Nasz Domek 22.07.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 coś je najwyrażniej je lub dopadła choroba grzybiczna, nie mam pojęcia , ale w moim ogrodzie zarówno sosny, świerki, jałowce ( jeszcze thuje sie opieraja albo ich nie bierze) mają brązowe cętki, igły brązowieja ale nie całe gałęzie, czy np od środka tylko raczej końce, newet nowych przyrostów i to w rozsianiu po całym drzewku, z daleka wyglada jak w brązowe cętki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.07.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Opryskaj wszystko dokładnie bodaj Topsinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 23.07.2009 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 hmm, już raz topsinem pryskałam, bez poprawy, tzn przybyły nowe cętki i nowe ofiary...ale może trzeba powtórzyć...a jeszcze jedno pytanie: na iglakach np. sosna zauważyłam biedronki ...najwyraźniej coś zajadają...może to jednak jakieś owady...?na jednej igle sosny zauważyłam jakby mikro pajączka..i wokół niego ruda igła..ale nie moge powiedzieć że tego pełno a igieł porażonych na całym drzewie sporo, dodam nie pojedyńcze tylko w kępkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 04.08.2009 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 podnosze temt, bo mam nowe obserwacje...a zaczyna być groźnie bo juz moje wieloletnie, dotad piękne tuje szmaragd też cos od sąsiednich roślin załapały...mają pojedyńcze gałązki brązowe a gdzieniegdzie czarne, jak smoła, i na moich jałowcach to samo spostrzeżenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 04.08.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Pewnie czerwce lub mszyce żerują i wydalają spadź. To pożywka do rozwoju grzybów sadzakowych. Te biedronki, pewnie nie bez przyczyny tam się pojawiły ? Może jakieś foto podsuniesz, co by mieć zupełną pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts