tokas 22.07.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Proszę o pomocKażdy instalator coś innego mówi.Mam piec na eko groszek. Jaki rodzaj naczynia wzbiorczego mam zastosować przelewowe czy ciśnieniowe.Dodam że na parterze mam ogrzewanie podłogowe na pietrze grzejniki + podłogówka w łazience. Bardzo prosze o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 22.07.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 z tego co się orientuję to naczynie przelewowe przy piecu a ciśnieniowe na instalację grzewczą (grzejniki, podłogówka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.07.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Jest to kocioł na paliwo stałe, więc otwarte naczynie wzbiorcze - "przelewowe", kocioł powinien pracować w układzie otwartym. Ja będę miał kocioł w układzie otwartym, a podłogówkę w całym domu podłączoną przez wymiennik płytowy. Będą to dwa obwody: kotła i bojlera(otwarty) i podłogówki (ciśnieniowy zamknięty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 22.07.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Zgodnie z prawem w Polsce, kotły na paliwa stałe muszą pracować w układzie otwartym.Ciśnieniowe naczynia to przy gazowym i ciekłym paliwie.Polecam dobry artykuł na ten temat:http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4200&cms=272 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 22.07.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 dokładnie -przy piecu na paliwo stałe ma być przelewowe .... jak bedzisz go miał na nieocieplonym strychu to se go dobrze opatul welną na zimę - to taka dobra rada z autopsji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 22.07.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 dokładnie -przy piecu na paliwo stałe ma być przelewowe .... jak bedzisz go miał na nieocieplonym strychu to se go dobrze opatul welną na zimę - to taka dobra rada z autopsji Widziałem tez na dachu,ale tam trzeba jeszcze więcej wełny do owinięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 22.07.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Monti2008. Błąd. Zgodnie z prawem w Polsce, kotły na paliwa stałe (do 300kW) mogą pracowac w układzie zamkniętym. Opisuje to artykuł polecany przez Ciebie. Nie czytałeś go ?? Pzdr. Zgodnie z prawem w Polsce, kotły na paliwa stałe muszą pracować w układzie otwartym. Ciśnieniowe naczynia to przy gazowym i ciekłym paliwie. Polecam dobry artykuł na ten temat: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4200&cms=272 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 22.07.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Monti2008. Błąd. Zgodnie z prawem w Polsce, kotły na paliwa stałe (do 300kW) mogą pracowac w układzie zamkniętym. Opisuje to artykuł polecany przez Ciebie. Nie czytałeś go ?? Pzdr. Zgodnie z prawem w Polsce, kotły na paliwa stałe muszą pracować w układzie otwartym. Ciśnieniowe naczynia to przy gazowym i ciekłym paliwie. Polecam dobry artykuł na ten temat: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4200&cms=272 pozdrawiam Masz rację Pello. Mea culpa. O jednym myślałem,a pisałem po staremu Oczywiście od marca tego roku ujednolicono prawo polskie z unijnym i można kotły na paliwa stałe montować w układzie zamkniętym.Tylko pamiętać trzeba o reszcie zapisu rozporządzenia (kocioł wyposażony w urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła). pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 ... Jaki rodzaj naczynia wzbiorczego mam zastosować przelewowe czy ciśnieniowe ... aby spac spokojnie - przelewowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.07.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ja mam ciśnieniowe i śpię nad wyraz spokojnie Nawet harmatą mnie nie zbudzisz Poważnie natomiast: po tych kilkunastu dniach użytkowania układu zamkniętego (można od 8 lipca 2009 dopiero, bo dopiero wtedy się uprawomocniła nowelizacja rozporządzenia określającego warunki podłączania kotłów na paliwo stałe) nie widzę żadnych wad i zagrożeń. Kocioł buja mi się do 67-75 stopni max i przechodzi w stan spoczynku. Raz tylko bujnął się do ok. 80 stopni (w przytomności instalatora to było), bo był źle ustawiony automat zaworu 3D (za małą bezwładność miał, a czujnik był umiejscowiony odrobinę za daleko od samego zaworu). Po korekcji ustawień jest spokój Z tym, że nie korzystałem jeszcze z paleniska awaryjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.07.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ja mam ciśnieniowe i śpię nad wyraz spokojnie Nawet harmatą mnie nie zbudzisz Poważnie natomiast: po tych kilkunastu dniach użytkowania układu zamkniętego (można od 8 lipca 2009 dopiero, bo dopiero wtedy się uprawomocniła nowelizacja rozporządzenia określającego warunki podłączania kotłów na paliwo stałe) nie widzę żadnych wad i zagrożeń. Kocioł buja mi się do 67-75 stopni max i przechodzi w stan spoczynku. Raz tylko bujnął się do ok. 80 stopni (w przytomności instalatora to było), bo był źle ustawiony automat zaworu 3D (za małą bezwładność miał, a czujnik był umiejscowiony odrobinę za daleko od samego zaworu). Po korekcji ustawień jest spokój Z tym, że nie korzystałem jeszcze z paleniska awaryjnego. Bo zagrożeniem są sytuacje awaryjne, a nie w normalnej eksploatacji. Nawet układy zabezpieczone we wszystko co możliwe mogą być niebezpieczne. Przepisy powodują znaczną redukcję ryzyka jego wystąpienia, a nie likwidują likwidują to ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.07.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 No tak, bez ryzyka nie ma życia Na budowie np. zawsze może Ci spaść cegłówka na głowę, choćbyś budował np. z suporeksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts