Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krochmal,mąka ziemniaczana-jak to to używać?


Recommended Posts

Bardzo proszę Was o radę-ile i w jaki sposób dozować mąkę ziemniaczaną do pościeli aby była wykrochmalona ale nie odcinała głowy zarazem?Niestety moja mama w dobie PRLu zanosiła pościel do pralni a potem zaczęła kupować tę z kory,więc mnie nie nauczyła tej sztuki :evil: Pomożecie? :-?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie pamiętam dokłądnie proporcji, jak moja mama robi - podpytam się

 

ale jakoś kojarzę, zę gotowała jakiś litr wody - do gotującej sie dodawała wymieszaną mąkę ziemniaczaną (jakieś 2-3 łyżki) z wodą

tak jak się robi kisiel

 

 

 

wcześniej pamiętam, że robiłą jakoś z wody z ziemniaków, ale co i jak, to ja juz nie pamiętam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na krochmal:

rozprowadź 2 łyżki mąki ziemniaczanej zimną wodą, tak aby mąka się rozpuściła. Zalej to wrzątkiem, mieszając. Wrzątku ca. 1,5 l. Taki krochmal rozcieńczam zimną wodą i wlewam do pralki (lub płuczę ręcznie jak coś małego).

Najlepiej wypróbuj sama proporcje, wszystko zależy jak mocno chcesz mieć wykrochmaloną pościel oraz ile masz pościeli.

Niestety musi być wyprasowane :cry: a jeszcze lepiej wymaglowane.

Taka pościel jest długo świeża i przyjemna, ale jak widać wymaga dużo pracy i kosztuje (żelazko lub magiel). Przyznam, że też przeszłam na korę :oops: :wink: ale obrusy, zwłaszcza lniane, muszę krochmalić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anetina,wytrzymam.Może jednak nie trzeba prasować? :-?

 

 

moja mama nie prasuje

a krochmalu używa głównie do usztywniania serwetek

Niestety bez prasowania się nie obejdzie.

Serwetki, szczególnie szydełkowe, bądź frywolitkowe nie wymagają prasowania. Wystarczy je napiąć i pozwolić wyschnąć a pięknie zachowują kształt. Pościeli niestety na niczym nie naciągniesz. Trzeba uprasować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

iza mama gabora, ja po krochmaleniu pościel prasuję. Nie wiem, czy trzeba, ale jest wtedy delikatniejsza w dotyku. Rozejrzyj się u siebie za maglem - zapłacisz parę złotych, ale zawieziesz, odbierzesz i masz spokój. W moim mieście niestety magla nie ma.

A ilość kartoflanki pewnie ustalisz sobie metodą prób i błędów. Ja jak krochmalę pościel robię tak, że do wanny wlewam wodę dodaję ugotowany krochmalu, mieszam - w wodzie prawie nie odczuwam, że coś o niej wlałam. Wrzucam do niej pościelkę, płuczę, lekko wyżymam i wtedy czuję, że na pościeli zostaje lekki "film". Wrzucam do pralki, odwirowuję i na linki. Trzeba pamiętać, żeby nie wybierać wysokich obrotów wirowania, bo wtedy może się okazać, że cały krochmal odwirowany i pościel się nie usztywni.

Jak krochmalę serwetki, obrusy dodaję troszkę więcej krochmalu, żeby bardziej je usztywnić. Pościeli nie lubię takiej bardzo sztywnej.

Ło matko, alem epistołę krochmalową nasmarowała :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To czekam z utęsknieniem :)

 

sorry, ze dopiero teraz

 

u mnie mama robi na oko, ale jest to litr wody i 2 łyżki mąki ziemniaczanej

mąkę rozpuszcza w pół szklance wody i robi dalej podobnie jak kisiel

 

 

i rzeczywiscie - prasować trtzeba

najlepiej dać do magla - tak naprawdę cenowo nie wychodzi drogo

serwetki można rozłożyć do wyschnięcia, ale też można wcześniej przeprasować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...