Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnicówki

Recommended Posts

Mam pytanie jak są robione różnicówki, jeżeli jest ich więcej niż jedna na fazę.

Jakoś nie do końca pasuje mi koncepcja połączenia ich w hierarchię typu jedna 100mA i od niej kilka 30mA. Wolałbym zrobić od razu od rozłącznika zasilanie do wszystkich różnicówek 30mA.

Wolałbym też nie stosować 3fazowej aby sobie nie odcinać całego zasilania.

Wiem - koszty mniejsze w przypadku 3 fazowej, ale nie musze ich wszystkich kupować na raz.

Planuję Legrand

A może wystarczy po jednej na fazę?

Mam pytanie jak są robione różnicówki, jeżeli jest ich więcej niż jedna na fazę.

Jakoś nie do końca pasuje mi koncepcja połączenia ich w hierarchię typu jedna 100mA i od niej kilka 30mA. Wolałbym zrobić od razu od rozłącznika zasilanie do wszystkich różnicówek 30mA.

Wolałbym też nie stosować 3fazowej aby sobie nie odcinać całego zasilania.

Wiem - koszty mniejsze w przypadku 3 fazowej, ale nie musze ich wszystkich kupować na raz.

Planuję Legrand

A może wystarczy po jednej na fazę?

Nie ma potrzeby stopniować zabezpieczenia różnicowoprądowego, od razu od rozłącznika równolegle do różnicówek 30mA.

Czy masz projekt? Nim się sugeruj, a najlepiej go się trzymaj :-)

Najczęściej sprawdza się taki podział: osobna na oświetlenie (lub nie dawaj wcale), osobna na kuchnię (3f)+gniazdo 3f w garażu czy gdzie je tam planujesz, osobna na łazienki, osobna na pokoje, osobna na garaż/inst. zewnętrzne.

Tak w skrócie, bo nie wiadomo jakie odbiory będziesz miał w domu.

OK, tak też planuję tj bez stopniowania.

Pytanie gdzie to wszystko rozgałęzić? No bo od rozłącznika będzie szedł przewód do zabezp przeciwprzepięciowego i (załózmy dla przykładu) do 2 różnicówek - trzy przewody wetkniete w jeden otwór rozłącznika?

MOżna równolegle, z jednego aparatu na drugi, po dwa do jednego.

Lub tak jak propozycja wyżej.

OK, tak też planuję tj bez stopniowania.

Pytanie gdzie to wszystko rozgałęzić? No bo od rozłącznika będzie szedł przewód do zabezp przeciwprzepięciowego i (załózmy dla przykładu) do 2 różnicówek - trzy przewody wetkniete w jeden otwór rozłącznika?

MOżna równolegle, z jednego aparatu na drugi, po dwa do jednego.

Lub tak jak propozycja wyżej.

O czymś takim myślałem, zobaczę jeszcze co to za rozgałęźniki

Stopniuje się wtedy gdy jest taka potrzeba. Osobiście mam jedną główną 300mA selektywną (taka przeciwpożarowa) i potem już normalnie po 30mA. Ale u mnie to jest rozłożone po 4 rozdzielniach.

Co do podłączenia kabli - spokojnie zwykle mieszczą się dwa. Nie wkładaj tylko o różnych przekrojach bo to proszenie się o kłopoty. Do tego są jeszcze takie rozwiązania jak bloki rozdzielcze no i listwy (grzebienie) zasilające.

Grzebienie są dobre, gdy pasuje nam rozstaw i kolejność zabezpieczeń.... ok. 5-10% przypadków.

Bloki rozdzielcze są dobre, ale stosunkowo drogie i wychodzą z nich pająki.

Zainwestuj w najtańszą zaciskarkę i końcówki kablowe HI 2x... (ERGOM).

Połączenia rób na przewodach giętkich LGY i łącz je szeregowo w końcówkach kablowych.

Wada - takie coś jest praktycznie nierozłączalne, ale w rozdzielnicy się nie grzebie więc to nie problem.

Zaleta - Zachowasz estetykę, przejrzystość połączeń i ułatwienie przy montażu.