Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna tarasowe-przesuwane?

Recommended Posts

witam,

jestem w trakcie budowy domku, gdzie w salonie 30m2 są zaprojektowane 2 okna tarasowe, takie o wymoarach około 2,5x2,5m. Zastanawiam się czy wstawić okna potrójne, otwierane na klamke (dwoje drzwi na ruchomy mostek), czy też zapłacić więcej i mieć drzwi dwuskrzydłowe, przesuwane. Takie bęą droższe, ale nie będą poprzedzielane tymi mostkami, będzie więcej światła. Fachowiec od okien stwierdził, że takie przesuwane skrzydło będzie ważyło około 150kg i problem nie będzie w przesuwaniu ale zamykaniu (tj. ja będę miała problem, bo ważę 50 kg...), bo trzeba je trochę do tyłu odchylić i przesunąć. Czy ktoś może się pochwalić swoimi doświadczeniami w tym zakresie. Aha, za względu iż okna te będą od strony ogrodu chcę żeby to były drzwi antywłamaniowe (żaluzji na razie nie planuje). Pozdrawiam i prosze o poradę.A w ogÓle to jak sądzicie - które są ładniejsze?

Jerzy,

oglądałam właśnie zdjęcia zamieszczone w dzienniku. Super domek i super okno, rzeczywiście duża szklana sciana się robi. Obawaim się że ze względu że na to ze chcę okna antywłamaniowe to będa cięższe od standardowych. Dziwi mnie też że piszesz, że różnica w cenie jest niewielka, w moim przypadku to 2 tys. od okna, a więc 4 razem... byłaby za to brama garażowa... a przy okazje jakiej firmy masz drzwi wejsciowe? czy ten kolor to orzech?

by się łatwiej zamykało (HKS-uchylno-przesuwne) wystarczy dołożyć jeszcze troszkę kasy (ok.800 zeta) za mechanizm wspomagania ruchu w klamce

W ogóle handlowców którzy przy skrzydłach o szerokości ponad 1 met przyjmują do realizacji bez mechanizmu w imię tańszej oferty od konkurencji

Zresztą ktoś kto nigdy nie miał okazji porównać obu rozwiązań nie doceni tego rozwiązania. Nawet przy węższych i lżejszych skrzydłach

Jerzy,

oglądałam właśnie zdjęcia zamieszczone w dzienniku. Super domek i super okno, rzeczywiście duża szklana sciana się robi. Obawaim się że ze względu że na to ze chcę okna antywłamaniowe to będa cięższe od standardowych. Dziwi mnie też że piszesz, że różnica w cenie jest niewielka, w moim przypadku to 2 tys. od okna, a więc 4 razem... byłaby za to brama garażowa... a przy okazje jakiej firmy masz drzwi wejsciowe? czy ten kolor to orzech?

Ja kupowałam okna w styczniu czyli w miesiącu martwym dla budownictwa i okno przesuwne wyszło mi w cenie normalnego. Po prostu dostałam wiekszy rabat na całość.

Biorąc pod uwagę, że będziesz miała okno anywłamaniowe to pewnie będzie grubsza szyba i dodatkowo będzie w, jak dobrze pamiętam :roll: , w ramie i ośnieżnicy.

Zdjęcia przesyłam na pw.

Jerzy,

oglądałam właśnie zdjęcia zamieszczone w dzienniku. Super domek i super okno, rzeczywiście duża szklana sciana się robi. Obawaim się że ze względu że na to ze chcę okna antywłamaniowe to będa cięższe od standardowych. Dziwi mnie też że piszesz, że różnica w cenie jest niewielka, w moim przypadku to 2 tys. od okna, a więc 4 razem... byłaby za to brama garażowa...

Moje okno kosztowało niecałe 3600, Oknoplast Kraków. Antywłamaniowe to ono jest "z natury" a szyby klejone w tak wielkim oknie nie mają sensu, złodzieje i tak zawsze wchodzą przez dachowe lub jakieś inne najmniejsze a nie robią hałasu trzaskaniem dużych szyb :-)

Lepiej w alarm zainwestować jakiś prawdziwy, a nie na czujkach ruchu.

> a przy okazje jakiej firmy masz drzwi wejsciowe? czy ten kolor to orzech?

Jakieś tanie niemieckie PCV, aktualnie pomalowane na docelowy kolor - zewnętrznie szary, wewnątrz biały. Poprzedni kolor był jakiś drewnopodobny - nawet nie zainteresowałem się jego nazwą :-(

hej, ja też mam podobnie 2.35 x 3m podzielone na dwie części po 1,5m przy czym jedna zachodzi na drugą.

do przedstawionych wcześniej zalet ja dodam jeszcze fakt, że to duża (1,5m szerokości) dziura, którą można do domu wnieść rzeczy, które z racji gabarytów ciężko wtłoczyć do środka drzwiami wejściowymi.

hej, ja też mam podobnie 2.35 x 3m podzielone na dwie części po 1,5m przy czym jedna zachodzi na drugą.

do przedstawionych wcześniej zalet ja dodam jeszcze fakt, że to duża (1,5m szerokości) dziura, którą można do domu wnieść rzeczy, które z racji gabarytów ciężko wtłoczyć do środka drzwiami wejściowymi.

Dokłanie, całkiem zapomniałam o tym plusie :D

Dokłanie, całkiem zapomniałam o tym plusie :D

W tradycyjnym oknie od tego jest ruchomy słupek :-)

Mnie przesuwne wyszło 2 tys drożej. szer. 2,7m.

My też mamy duże okno przesuwne, nasze jest do domu pasywnego więc ma 3 szyby i muszę powiedzieć, że dla mnie jest stanowczo za ciężkie. Mam nadzieje że jak dojdą wylewki to będzie mi trochę łatwiej je zamykać, bo z otwarciem to nie ma problemu. A rzeczywiście wyglądają rewelacyjnie.