iza mama gabora 22.07.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Bardzo proszę Was o radę-ile i w jaki sposób dozować mąkę ziemniaczaną do pościeli aby była wykrochmalona ale nie odcinała głowy zarazem?Niestety moja mama w dobie PRLu zanosiła pościel do pralni a potem zaczęła kupować tę z kory,więc mnie nie nauczyła tej sztuki Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 22.07.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 nie używam tej zwykłej ale w sklepach widziałam krochmal w saszetkachpewnie tam jest instrukcja obsługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 22.07.2009 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Kiedyś kupiłam gotowy ale niestety jego specyfika polegała na tym,że działał dopiero po przeprasowaniu pościeli żelazkiem,a ja aż tak pracowita to nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 22.07.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 nie pamiętam dokłądnie proporcji, jak moja mama robi - podpytam się ale jakoś kojarzę, zę gotowała jakiś litr wody - do gotującej sie dodawała wymieszaną mąkę ziemniaczaną (jakieś 2-3 łyżki) z wodątak jak się robi kisiel wcześniej pamiętam, że robiłą jakoś z wody z ziemniaków, ale co i jak, to ja juz nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 22.07.2009 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Anetina,proszę,zapytaj mamy Takie rady są bezcenne.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 22.07.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Anetina,proszę,zapytaj mamy Takie rady są bezcenne.Pzdr. wytrzytmasz do wieczora ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 22.07.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Przepis na krochmal: rozprowadź 2 łyżki mąki ziemniaczanej zimną wodą, tak aby mąka się rozpuściła. Zalej to wrzątkiem, mieszając. Wrzątku ca. 1,5 l. Taki krochmal rozcieńczam zimną wodą i wlewam do pralki (lub płuczę ręcznie jak coś małego). Najlepiej wypróbuj sama proporcje, wszystko zależy jak mocno chcesz mieć wykrochmaloną pościel oraz ile masz pościeli. Niestety musi być wyprasowane a jeszcze lepiej wymaglowane. Taka pościel jest długo świeża i przyjemna, ale jak widać wymaga dużo pracy i kosztuje (żelazko lub magiel). Przyznam, że też przeszłam na korę ale obrusy, zwłaszcza lniane, muszę krochmalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 22.07.2009 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Ambroma,wypróbuję.Zobaczę jak mi pojdzie z prasowaniem(skoro musi byc-trudno)dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 22.07.2009 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Anetina,wytrzymam.Może jednak nie trzeba prasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 22.07.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Anetina,wytrzymam.Może jednak nie trzeba prasować? moja mama nie prasuje a krochmalu używa głównie do usztywniania serwetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 22.07.2009 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 To czekam z utęsknieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorfi 22.07.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Anetina,wytrzymam.Może jednak nie trzeba prasować? moja mama nie prasuje a krochmalu używa głównie do usztywniania serwetek Niestety bez prasowania się nie obejdzie. Serwetki, szczególnie szydełkowe, bądź frywolitkowe nie wymagają prasowania. Wystarczy je napiąć i pozwolić wyschnąć a pięknie zachowują kształt. Pościeli niestety na niczym nie naciągniesz. Trzeba uprasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 23.07.2009 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 iza mama gabora, ja po krochmaleniu pościel prasuję. Nie wiem, czy trzeba, ale jest wtedy delikatniejsza w dotyku. Rozejrzyj się u siebie za maglem - zapłacisz parę złotych, ale zawieziesz, odbierzesz i masz spokój. W moim mieście niestety magla nie ma. A ilość kartoflanki pewnie ustalisz sobie metodą prób i błędów. Ja jak krochmalę pościel robię tak, że do wanny wlewam wodę dodaję ugotowany krochmalu, mieszam - w wodzie prawie nie odczuwam, że coś o niej wlałam. Wrzucam do niej pościelkę, płuczę, lekko wyżymam i wtedy czuję, że na pościeli zostaje lekki "film". Wrzucam do pralki, odwirowuję i na linki. Trzeba pamiętać, żeby nie wybierać wysokich obrotów wirowania, bo wtedy może się okazać, że cały krochmal odwirowany i pościel się nie usztywni. Jak krochmalę serwetki, obrusy dodaję troszkę więcej krochmalu, żeby bardziej je usztywnić. Pościeli nie lubię takiej bardzo sztywnej. Ło matko, alem epistołę krochmalową nasmarowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 23.07.2009 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Lucia,dzięki.Poszukam magla w niedalekim miasteczku.Też swoją drogą ciekawa jestem czy takowe jeszcze istnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 23.07.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Magle jeszcze istnieją, niestety te usługi są drogie. Nie wiem dokładnie jaka jest teraz cena, ale płaci się za kg. Ale nigdy nie wyprasujesz pościeli żelazkiem tak jak w maglu. Dlatego warto zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 23.07.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 iza mama gabora, ambroma - a ja się dzisiaj dowiedziałam, że mogę oddać wypraną pościel do maglowania do pralni. Podobno świadczą takie usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 23.07.2009 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 O,i to jest myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 24.07.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 To czekam z utęsknieniem sorry, ze dopiero teraz u mnie mama robi na oko, ale jest to litr wody i 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąkę rozpuszcza w pół szklance wody i robi dalej podobnie jak kisiel i rzeczywiscie - prasować trtzeba najlepiej dać do magla - tak naprawdę cenowo nie wychodzi drogo serwetki można rozłożyć do wyschnięcia, ale też można wcześniej przeprasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 24.07.2009 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dziękuję za Wasze odzewy.Zmądrzałam juz w kwestii krochmalenia (a z prasowaniem-podoświadczam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts