arti.sa 22.07.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Jak oceniacie takie zastosowanie kostki najlepiej z praktycznego punktu widzenia? Mam dylemat w piątek posadzki a nie mogę się zdecydować z czego ma być górna warstwa Od tego zależy oczywiście odpowiedni poziom. Mam miejsce nad chudziakiem 30cm Czy 15cm styro + 8cm jastrych + 7 cm kostka? lub 15cm styro + 13cm jastrych + 2cm (gres?)? Jak taka kostka będzie się sprawdzała w zimie? Czy z czystością nie będzie problemu? Może ktoś ma jakieś podpowiedzi? Ewentualnie ma styczność w układaniu kostki. Garaż jest w bryle budynku - ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 22.07.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wg mnie kostki nigdy nie doczyścisz tak jak gresu. Zapewne kostka wewnątrz byłaby ciekawym zjawiskiem ale ja wybrałbym opcję nr 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 22.07.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Gres jak na moje oko śliski i to mnie najbardziej odwodzi. Może jakieś inne macie pomysły? Są chyba też jakieś specjalne farby gruntujące z powłoką do betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.07.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Gres techniczny nie jest śliski w dotyku, a zaletą jego jest cena. A wywalić się można na każdej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.07.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Gres jak na moje oko śliski i to mnie najbardziej odwodzi. Może jakieś inne macie pomysły? Są chyba też jakieś specjalne farby gruntujące z powłoką do betonu? To masz problemy z okiem - ja mam gres na posadzce w garażu - jest super - łatwy w utrzymaniu czystości , estetyczny - sprawdza się znakomicie już trzeci rok ... Kostka w garażu - pierwsze słyszę o takim pomyśle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 22.07.2009 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To masz problemy z okiem - ja mam gres na posadzce w garażu - jest super - łatwy w utrzymaniu czystości , estetyczny - sprawdza się znakomicie już trzeci rok ... Kostka w garażu - pierwsze słyszę o takim pomyśle ... Badania przeszedłem więc z okiem wszystko ok, lecz może sposób oceny "na oko" błędny Masz również na podejściu gres? Jesteś zadowolony? Nie odpada po 3 roku? Ja planuję z kostki 4 stopnie dlatego i garaż mnie zastanowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 22.07.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Ja mam najtańsze płytki z marketu po 12 zł .m2(Ceramika Paradyż 2 kl). To dopiero 3 sezon użytowania ale jak na razie jest idealnie (mam zrobiony spadek kopertę do kratki ściekowej). Nic nie pęka i nie odłazi. Ale faktem jest że przy układaniu niektóre płytki były o 2-3 mm większe od innych. Jak dla mnie nie było sprawy bo garaż to tylko garaż. Ważne co w nim parkujesz a nie na czym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 22.07.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Znajomy ma tak zrobione, nawet chudziaka nie ma. On sobie chwali takie rozwiązanie. Jednak moim zdaniem, beton jest nasiąkliwy, jak zalejesz to olejem, to niedoczyścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 22.07.2009 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Jak dla mnie nie było sprawy bo garaż to tylko garaż. I taką zasadę trzeba przyjąć Ważne co w nim parkujesz a nie na czym . Niby oliwa nie wycieka, parkować się da i na klepisku ale nie wypadało by A następne pytanie się rodzi czy kratka ściekowa posiada jakiś syfon co by nie podchodziło kanalizą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.07.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To masz problemy z okiem - ja mam gres na posadzce w garażu - jest super - łatwy w utrzymaniu czystości , estetyczny - sprawdza się znakomicie już trzeci rok ... Kostka w garażu - pierwsze słyszę o takim pomyśle ... Badania przeszedłem więc z okiem wszystko ok, lecz może sposób oceny "na oko" błędny Masz również na podejściu gres? Jesteś zadowolony? Nie odpada po 3 roku? Ja planuję z kostki 4 stopnie dlatego i garaż mnie zastanowił. Też mam - a dlaczego miałby odpaść ?? - jak jest porządnie ułożony - nie ma prawa odpaść i po 10 latach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.07.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 A następne pytanie się rodzi czy kratka ściekowa posiada jakiś syfon co by nie podchodziło kanalizą? Oczywiście że posiada . U mnie również mam zrobiony spadek w kopertę do kratki ściekowej która jest centralnie pośrodku garażu / garaż 2-stanowiskowy / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 22.07.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Czy z czystością nie będzie problemu?Garaż jest w bryle budynku - ogrzewany. Osobiście mam gres... miałbym wątpliwości co do utrzymania czystości w sezonie np. zimowym. Błoto pośniegowe itp. itd. Jak garaz w bryle to będziesz np. zakupy nosił z auta do domu-co zostanie na kostce przyniesiesz do domu (np. piasek). Obawiam się że robienie odwodnienia nic nie da bo wszystko wsiąknie w kostkę i jej podbudowe. Czyszczenie kostki (zamiatanie) skuteczne na sucho a i tak w fugach piasek będzie. na mokro (myjka ciśnieniowa) wypłucze fuge i mocno pochlapie otoczenie. Poza tym, na forum udowadniano brak podstaw do izolacji termicznej posadzki garazu (skoro grunt zimą ma +...st.C, to nieizolowana posadzka przy mrozach jest jak podłogówka). jak zwykle decyzję podejmie inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 23.07.2009 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Dzięki za opinie, jednak to nie będzie dobry pomysł. W garażu wolnostojącym można by sobie pozwolić na taki wybryk Zima niestety jest extrimum dla ogrzewanego garażu jak i dla samego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 23.07.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Gres ma jedna podstawowa wade.. jak Ci upadnie jakis klucz na podloge, to peknie... Ale nie u kazdego taki klucz ma szanse upasc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 23.07.2009 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 To musi być pokaźny klucz albo trzeba mieć pustkę pod gresem Największych jakich używam to 19 no chyba, że dynamometryczny ale od czego są stopy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts