Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur pruski (imitacja) i ocieplenie domu.

Recommended Posts

Witam wszystkich. Proszę o radę.

Chciałbym ocieplić domek murowany na działce z jednoczesnym obelkowaniem go imitacją muru pruskiego. Miałoby to mniej więcej wyglądać tak: do ścian chcę przykręcić kantówki 7x14 imitujące wg własnego projektu mur pruski. Nie wiem czy warto pod nie dać cienki styropian. Przestrzenie pomiędzy nimi wypełnić - przykleić - styropianem a następnie położyć siatkę i zaciągnąć tynkiem. Belki zabezpieczyć i zabejcować na brąz a tynk na biało. Tu rodzą mi się pytania. Czy fundament głęboki na około 70-80cm wytrzyma zwiększone obciążenie i czy takie obelkowanie nie powinno być dodatkowo zakotwione w gruncie czy wystarczy , że ta cała drewniana konstrukcja będzie przykręcona do ścian i połączona między sobą złączkami? Proszę o jakieś konstruktywne rady. Z góry dziękuję. Grzegorz

Dziękuję za podpowiedź ale czy masz na myśli deski położone na już przyklejony styropian? Jeśli tak, to jest to jakieś rozwiązanie ale nie będę miał wtedy ładnie popękanych belek (za parę lat oczywiście). No i pozostaje jeszcze kwestia wyrównania powierzchni i maskowania mocowań desek, a chciałem je kołkować bo ładnie wyglądają wystające strugane kołki.

Zajrzałem na ich stronkę, wyrób wygląda bardzo atrakcyjnie ale nie znalazłem ceny, pewnie na telefon. Wierzę ci jednak, nie będę narażał zdrowia i nie będę wypytywał. W końcu chodzi o domek letniskowy spróbuję zrobić to metodą chałupniczą, będzie taniej choć może nie tak ładnie. A może będzie ładniej ale nie tak profesjonalnie. Pozdrawiam.