Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szkło do drzwi - bezpieczne, hartowane czy inne?

Frankai

Recommended Posts

Mam dylemat - podoba nam się szkło satinato i umieściliśmy je już w naświetlach wstawionych między dwa pomieszczenia i korytarz. Teraz chcemy zamówić drzwi z dużym przeszkleniem i jest problem. Stolarz daje do takich drzwi szkło bezpieczne i jest ono tylko mleczne lub przezroczyste. Może zamówić szkło hartowane, ale takie bardzo łatwo stłuc. Ponoć nawet końcówką od odkurzacza. Ma ktoś pojęcie jak rozwiązać problem nie płacąc jakichs horrendalnych cen? Powiedzmy do 250zł/m2

Poszedłem osobiście do szklarni. Można zahartować satinato i szklarz twierdzi, że wszystko będzie OK. Pokazywał mi nawet drzwi, całoszklane wykonane właśnie w ten sposób. Ponoć robi to już długo i nie ma problemów. Ważne tylko, żeby dać do odpowiedniej hartowni. Ponoć są takie, co ich szkło rozpada się jak tylko się je włoży na szlifierkę. Tam gdzie aktualnie hartują mogą szlifować z prędkością... 1mm/dobę (2 razy pytałem czy na dobę). Zamówię i niech się dzieje co chce ;)

Mam podobny problem. Chcielibysmy miec drzwi cale ze szkla, ale czy szklarz oprocz samego skrzydla wykona rowniez oscieznice?? Macie pojecie ile moze kosztowac same skrzydlo ~ 2m2??

Od 3 tys. w górę. Zobacz sobie drzwi Gypsy Kings. Zawiasy kosztują chyba 1000zł. Szklarz sam nie zrobi. Raczej stolarz lub ślusarz zrobią, którzy zamawiają szkło u szklarza. Są też firmy specjalizujące się w zabudowach szklanych.

Szkło hartowane zbić końcówką od odkurzacza? Chyba metalową - wysadzaną diamentami :wink:

Szkło hartowane jest kilkakrotnie razy wytrzymalsze od standardu, z tym że w przypadku stluczenia nie poklaleczy ręki. Myślę ze stolarz bał się, że nie dobierze rozmiaru - lub będzie miał problem z zamówieniem.

Bo szkło pod hartowanie najpierw się docina a potem hartuje - więc konieczny jest kontakt z hutą. Hurtownia nie wystarczy.

Drzwi całoszklane? http://www.szklanedrzwi.pl lub wiele podobnych. Gispy Kings mają jak dla mnie super wzory a i firma jest bardzo w porządku.

Okucia? oryginalne niemieckie Dorma od 600zł.. Ościeżnica? Zwykle każda typowa jest w porządku.

Szkło hartowane zbić końcówką od odkurzacza? Chyba metalową - wysadzaną diamentami :wink:

Szkło hartowane jest kilkakrotnie razy wytrzymalsze od standardu, z tym że w przypadku stluczenia nie poklaleczy ręki. Myślę ze stolarz bał się, że nie dobierze rozmiaru - lub będzie miał problem z zamówieniem.

Bo szkło pod hartowanie najpierw się docina a potem hartuje - więc konieczny jest kontakt z hutą. Hurtownia nie wystarczy.

Stolarz się nie bał - przy mnie dzwonił i opowieść o końcówce odkurzacza pochodziła od szklarza. W drugiej szklarni - jak się okazało do której ja trafiłem - nie było akurat szefa, a pani nie odważyła się udzielić wiążącej odpowiedzi. Szef z pracownikiem mi wyjaśnili, że jest hartowanie i "hartowanie", oraz że będę czekał miesiąc na szybę, bo muszą ją wysłać do hartowania.