agnikkrol 04.12.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Witam !!!Mam okazję kupić bardzo tanio 2-3 letnie drzewka od znajomego ze sklepu ogrodniczego, który zwiia się na zimę. Ale nie mam jeszcze ogrodzonego podwórka więc chyba nie będe ryzykowała. mam taki pomysł: teściowie mają folię, czy mozna zasadzić te drzewka pod folią i dopiero na wiosnę przesadziś? Czy im nie zaszkodzi takie ciągłe przesaczanie. I czy pod folią będą miały odpowiednie warunki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 04.12.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 jakie to są drzewka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Różne : tuje, cyprysy, coś tam pełzające, coś tam chińskie w sumie ok 60 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 04.12.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Nie wiem czy folia to dobry pomysł. Nie będzie dopływu powietrza, a jak zaświeci słońce to może im troszkę przygrzać. Mnie doradzili w sklepie geowłókninę. I tak zrobiłam, ale czy to wystarczy na zimę, zobaczymy wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 04.12.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 niczym nie przykrywajew.agrylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 04.12.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Możesz posadzic te drzewka w donicach,ale obszernych,poniewaz czym mniejszy pojemnik, to korzenie bardziej sa narazone na przemarzanie.Po posadzeniu dobrze ubij ziemie i posyp warstwa kory ogrodniczej,a doniczki czyms otul,moga byc nawet gazety.Od spodu takze musza byc zabezpieczone jakas warstwa izolujaca.Zielona czesc rosliny oslon galazkami swierku ,ktore mozesz kupic pod cmentarzem.Po prostu wbij galazki w ziemie ,a plozace przykryj.Postaw donice w zacisznym miejscu.Ja swoje iglaki trzymalam na balkonie przez kilka lat i nigdy zaden mi nie "padl"Nie dotyczy to cyprysow ,ktore sa bardzo delikatne i nie wiem czy przetrwaja zime.Wiosna mozesz smialo wsadzic do ziemi w ogrodzie ,musisz tylko uwazac,aby za bardzo nie uszkodzic bryly korzeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 04.12.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 skorpionkaczy ty trochę nie przesadzasz-i nie chodzi mi o przesadzanie roslinpo co tyle zabiegówżycie ma być proste i nie skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 04.12.2003 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 skorpionkaczy ty trochę nie przesadzasz-i nie chodzi mi o przesadzanie roslin po co tyle zabiegów życie ma być proste i nie skomplikowane -------------------- Tak bywa z miloscia,ze komlikuje czesto zycie,tak jak moja milosc do roslin. Przesadzam ,dogadzam ,dopieszczam i nawet nie zauwazam,ze komplikuje sobie zycie. Wyrzucic te iglaki!Czlowiek sie napracuje ,a potem je szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość weyn.rob 04.12.2003 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 nie przeżywaj tak bo to szkodliwe dla twej urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 Qurcze ale ja mam miejsce tylko w tej foli !!! nie mam 60 dużych doniczek i nie mam balkonu 120m mam tylko folię i to jeszcze u teściów!!!! Ale w tej folii są drzwi z dwćh stron, więc jakbym wietrzyła tą folie to może im nic nie będzie??? A będą miały cieplutko i milutko Szkoda mi ich nie kupić ale kupić i zmarnować to też nie sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 05.12.2003 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2003 To u góry to ja, znów zapomniałam się zalogować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 12.12.2003 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Piszesz, ze kupiłas iglaki (Tuje, cyprysiki itp) a wiec one powinny być produkowane i sprzedawane w doniczkach. Jeżeli tak nie jest to nie zawracaj sobie tymi iglakami głowy. Zakładam, że są należytej jakości i doniczkach a więc zabezpiecz im przede wszystkim system korzeniowy. Najprościej to "posadzić" razem z doniczkami do gruntu i bardzo dobrze podlać (jeszcze nie zamarzło), gdyż w ziemi korzenie nie zmarzną. Najlepiej gdyby po było w cieniu i w miejscu osłoniętym od wiatru, absolutnie nie pod żadną folią (wyschną). Częśc nadziemną można osłonić np. jakś siatką reszlową, lub gałąkami roślin iglastych ale absolutnie nie folią. Stanowić to będzie ochronę przed wiatrem i słońcem. Jeszcze jedno. Przysłowie, które często powtarzam: Tanie mięso psy jedzą. A ten znajomy ze sklepu ogrodniczego nie wiedział co się robi z materiałem szkółkarskim na zimę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts