Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewka pod foli?

Recommended Posts

Witam !!!

Mam okazję kupić bardzo tanio 2-3 letnie drzewka od znajomego ze sklepu ogrodniczego, który zwiia się na zimę. Ale nie mam jeszcze ogrodzonego podwórka więc chyba nie będe ryzykowała. mam taki pomysł: teściowie mają folię, czy mozna zasadzić te drzewka pod folią i dopiero na wiosnę przesadziś? Czy im nie zaszkodzi takie ciągłe przesaczanie. I czy pod folią będą miały odpowiednie warunki???

Możesz posadzic te drzewka w donicach,ale obszernych,poniewaz czym mniejszy pojemnik, to korzenie bardziej sa narazone na przemarzanie.

Po posadzeniu dobrze ubij ziemie i posyp warstwa kory ogrodniczej,a doniczki czyms otul,moga byc nawet gazety.Od spodu takze musza byc zabezpieczone jakas warstwa izolujaca.Zielona czesc rosliny oslon galazkami swierku ,ktore mozesz kupic pod cmentarzem.Po prostu wbij galazki w ziemie ,a plozace przykryj.Postaw donice w zacisznym miejscu.

Ja swoje iglaki trzymalam na balkonie przez kilka lat i nigdy zaden mi nie "padl"

Nie dotyczy to cyprysow ,ktore sa bardzo delikatne i nie wiem czy przetrwaja zime.

Wiosna mozesz smialo wsadzic do ziemi w ogrodzie ,musisz tylko uwazac,aby za bardzo nie uszkodzic bryly korzeniowej.

skorpionkaczy ty trochę nie przesadzasz-i nie chodzi mi o przesadzanie roslin

po co tyle zabiegów

życie ma być proste i nie skomplikowane

--------------------

Tak bywa z miloscia,ze komlikuje czesto zycie,tak jak moja milosc do roslin. Przesadzam ,dogadzam ,dopieszczam i nawet nie zauwazam,ze komplikuje sobie zycie. :lol:

Wyrzucic te iglaki!Czlowiek sie napracuje ,a potem je szlag trafi. :lol:

Qurcze ale ja mam miejsce tylko w tej foli !!! nie mam 60 dużych doniczek i nie mam balkonu 120m mam tylko folię i to jeszcze u teściów!!!! Ale w tej folii są drzwi z dwćh stron, więc jakbym wietrzyła tą folie to może im nic nie będzie??? A będą miały cieplutko i milutko :D Szkoda mi ich nie kupić ale kupić i zmarnować to też nie sztuka :cry:

Piszesz, ze kupiłas iglaki (Tuje, cyprysiki itp) a wiec one powinny być produkowane i sprzedawane w doniczkach. Jeżeli tak nie jest to nie zawracaj sobie tymi iglakami głowy.

Zakładam, że są należytej jakości i doniczkach a więc zabezpiecz im przede wszystkim system korzeniowy. Najprościej to "posadzić" razem z doniczkami do gruntu i bardzo dobrze podlać (jeszcze nie zamarzło), gdyż w ziemi korzenie nie zmarzną.

Najlepiej gdyby po było w cieniu i w miejscu osłoniętym od wiatru, absolutnie nie pod żadną folią (wyschną).

Częśc nadziemną można osłonić np. jakś siatką reszlową, lub gałąkami roślin iglastych ale absolutnie nie folią. Stanowić to będzie ochronę przed wiatrem i słońcem.

Jeszcze jedno. Przysłowie, które często powtarzam: Tanie mięso psy jedzą. A ten znajomy ze sklepu ogrodniczego nie wiedział co się robi z materiałem szkółkarskim na zimę ? :D :D :D