plakon 22.07.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów, to jest mój pierwszy post. Moje pytanie kieruję do użytkowników kotłów DEFRO AKM Lux. Pochwalcie się jakich używacie obecnie nastaw sterownika ST-44 do grzania tylko ciepłej wody w trybie letnim?. Porównamy jak to u różnych użytkowników wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 22.07.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Może napisz też coś więcej,Czy masz taki piec?Jak się sprawuje, czy są jakieś problemyJakie są nastawyJa nie mam takiego pieca ale zastanawiam się nad kupnem takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plakon 23.07.2009 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Kocioł mam 22 kW. Wykonany porządnie, nie ma specjalnie się do czego czepić. Na razie odpalony był trzeci dzień i muszę go poukładać, bo grzeje tylko ciepłą wodę na razie. Robię eksperymenty, żeby po pierwsze nie wygasał, a po drugie nie rosła mu temperatura gdy nie ma odbioru mocy. Nastawy to chciałbym od innych użytkowników zobaczyć, bo ja na razie jestem w fazie szlifowania ustawień mojego egzemplarza. Jak już kocioł będzie chodził tak jak ja chcę - oczywiście się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 18.10.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Witam też posiadam taki piecyk defro akm 22 kw i drugi tydzień podłączony, budynek jeszcze nie ocieplony , 200 m , w tym 70 m podłogówka, narazie męczę się żeby go dobrze ustawić , cały czas chodzi i podgania temperature , już się martwie czy nie jest za mały , proszę o podpowiedzi użytkowników tego typu pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 18.10.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Plakon odezwij się się jak twój piecyk chodzi, jaki masz metraż i czy daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plakon 18.10.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Więc się odzywam Ja grzeję kotłem o którym pisałem wcześniej (22 kW) powierzchnię 220 m2. Oczywiście jest to całkowita powierzchnia budynku po zewnętrznej. Po mojemu podawanie powierzchni użytkowej jest bez sensu, bo przecież np. klatki schodowe też się grzeje (ja mam na półpiętrze kaloryfer) a nie wszyscy o tym pamiętają. Na dzień dzisiejszy grzeję używając priorytetu ciepłej wody. Inne tryby pracy też badałem, ale ten mi najbardziej odpowiada. Co do nastaw i warunków zewnętrznych: - temp. zewnętrzna max. około 5 stopni, w nocy około zera. - Paliwo miał 23 MJ/kg. NASTAWY - zadana CO: 56 stopni - zadana CWU: 47 stopni - przerwa podawania: 10 minut - przerwa w podtrzymaniu: 47 minut - wentylator w podtrzymaniu: 15 sekund co 10 minut - siła nadmuchu 80% Przy tych ustawieniach kocioł nie gaśnie i rozjeżdża się temperatura w górę. Zbiornik, do którego mieści się równo 100 kg miału (zważone) wystarcza na 3 doby. W domu ciepło jak w starej chacie przy ognisku. Zauważyłem, że nie należy grzebać haczykiem w żarze kiedy nie dmucha wentylator, bo powoduje to, że miał przez te malutkie dziurki przelatuje do komory wentylatora. Efektem jest, że się ta przestrzeń zapełni i wentylator nie ma możliwości dmuchać - nie będzie rosła temperatura, w najgorszym przypadku wentylator się zablokuje i spali. Koszt wymiany minimum 200 zeta. Tyle moich wynurzeń na teraz. Jak macie pytania - nie ma sprawy odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jas0 19.10.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Słyszy się opinie, że tłokowce produkują dużo dymu i sadzy, zwłaszcza przy paleniu miałem.Jak jest u Ciebie, w przypadku Twojego kotła: czy bardzo dymi się z komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plakon 20.10.2009 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Kurcze, dymi się tylko minimalnie, choć nie zawsze. Przeważnie nie widać, że mam kocioł na paliwo stałe odpalony. Może dlatego, że mam dość mocno ustawioną prędkość wentylatora, a sam wentylator nie ma przysłony regulacyjnej. Komin oczywiście wyczyszczony przed sezonem przez kominiarza. Z drugiej strony gdy widzę jak sąsiedzi jadą na pleszewskich miałowych zasypówkach to mi się coś robi. Normalnie smog jak nad Pekinem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 28.10.