Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Male mieszkanie, wielkie plany....jak to ogarnac...?pomocy!

szyszunia6

Recommended Posts

witam!

Potrzebuje pomocy w urzadzeniu mieszkania:)

Nasze mieszkanie ma niecale 55m2, 3 pokoje+kuchnia i lazienka. Troszke zmienilismy pierwotny projekt i polaczylismy jeden pokoj z kuchnia i przedpokojem i wlasnie to wnetrze przysparza nam problemow. Zupelnie nie wiemy jak je sensownie urzadzic?W przwedpokoju chceilibysmy miec spora szafe, w salonie jakis komplet wypoczynkowy+maly stoliczek+telewizor(ktory zupelnie nie wiadomo gdzie ulokowac). Do tego jakis stol, krzesla. Zastanawiamy sie co z kuchnia, czy oddzielic ja od salonu jakims barkiem?

Prosze o rady, przestrzen jest bardzo mala i ciezko nam cos sensownego wymyslec:)

oto plan mieszkania:

URL=http://img266.imageshack.us/i/p1050056.jpg/]http://img266.imageshack.us/img266/1312/p1050056.jpg[/url]http://img266.imageshack.us/img266/p1050056.jpg/1/w320.png

Wyburzenie scian to nie zawsze jest dobry pomysł. Faktycznie trudno tu wcisnąć TV. Ja wybudowałąbym taką mikrościankę, ukośną, tak jakby ścięty róg tej sypilani, którą połączylicie z kuchnią. I tam powiesiłabym TV. W przeciwległym rogu narożnik, a na łączeniu kuchni z salonem stolik do jedzenia.

szyszunia6, to ma być 2 sypialnie + salon z aneksem, czy też 2 pokoje + kuchnia z jadalnią?

Innymi słowy: czym się stało to pomieszczenie obok kuchni?

Jeśli chcecie jeden duży pokój plus salon, to może wywalić i drugą ściankę do sypialni, wtedy po prawej się zrobi bardziej sensowny salon z aneksem. :)

POtzrebujemy dwoch oddzilnych sypialni: jednej(tej wiekszej) dla nas a druga (ta zaraz przy drzewiach wejsciowych jest przeznaczona dla naszego 2 letniego synka). Trzeci pokoj zostal polaczony z przedpokojem i kuchnia i tworzy jedna przestrzen(ktora niestety i tak jest mala...). Z perspektywy czasu troche zaluje, ze kuchnia nie zostala jako samodzilne pomieszczenie, a salonem bylby ten najwiekszy pokoj(ktory teraz ma byc nasza sypialnia). Byloby wtedy prosciej, a tak trudno teraz sensownie ogarnac gto wnetrze.

Pomysl z ta mini-scianka calkiem fajny, tylko nie wiem czy takaka scianka na srodku pokoju nie bedzie przeszkadzac?

Nie wiem na jakim etapie masz to mieszkanie, ale tu aż się prosi o przesunięcie łazienki w dół, w stronę pokoju (pomniejszając tą sypialnię). Wtedy chociaż trochę powiększy się ta przestrzen kuchenno-salonowa. A tv mozna powiesić na niskiej ściance, która byłaby przedłużeniem ściany łazienkowej (tej z drzwiami), i oddzielałaby troszkę kuchnię. Od strony kuchni mógłby to być taki mini bar. Kanapa prz ścianie z pokoikiem syna, stolik pod oknem kuchennym - i sprawa rozwiązana :) Kiedyś sama tak chciałam "przestawić" mieskzanie i po wielu namysłach taki układ zawsze najkorzystniejszy.

Niestety, taki pomysl nie wchodzi w gre...Mieszkanie ma 5 lat, wynajmowalismy je lokatorom.Lazienka jest zrobiona, w sypialniach na podlodze jest parkiet a w kuchnio-salonie terakota.Kuchnie trzeba zrobic od podstaw, ale reszte mieszkania trzeba "tylko" urzadzic. Oczywiscie w gre wchodza rozne scianki g-k, zmiana elektryki itp, no ale takie burzenie scian to juz niebardzo:P

To ma byc takie mieszkanie na 3-5 lat, poniewaz w miedzyczasie planujemy rozpoczac budowe domu, dlatego nie cjhcemy tego mieszkania az tak mocno demolowac:P

No to mozna też tak zrobić jak napisałam bez przesuwania łazienki. zbudować ściankę dł ok. 65cm przedłużając ta scianę łazienkową, tak, aby zasłonić szafki kuchenne (ale pełnej wysokości) i tam postawić telewizor. Wydaje mi się, że stawianie scianki w przestrzeni pokoju, albo pomiedzy pokojem a korytarzem jeszcze dodatkowo podzieli i zmniejszy ten pokój.

Nie wiem na jakim etapie masz to mieszkanie, ale tu aż się prosi o przesunięcie łazienki w dół, w stronę pokoju (pomniejszając tą sypialnię). Wtedy chociaż trochę powiększy się ta przestrzen kuchenno-salonowa. A tv mozna powiesić na niskiej ściance, która byłaby przedłużeniem ściany łazienkowej (tej z drzwiami), i oddzielałaby troszkę kuchnię. Od strony kuchni mógłby to być taki mini bar. Kanapa prz ścianie z pokoikiem syna, stolik pod oknem kuchennym - i sprawa rozwiązana :) Kiedyś sama tak chciałam "przestawić" mieskzanie i po wielu namysłach taki układ zawsze najkorzystniejszy.

Baardzo podobnie zrobilismy w naszym mieszkaniu.

Łazienka była powiekszona kosztem sypialni ( tu na rysunku łazienka ma być wydłużona "w dół") tam gdzie sa teraz Wasze drzwi od łazienki był telewizor a drzwi od łazienki "spadły w dół" . Narożnik ze stolikiem w róg z oknem i ścianą sypialni synka.

Mieszkaliśmy tak 8 lat i było funkcjonalnie.