Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje wewnetrzne po tynkach, czy przed ? Jak lepiej?

ZŁoty Róg

Recommended Posts

[...]

Ciągnięcie wszystkich obwodów do rozdzielni jest małym przegięciem, ale... do odważnych i bogatych świat należy.

Ale to jest wlasnie gwiazda :) Ciagniecie z kazdego pokoju kabli do osobnej puszeczki i tam jakies laczenie to juz nie jest uklad typowej gwiazdy. U mnie poszlo jakies 700m kabla oswietleniowego - kupowany po 1 pln brutto = 700 pln. Naprawde myslisz, ze trzeba byc az tak bogatym zeby sobie na to pozwolic ? ;-) Ja mysle ze kazdego na "gwiazde" stac.

Poszedl tez 1km skretki LAN.. Kosztowal cale 400 pln :)

pozdr.

Ja po trzech czy już czterech latach nie mam odwagi podsumować ilości kabla, który zainstalowałem... Kiedyś to zrobię.

...Naprawde myslisz, ze trzeba byc az tak bogatym zeby sobie na to pozwolic ? ;-) Ja mysle ze kazdego na "gwiazde" stac....

Jak pewnie wiesz to nie tylko koszt kabla, to również dodatkowy osprzęt, większa rozdzielnia no i robocizna za którą trzeba zapłacić lub samemu wykonać. To również problemy związane z upchaniem takiego "warkocza" kabelków w ścianach.

Poza gniazdami dedykowanymi wysokoprądowymi nie widzę sensu takich instalacji, no ale każdy kroi wg swojej miary.

Witam.Jestem stałym czytelnikiem, ale w tej sprawie muszę zabrać głos, bo jak zobaczyłem temat postu to aż się roześmiałem że ktoś we własnym domu chciałby robić instalację po jego otynkowaniu. Można to porównać z położeniem świeżego asfaltu na drodze, a pózniejszym jego zrywaniu pod wymianę np rur kanalizacyjnych czy wodociągowych. Zajmuję się instalacjami elektrycznymi i napewno byłoby to nowe doświadczenie zrobić kompleksowo instalację w domu już otynkowanym i jeszcze z wylewkami. Na pewno młot by nie stygł.-)-)-) Pozdrawiam

A ta skrętka lan też do oświetlenia? Po co się daje coś takiego?

Tak, do kazdego wylacznika. Calosc leci do sterownika PLC ktory bedzie sterowal faktycznymi odbiornikami. Po co ? Zeby miec pelna kontrole nad kazda zaroweczka i troszke wieksze bezpieczenstwo (bo w wylaczniku jest bezpieczne 12 / 24V zamiast 220V) - ale to tak naprawde zaden powod, a tylko dodatkowa zaleta ;-)

pozdr.

A ta skrętka lan też do oświetlenia? Po co się daje coś takiego?

Tak, do kazdego wylacznika. Calosc leci do sterownika PLC ktory bedzie sterowal faktycznymi odbiornikami. Po co ? Zeby miec pelna kontrole nad kazda zaroweczka i troszke wieksze bezpieczenstwo (bo w wylaczniku jest bezpieczne 12 / 24V zamiast 220V) - ale to tak naprawde zaden powod, a tylko dodatkowa zaleta ;-)

pozdr.

Aaaaa, czyli nie tak jak u mnie :-) Dzięki za info.

Można to porównać z położeniem świeżego asfaltu na drodze, a pózniejszym jego zrywaniu pod wymianę np rur kanalizacyjnych czy wodociągowych.

No, ale przecież to w Polsce normalna praktyka :o Chyba, że w Świętokrzyskiem w końcu nastała Europa, a reszta kraju się opóźnia... :lol:

Skoro z drogami tak można, to i z domem też... Jedyne kryterium: cena. Tylko szkoda, że ktoś potem tych cen sobie nie posumuje...

• 1 year później...
Jak powinno sie wykonywac instalacje CO i wodną - przed, czy po tynkach.

Elektryczna wiadomo, że przed tynkami.

było o tym tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173203-rozprowadzanie-instalacji-wodnej-przed-czy-po-tynkach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140745-Instalacje-wewnetrzne-po-tynkach-czy-przed-Jak-lepiej

• 3 months później...
  • 1 month później...

Odświeże temat - odnośnie PLC.

Jesli siądzie PLC to nie ma swiatła w całym domu. Wg mnie całkiem przekomplikowane. Lepsze rozwiązanie to sterowanie autonomiczne do każdego pomieszczenia osobne na IR- czyli podczerwień bo nie przenosi się przez ściany. Sterownik PLC musi pracować całą dobę a jeśli ma dużo funkcji i obsługuje dużo we/wy to pobiera całkiem sporo energii. Jesli PLC to do alarmu, sterowania roletami, wentylacją mechaniczną i piecem. DO tego może być ale im większa autonomia tym większe bezpieczeństwo.