Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwarty parter - jak rozłożyć płytki?

iva_marti

Recommended Posts

Zrezygnowałam ze wszystkich możliwych drzwi na parterze. Chciałam ,zeby wszystkie pomieszczenia były oddzielone tylko szerszymi przejsciami.

Mam problem z rozłożeniem plytek. Nijak nie chce mi sie to zgrać. Jak rozmieszczę w wiatrolapie to nie pasuje z hollem. Jak rozłoże do jednego przejścia to znowu w innym się nie zgrywa i zostają docinki po 6cm.

Chciałabym żeby zgrały się fugi na całości partetu i jeszcze aby wszystkie docinki w danym pomieszczeniu,przejsciu były symetryczne.

JAK WY TO ROBICIE, ŻE SIĘ TO UDAJE ????

Może wcale nie zwracacie uwagi ,aby zgrać fugi ze soba :roll:

Takie rzeczy to tylko w erze :D

Czy u Ciebie na parterze będzie tylko 1 rodzaj płytek czy w każdym pomieszczeniu inne? (kolorem i rozmiarem) Jeśli płytki te same to jeszcze pół biedy. Wybierasz miejsce reprezentacyjne, tam rozmieszczasz płytki jak Ci się podoba a w reszcie pomieszczeń jak wyjdzie tak wyjdzie (różne docinki pod ścianami itp.) :roll:

U mnie takie same płytki (Orientale Nowa Gala 60x60) w wiatrołapie, przedpokoju, pokoju-klatce schodowej, w aneksie kuchennym i części salonu - wszędzie zgrane i dopasowane (miedzy tymi wszystkimi pomieszczeniami nie ma progów, listew, itp.). Ekipa się troszkę namęczyła, ale wyszło idealnie. Da się.

Zrezygnowałam ze wszystkich możliwych drzwi na parterze.

To tak jak ja, też nie mam drzwi na dole oprócz jednych :wink: .

Gres w wiatrołapie, kuchni, holu mam wszędzie taki sam i wszędzie płytki są dopasowane.

Glazurnik dość długo kładł, ale wszystko się zgrało.

U mnie fugi zgrywają się wszędzie, ale pod ścianami są docinki różnej wielkości. Wprawdzie mam w gres wplecione drewno, więc może dlatego te różnice nie rzucają się tak w oczy.. (choć w jednym miejscu wyszło tak jak piszesz, że z jednej strony pod ścianą jest cała płytka a z drugiej tylko kilka cm) :)