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Właśnie uruchomiłem Defro AKM 22, próbowałem miałem - działa, groszkiem - działa, obecnie jest załadowany mieszanką w następujacych proporcjach: miał 3 części, groszek 1 część, owies 4 części. Temperatura na zewnatrz w dzień 8-10 stopni. teperatura w domu 20-21 stopni. Zasobnik załadowałem w poniedziałek o godz. 22 do pełna - wystarczyło do środy do godz. 14 czyli 40 godz. Dom 140 m. Na razie działa. Wiecej będę mógł powiedzieć jak zaliczę choć jedn sezon grzewczy. Utrudnieniem jest czyszczenie kanału pomiędzy 1 a drugim poziomym płaszczem wodnym licząc od dołu - brak dostępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plakon 28.10.2009 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 @MISTÓW1 napisz jakie masz nastawy na teraz, mając więcej informacji będziemy mogli oszczędniej palić w tych kotłach. Ja się wyżej podzieliłem swoimi, Nikt inny na razie nie chce, może Ty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 29.10.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Żadna tajemnica, sprawdzę wieczorem w domu i podam. Muszę Ci przyznać, że faktycznie mało użytkowników AKM-ów się odzywa a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plakon 29.10.2009 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czekam więc z niecierpliwością. Ja moje ustawienia już skorygowałem od ostatniego razu, bo się dom nagrzał. Teraz mi już się kocioł w górę nie rozbiega. Również wieczorkiem podam obecne nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 30.10.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Opał w chwili obecnej do akm 22 tak jak pisałem wcześniej - mieszanka miał, groszek i owiestemperatura na zewnątrz 5-8 stopni w nocy 0-3ustawienia:- zadana c. o. 60 stopni- histereza c. o. 3 stopnie- przerwa podawania podajnika 5 min 20 sek.- przerwa podtrzymania podajnika 18 min 15 sek.- siła wentylatora 80 %- wentylator w podtrzymaniu; praca 12 sek., przerwa 12 min 30 sek- pompka co na I biegu- zawór trójdrożny ustawiony tak żeby w domu było 20-21 stopni - bojler nagrzewa sie grawitacyjnietemperatura zadana rozbiega mi się nawet na 10 stopniCo zrobić żeby była stabilniejsza ?Mogłby się odezwać ktoś kto użytkuje akm-a dłuzej. Jakie są wrażenia po całym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 08.11.2009 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Da się w tym piecu palić zwykłem groszkiem czyli o większej granulacji niż ekogroszek. Ktoś z was może już sprawdzał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 09.11.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ja mam najprawdopodobniej zwykły groszek bo kupowany luzem na wage a nie workowany fabrycznie. nie było problemu żeby się coś zacieło . to raczej jak dodawałem miału to trafiały się kamienie. Mierzyłem otwór w podajniku i wynosi 3,5 cm. tak więc podejrzewam , że najlepiej by było towar do średnicy max 3 cm. bo jak bedzie na styk to może się zawieszać. nie wiem nawet czy 3 cm to nie za dużo ale to juz wyjdzie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plakon 10.11.2009 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 W tym kotle śmiało spalisz wszystko, co ma granulację do 30 mm. Czyli wszelkie miały, groszek, eko-groszek, groszki z węgla brunatnego, czy pellet. Oczywiście, musisz mieć świadomość, że paląc pelletami wypadałoby wyłożyć komorę spalania jakąś ceramiką (szamotem) - ze względu na żywotność kotła.@dar80 - napisz Twoje ustawienia jak my podawaliśmy wcześniej. Porównamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 10.11.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Jeszcze nie mam tego pieca, Mam Defro Eko(eko-groszek) i nie ma z nim problemów,ale musze kupić do nowego domu jakiś piec i zastanawiam się pomiędzy Defro Duo i Defro AKM . Chciałbym kupić Defro AKM ale pod warunkiem że da się w nim palić zwykłym groszkiem który jest zdecydowanie tańszy, bo raczej do miału nie moge się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plakon 11.11.2009 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Ja próbowałem na zwykłym groszku i nie było problemów. Teraz palę zwykłym miałem i też działa jak powinien. Oczywiście, na początku musisz kocioł na tym groszku przez kilka dni porządnie ustawić, a potem to już z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 11.11.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 To dlaczego palisz miałem, a nie groszkiembo chyba cena jest porownywalna a wydaje mi sieze przy groszku jest mniej problemów.Powiedzcie jeszcze, jakie ilości paliwa pochlania ten piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISTÓW1 12.11.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Mam pytanie , dlaczego paląc pelletem powinno się wyłożyć palenisko ceramiką np. szamotem ze wzgledu na żywotnośc kotła ( o co chodzi ). Czy paląc np. owsem też trzeba wykładać ceramiką. Co zrobić żeby tempetatura była stabilniejsza. Mi rozbiega się na około 14-15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts