Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DEFRO AKM LUX jakie macie nastawy ?

plakon

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów, to jest mój pierwszy post.

Moje pytanie kieruję do użytkowników kotłów DEFRO AKM Lux. Pochwalcie się jakich używacie obecnie nastaw sterownika ST-44 do grzania tylko ciepłej wody w trybie letnim?. Porównamy jak to u różnych użytkowników wygląda.

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kocioł mam 22 kW.

Wykonany porządnie, nie ma specjalnie się do czego czepić. Na razie odpalony był trzeci dzień i muszę go poukładać, bo grzeje tylko ciepłą wodę na razie. Robię eksperymenty, żeby po pierwsze nie wygasał, a po drugie nie rosła mu temperatura gdy nie ma odbioru mocy.

Nastawy to chciałbym od innych użytkowników zobaczyć, bo ja na razie jestem w fazie szlifowania ustawień mojego egzemplarza. Jak już kocioł będzie chodził tak jak ja chcę - oczywiście się pochwalę :D

• 2 months później...
Witam też posiadam taki piecyk defro akm 22 kw i drugi tydzień podłączony, budynek jeszcze nie ocieplony , 200 m , w tym 70 m podłogówka, narazie męczę się żeby go dobrze ustawić , cały czas chodzi i podgania temperature , już się martwie czy nie jest za mały :( , proszę o podpowiedzi użytkowników tego typu pieca

Więc się odzywam :D

Ja grzeję kotłem o którym pisałem wcześniej (22 kW) powierzchnię 220 m2. Oczywiście jest to całkowita powierzchnia budynku po zewnętrznej. Po mojemu podawanie powierzchni użytkowej jest bez sensu, bo przecież np. klatki schodowe też się grzeje (ja mam na półpiętrze kaloryfer) a nie wszyscy o tym pamiętają.

Na dzień dzisiejszy grzeję używając priorytetu ciepłej wody. Inne tryby pracy też badałem, ale ten mi najbardziej odpowiada.

Co do nastaw i warunków zewnętrznych:

- temp. zewnętrzna max. około 5 stopni, w nocy około zera.

- Paliwo miał 23 MJ/kg.

NASTAWY

- zadana CO: 56 stopni

- zadana CWU: 47 stopni

- przerwa podawania: 10 minut

- przerwa w podtrzymaniu: 47 minut

- wentylator w podtrzymaniu: 15 sekund co 10 minut

- siła nadmuchu 80%

Przy tych ustawieniach kocioł nie gaśnie i rozjeżdża się temperatura w górę. Zbiornik, do którego mieści się równo 100 kg miału (zważone) wystarcza na 3 doby. W domu ciepło jak w starej chacie przy ognisku. Zauważyłem, że nie należy grzebać haczykiem w żarze kiedy nie dmucha wentylator, bo powoduje to, że miał przez te malutkie dziurki przelatuje do komory wentylatora. Efektem jest, że się ta przestrzeń zapełni i wentylator nie ma możliwości dmuchać - nie będzie rosła temperatura, w najgorszym przypadku wentylator się zablokuje i spali. Koszt wymiany minimum 200 zeta.

Tyle moich wynurzeń na teraz. Jak macie pytania - nie ma sprawy odpowiem.

Kurcze, dymi się tylko minimalnie, choć nie zawsze. Przeważnie nie widać, że mam kocioł na paliwo stałe odpalony. Może dlatego, że mam dość mocno ustawioną prędkość wentylatora, a sam wentylator nie ma przysłony regulacyjnej. Komin oczywiście wyczyszczony przed sezonem przez kominiarza. Z drugiej strony gdy widzę jak sąsiedzi jadą na pleszewskich miałowych zasypówkach to mi się coś robi. Normalnie smog jak nad Pekinem :lol:

Właśnie uruchomiłem Defro AKM 22, próbowałem miałem - działa, groszkiem - działa, obecnie jest załadowany mieszanką w następujacych proporcjach: miał 3 części, groszek 1 część, owies 4 części. Temperatura na zewnatrz w dzień 8-10 stopni. teperatura w domu 20-21 stopni. Zasobnik załadowałem w poniedziałek o godz. 22 do pełna - wystarczyło do środy do godz. 14 czyli 40 godz. Dom 140 m. Na razie działa. Wiecej będę mógł powiedzieć jak zaliczę choć jedn sezon grzewczy.

Utrudnieniem jest czyszczenie kanału pomiędzy 1 a drugim poziomym płaszczem wodnym licząc od dołu - brak dostępu.

Opał w chwili obecnej do akm 22 tak jak pisałem wcześniej - mieszanka miał, groszek i owies

temperatura na zewnątrz 5-8 stopni w nocy 0-3

ustawienia:

- zadana c. o. 60 stopni

- histereza c. o. 3 stopnie

- przerwa podawania podajnika 5 min 20 sek.

- przerwa podtrzymania podajnika 18 min 15 sek.

- siła wentylatora 80 %

- wentylator w podtrzymaniu; praca 12 sek., przerwa 12 min 30 sek

- pompka co na I biegu

- zawór trójdrożny ustawiony tak żeby w domu było 20-21 stopni

- bojler nagrzewa sie grawitacyjnie

temperatura zadana rozbiega mi się nawet na 10 stopni

Co zrobić żeby była stabilniejsza ?

Mogłby się odezwać ktoś kto użytkuje akm-a dłuzej. Jakie są wrażenia po całym sezonie.

• 2 weeks później...

Ja mam najprawdopodobniej zwykły groszek bo kupowany luzem na wage a nie workowany fabrycznie. nie było problemu żeby się coś zacieło . to raczej jak dodawałem miału to trafiały się kamienie.

Mierzyłem otwór w podajniku i wynosi 3,5 cm. tak więc podejrzewam , że najlepiej by było towar do średnicy max 3 cm. bo jak bedzie na styk to może się zawieszać. nie wiem nawet czy 3 cm to nie za dużo ale to juz wyjdzie w praktyce.

W tym kotle śmiało spalisz wszystko, co ma granulację do 30 mm. Czyli wszelkie miały, groszek, eko-groszek, groszki z węgla brunatnego, czy pellet. Oczywiście, musisz mieć świadomość, że paląc pelletami wypadałoby wyłożyć komorę spalania jakąś ceramiką (szamotem) - ze względu na żywotność kotła.

@dar80 - napisz Twoje ustawienia jak my podawaliśmy wcześniej. Porównamy.

Jeszcze nie mam tego pieca, Mam Defro Eko(eko-groszek) i nie ma z nim problemów,

ale musze kupić do nowego domu jakiś piec i zastanawiam się pomiędzy

Defro Duo i Defro AKM .

Chciałbym kupić Defro AKM ale pod warunkiem że

da się w nim palić zwykłym groszkiem który jest zdecydowanie tańszy, bo raczej do miału nie moge się przekonać