Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krochmal,mąka ziemniaczana-jak to to używać?

Recommended Posts

Bardzo proszę Was o radę-ile i w jaki sposób dozować mąkę ziemniaczaną do pościeli aby była wykrochmalona ale nie odcinała głowy zarazem?Niestety moja mama w dobie PRLu zanosiła pościel do pralni a potem zaczęła kupować tę z kory,więc mnie nie nauczyła tej sztuki :evil: Pomożecie? :-?

nie pamiętam dokłądnie proporcji, jak moja mama robi - podpytam się

ale jakoś kojarzę, zę gotowała jakiś litr wody - do gotującej sie dodawała wymieszaną mąkę ziemniaczaną (jakieś 2-3 łyżki) z wodą

tak jak się robi kisiel

wcześniej pamiętam, że robiłą jakoś z wody z ziemniaków, ale co i jak, to ja juz nie pamiętam

Przepis na krochmal:

rozprowadź 2 łyżki mąki ziemniaczanej zimną wodą, tak aby mąka się rozpuściła. Zalej to wrzątkiem, mieszając. Wrzątku ca. 1,5 l. Taki krochmal rozcieńczam zimną wodą i wlewam do pralki (lub płuczę ręcznie jak coś małego).

Najlepiej wypróbuj sama proporcje, wszystko zależy jak mocno chcesz mieć wykrochmaloną pościel oraz ile masz pościeli.

Niestety musi być wyprasowane :cry: a jeszcze lepiej wymaglowane.

Taka pościel jest długo świeża i przyjemna, ale jak widać wymaga dużo pracy i kosztuje (żelazko lub magiel). Przyznam, że też przeszłam na korę :oops: :wink: ale obrusy, zwłaszcza lniane, muszę krochmalić.

Anetina,wytrzymam.Może jednak nie trzeba prasować? :-?

moja mama nie prasuje

a krochmalu używa głównie do usztywniania serwetek

Niestety bez prasowania się nie obejdzie.

Serwetki, szczególnie szydełkowe, bądź frywolitkowe nie wymagają prasowania. Wystarczy je napiąć i pozwolić wyschnąć a pięknie zachowują kształt. Pościeli niestety na niczym nie naciągniesz. Trzeba uprasować.

iza mama gabora, ja po krochmaleniu pościel prasuję. Nie wiem, czy trzeba, ale jest wtedy delikatniejsza w dotyku. Rozejrzyj się u siebie za maglem - zapłacisz parę złotych, ale zawieziesz, odbierzesz i masz spokój. W moim mieście niestety magla nie ma.

A ilość kartoflanki pewnie ustalisz sobie metodą prób i błędów. Ja jak krochmalę pościel robię tak, że do wanny wlewam wodę dodaję ugotowany krochmalu, mieszam - w wodzie prawie nie odczuwam, że coś o niej wlałam. Wrzucam do niej pościelkę, płuczę, lekko wyżymam i wtedy czuję, że na pościeli zostaje lekki "film". Wrzucam do pralki, odwirowuję i na linki. Trzeba pamiętać, żeby nie wybierać wysokich obrotów wirowania, bo wtedy może się okazać, że cały krochmal odwirowany i pościel się nie usztywni.

Jak krochmalę serwetki, obrusy dodaję troszkę więcej krochmalu, żeby bardziej je usztywnić. Pościeli nie lubię takiej bardzo sztywnej.

Ło matko, alem epistołę krochmalową nasmarowała :o

To czekam z utęsknieniem :)

sorry, ze dopiero teraz

u mnie mama robi na oko, ale jest to litr wody i 2 łyżki mąki ziemniaczanej

mąkę rozpuszcza w pół szklance wody i robi dalej podobnie jak kisiel

i rzeczywiscie - prasować trtzeba

najlepiej dać do magla - tak naprawdę cenowo nie wychodzi drogo

serwetki można rozłożyć do wyschnięcia, ale też można wcześniej przeprasować