Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont podłogi na stropie odcinkowym

kaSKADA

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc, muszę wykonać remont podłogi nad piwnicą, strop to strop odcinkowy ceglany Klaina (łukowy) ,dom jest stary, poniemiecki.

W tej chwili konstrukcja podłogi to legary +deski +płyta osb, które leża na tym stropie,wszytko w fatalnym stanie. I tu pytanie co najlepiej zrobić - wykonać taką samą konstrukcję podłogi dodając ocieplenie, czy lepsze, by było coś innego?

Jak fachowo to wykonać, jakie mogą być koszty?

Powierzchnia to ok 12 m2 (4,3mx2,8m),

Będę wdzięczna za wszystkie sugestie

Dziękuję, ale, co pod styropian jako warstwa wyrównawcza ? piasek?, ile tego styropianu, jak gruba wylewka i dlaczego właściwie zmienić.

Chciałabym uzyskać minimalną grubość tej podłogi, w tej chwili jest ona podniesiona w stosunku do podłogi w pozostałej części domu, przez co jest to bardzo niskie pomieszczenie

a jaka potrzebna jest minimalna warstwa keramzytu, bo rozumiem, że miałby wyrównać i jednocześnie ocieplić? Wysypuję go już bezpośrednio na stary strop i zagęszczam? i czy później na keramzyt folię i na to 5 cm wylewki? Jak konkretnie nazywa się ten keramzyt, bo chyba są różne rodzaje?

Dziękuję za pomoc

I co jest nie tak z tą podłogą z desek:)?

A koszty, co tańsze?

dzięki za linki, poczytałam, o tym perlicie wcześniej nie wiedziałam nic, keramzyt się przewinął i chyba się skłonię w jego stronę, muszę tylko porównać ceny, no i nie przekreśliłam jeszcze podłogi drewnianej, wiem, że skrzypi, ale jak wyjdzie dużo taniej, to może się zdecyduję, a może ktoś mi potrafi pomóc w tej kwestii?

Jak poprawnie ją skonstruować, jaki przekrój legarów, desek, jakie ocieplenie?

• 3 weeks później...

Witam

Na takim stropie można wykonać styropianowo-cementową wylewkę a na to nakleić płytki ceramiczne , panele lub inny rodzaj podłogi.

Drugim rozwiązaniem jest ułożenie nowej podłogi (jeśli stan techniczny obecnej jest fatalny) a pod nią wdmuchać celulozowy materiał termoizolacyjny Thermocel.

• 4 years później...

Witam

Nie jestem budowlańcem, sam staram się robić remonty i moja koncepcja na remont podłogi na stropie odcinkowym nad piwnicą jest następująca:

- przestrzeń między łukami wypełnić piaskiem lub keramzytem do wysokości najwyżej położonego łuku

- warstwa podbetonu (i tu mam problem, czy jest konieczność wylewania chudziaka na keramzyt lub piasek czy od razu styropian, warstwa chudziaka wyszła by ok. 2,5cm w najcieńszym miejscu więc czy jest sens???)

- folia budowlana

- styropian ok 10cm

- folia do ogrzewania podłogowego

- wylewka ok. 6cm z wtopionym wężem do ogrzewania podłogowego

Będę bardzo wdzięczny za opinie i sugestie