Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Murarze nie trzymali się dokładnie projektu i przesunęli mi drzwi balkonowe wychodzące na ogród. Przesunięcie jest dość spore, uniemozliwia mi ustawienie kanapy narożnikowej (to salon) i zastanawiam się czy oprócz tej niedogodności mogę mieć jako inwestor jakieś problemy z odbiorem domu przez nadzór? Wolałabym aby murarze to poprawili, na zasadach reklamacji, ale chcę mieć podstawy prawne w ręku, by bez szemrania zabrali się do poprawki. Proszę o pomoc

https://forum.murator.pl/topic/126431-drzwi-balkonowe-nie-wed%C5%82ug-projektu-co-mog%C4%99-z-tym-zrobi%C4%87/

Problemów z odbiorem nie powinno być, na projekcie zaznaczyć rzeczywiste położenie drzwi.

Skoro wymurowali niezgodnie z projektem, bez wiedzy inwestora, to do poprawy. :evil:

Ja bym kazała im poprawiać. Tu nie chodzi już o podstawy prawne, ale w końcu na to mają projekt żeby według niego budować :evil: Skoro Ty im nie zlecałeś takiej zmiany to nie powinieneś akceptować takiej samowolki. Przymkniesz oko na jedną to kto wie czy później znów im się nie zachce czegoś zmienić :x
Ja bym kazała im poprawiać. Tu nie chodzi już o podstawy prawne, ale w końcu na to mają projekt żeby według niego budować :evil: Skoro Ty im nie zlecałeś takiej zmiany to nie powinieneś akceptować takiej samowolki. Przymkniesz oko na jedną to kto wie czy później znów im się nie zachce czegoś zmienić :x

Zgadzam się z powyższym, ale pod jednym warunkiem - jeśli zmiana jest zmianą na gorsze wg inwestora. Wygląda na to, że tak jest rzeczywiście.

dziekuje bardzo, zobaczę co uda się wywalczyć. podejrzewam, że będą mowili, że to już nie do ruszenia i ze trzeba całą ścianę od nowa i stron itp bo to kombinatorzy straszni

Witam !!

To już ich problem jak to zrobią. Nie daj się zbić z tropu.

Spierniczyli to niech teraz poprawiają. Skoro mieli projekt to nie po to żeby Ci ściany przesuwać.

Zawsze możesz poprosić Kier-Buda, żeby stwierdził przy nich niezgodność wykonanych prać względem projektu.

Że też wszędzie jest pełno partaczy i kombinatorów :roll:

Powodzenia