Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka krucha jak tynk gipsowy - pomocy!

dj80

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

moze napiszecie czy dal cos ten srodek mapei

- dj80 jak sobie poradziles - skuwales czy ten srodek pomogl ???

sam mam problemy z wylewką - robiona w betoniarce

mocna to moze i jest w miare ale pekla w wielu miejscach

To że pękła to jest dopuszczalne, gorzej jak się kruszy i jest głucha pod pęknięciami. Może dałeś za dużo cementu, nie dałeś siatki zbrojącej, niewłaściwie ułożono styropian, nie polałeś w porę wodą podczas wysychania......

Grunty stosuje się z reguły na porowate, słabe, kruche, podłoża w celu ich wzmocnienia lub przed położeniem płytek, parkietu, aby ograniczyć chłonność posadzki.

Pęknięć w mocnej posadzce nie załatasz gruntem. Jeżeli w miejscach pęknięć posadzka nie odłazi, nie rusza się, to daj sobie spokój.

była siatka zbrojeniowa 3,0x200x100 i plastifikator Beto-Plast

wylewka byla robiona na miejscu przez pana budowlanca i podawana taczkami z betoniarki

grubosc okolo 6cm tam gdzie ogrzewanie podłowgowe okolo 4cm nad rurkami

dylatacje sa przy scianach i innych stalych elementach - takze w przejsciach miedzy pomieszczeniami

popekala sobie i tyle, rysy sa miejscami nieregularne i szerokie na max 1mm

nic nie klawiszuje

wylewka chyba mocna - zarysowac sie da szpachelka ale wbic gwozdzia takiego np 7-8 cm i grubego na 3mm da sie na jakies 0,5 max 1 cm potem gwóźdź sie gnie

zamierzam kupic żywice epoksydowa kerakolla

taka

http://www.kerakoll.pl/catalogo_dett.asp?idp=1161

i te najwieksze spekana nia zalac - wczesniej nacinajac i poszerzajac te rysy do tak 3-4mm

najbradziej martwi mnie czy plytki nie beda strzelaly na tych wylewkach

minmalne rysy ledwie widoczne zostawie

nie bardzo wiem co zrobic na fundamencie tzn tam np gdzie sa okna tarasowe, ktore na nim prawie stoja tam w tych miejscach wylewka moze miec okolo 2cm i laczy sie z reszta wylewki salonu (okolo 6cm) - w tych miejscach przy jednym oknie peklo przy innym prawie wcale - nie wiem czy tu robic dylatacje jak beda klejone gresy

"popekala sobie i tyle, rysy sa miejscami nieregularne i szerokie na max 1mm nic nie klawiszuje

wylewka chyba mocna - zarysowac sie da szpachelka ale wbic gwozdzia takiego np 7-8 cm i grubego na 3mm da sie na jakies 0,5 max 1 cm potem gwóźdź sie gnie"

Ja bym nic nie robił, szkoda czasu i pieniędzy. Jeżeli wylewka tam gdzie jest pęknięta nie rusza się, nie porobiły się schodki, to le[piej zostawić ją w spokoju.

Przed położeniem płytek zaciągnąć gruntem, na to klej i nie powinno nic pękać.

Dziekuje za pomoc

pewnie masz racje

jedni kleja te wylewki zywicami - i w tym miejscu faktycznie wylewka twarda i trzyma jak skala

inni nie robia nic

moj kier. bud. twierdzi ze najprawdopodobniej zrobily sie dylatacje i popekalo i ze jak skleje i zlapie ta zywica (a ona podobno lapie i trzyma jak skala) to moze popekac obok miejsca sklejanego

ze lepiej nie robic nic z tymi peknieciami a jesli juz to wypelnic czyms co jest elastyczne

Edytowane przez bombelo

• 2 weeks później...

Ludzie Ludzie.....na zachodziw ylewki robia od 40 lat a w polsce 15 ale szczerze od 10 a z czego 5% firm robi to dobrze Beto z gruszki a wylewka z piachu to troche inny sklad ...kamien beton zwir chemia i stal fasser co to jest sprawdzcie w encyklopedii...wylewka z piachu ...piasek z duza il;oscia malych ziarenek kamienia najlepiej przesiewany piach i mieszany z kamykiem...nie wykopany gdzies na polu za stodola czy wydobyty z Wisly....mixokret to baniak roboczy o pjemnosci roboczej 230litrow 3 co nam daje jakies 400kg materialu czyli 2 worki cementu 32 lopaty piachu i od 1,2 do 2 wiaderek wody czyli jakies 15-20 litrow wody na maszyne i z takiej kompozycji wychodzi nam ok 3 m 2 wylewki przy grubosci 5 cm

Co za Baran polewa wylewke po ilu 36 h ?

Beton z gruszki dobrej jakosci po 2 h mozna po nim skakac...nie na stropie...ale mozna w temp 30 to smierc jesli sie go nie poleje

Wylewka ma to do siebie ze beton stygnie 4 tyg ...to chyba logiczne ze sam 4 Tyg jest zatara i czeka 4 tyg az wejdzie gosc od gipsow i bedzie mogl postawic na niej drabine...niech wejdzie po tygodniu to kierownik budowy bedzie mu kazal ja skuc na wlasny koszt i zabetonowac na nowo....ale to nie w Polsce

Wylewka pyli musicie dawac wiecej plastyfikatorow wapiennych to nie bedzie oczywiscie zart6...nie dawajacie ich wcale

jaK WYGLADAJA WYLEWKI DYBLOWANE WIDZIAL KTOS KIEDYS ??????

A WIDZIAL KTOS KIEDYS WYLEWKE Z NORMALNYCH PROPORCJI 3 CM GRUBOSCI ..... ja ja robilem na zadanie wlasciciela i firmy...2 worki cementu mniej piachu plus dodatkowe 2 skladniki czolgiem mozna jezdzic

dlaczego bo nie byla dana izolacja tylko prawdziwa folia.....a nie 8cm styropianu.........Pozdrawiam Serdecznie

• 8 months później...
  • 2 years później...
Nic nie piszesz o proporcjach piach - cement i od tego trzeba zacząć, a polewanie po 36 godz. przy takich temp. i to wylewki wykonanej na półsucho to chyba nieporozumienie. Taką wylewkę należy lekko zraszać /nawet opryskiwaczem/już po 2-3 godz. i przykrywać folią aby nie parowała. Można samemu sprawdzić ten cement kupując go np. 1 worek i samemu wykonać próbną wylewkę metodą mokrą . Do skuwania nie ma co podchodzić ochoczo, ale na wzmacniacze pewno grosza nie można żałować bo to teraz jedyna nadzieja - pozdrawiam.
Odgrzeje troche kotleta ale o jakie konkretnie wzmacniacze chodzi???

• 1 year później...
Mam podobny problem... Czy to normalne aby wylewka z worka (Betonfix z Lerła) kruszyła się po 40h od ułożenia ? Mieszankę robiłem o konsystencji mokrego piachu żeby można było to potem w miarę łatwo wyrównać, polałem obficie wodą po 30h, wylewka jak naciśnie się palcem (nie chodziłem po niej jeszcze) normalnie się ugniata :( Wiem że to początek i niedawno ułożona ale jest szansa że stwardnieje tak konkretnie ? Nigdy z betonfixem nie miałem problemów, ale robiłem bardziej rzadką zaprawę do podmurowania i jak kamień na drugi dzień była...