otoczenie.

Poza tym, na forum udowadniano brak podstaw do izolacji termicznej posadzki garazu (skoro grunt zimą ma +...st.C, to nieizolowana posadzka przy mrozach jest jak podłogówka).

jak zwykle decyzję podejmie inwestor :lol: